Legendarul Kasparov, marele duşman al lui Putin, soseşte la Bucureşti: Va participa la un eveniment de gală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gafrry Kasparov s-a născut în fosta URSS, dar acum trăieşte la New York şi, uneori, la Podstrana, el având şi cetăţenie croată
Gafrry Kasparov s-a născut în fosta URSS, dar acum trăieşte la New York şi, uneori, la Podstrana, el având şi cetăţenie croată

În vârstă de 59 de ani, genialul şahist a devenit un opozant al regimului de la Kremlin, după fuga sa din Rusia, în 2013. Deşi e extrem de ocupat, cu multe apariţii mediatice de când a început războiul, Garry Kasparov a găsit, totuşi, o dată liberă în calendar pentru a veni şi în România.

Garry Kasparov, multiplu campion mondial, va fi prezent la Bucureşti, pe 4 mai, pentru a deschide prima etapă a circuitului internaţional Grand Chess Tour 2022, unul dintre cele mai importante turnee de şah la nivel mondial, la care participă 10 dintre cei mai mari şahişti ai lumii (potrivit clasamentului FIDE), printre care şi cel mai bun şahist al României la acest moment.

Superbet Chess Classic România este prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2022 (din Europa şi din SUA) şi se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 4-15 mai. Turneul, fondat de Garry Kasparov în urmă cu 14 ani, reuneşte anual cei mai buni jucători de şah din lume. 

În etapa de la Bucureşti vor participa zece mari maeştri (GM), desemnaţi dintre cei mai buni jucători de şah din lume, dar şi cel mai bun şahist al României, Bogdan-Daniel Deac (locul 59 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiţie. 

Multiplul campion mondial, considerat a fi cel mai mare şahist al tuturor timpurilor, Garry Kasparov soseşte la Bucureşti, în data de 4 mai, pentru a participa la ceremonia de deschidere a primei etape a turneului GCT. Evenimentul va fi dedicat iubitorilor acestui sport, transmiţând un mesaj de încredere şi speranţă, de celebrare a vieţii, a păcii, a valorilor universale şi a minţilor care se pun în slujba binelui, sub sloganul “Uniting Minds”.

“Pentru a treia oară, 10 dintre cei mai buni jucători de şah ai planetei se confruntă, la Bucureşti, într-o competiţie de talie globală, fapt care ne bucură. Prezenţa marelui maestru Garry Kasparov în ţara noastră, în deschiderea circuitului Grand Chess Tour, ne onorează şi reprezintă o ocazie extraordinară de a încuraja tinerii să descopere tainele acestui sport al minţii”, consideră preşedinta Fundaţiei Superbet, Augusta Dragic.

Deschiderea ceremoniei va începe la orele 16.00, la Palatul Parlamentului, şi va consta într-o prezentare a turneului şi a jucătorilor primei etape, tragerea la sorţi a jucătorilor înscrişi în competiţie, urmată de prima mutare, făcută de marele maestru internaţional Garry Kasparov cu un invitat special, o sesiune de întrebări dedicată presei, precum şi o serie de momente realizate cu invitaţii, cu participarea celor 10 mari maeştri (GM) şi a lui Garry Kasparov. 

Competiţia de şah se va desfăşura la Hotel Sheraton din Bucureşti, în perioada 5-14 mai. Agenda finală a competiţiei va fi comunicată ulterior.

Etapa de la Bucureşti va fi de şah clasic, în care cei zece şahişti vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile acestei etape se ridică la suma de 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la suma de 1,4 milioane de dolari. 

Federaţia Română de Şah este co-organizator şi partener al competiţiei de la Bucureşti, împreună cu Fundaţia Superbet. În prezent, România se situează pe locul 27 din 186 de ţări, la nivel mondial, în clasamentul FIDE.

Ierarhia jucătorilor înscrişi în etapa de la Bucureşti a turneului GCT:

Alireza Firouzja

Levon Aronian

Fabiano Caruana

Wesley So

Shakhriyar Mamedyarov

Ian Nepomniachtchi

Richard Rapport

Maxime Vachier-Lagrave

Leinier Dominguez

Bogdan-Daniel Deac

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite