Fraţii Oriol, de la Rapid, a şasea pereche de gemeni din Liga I. Săpunaru şi Daniel Niculae au semnat şi ei, în alb!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edu (stânga), în tricoul lui Zaragoza, unde a fost coechipier cu Săpunaru şi Joan, la Villarreal, cea mai importantă echipă din cariera sa. FOTO: Montaj Adevarul
Edu (stânga), în tricoul lui Zaragoza, unde a fost coechipier cu Săpunaru şi Joan, la Villarreal, cea mai importantă echipă din cariera sa. FOTO: Montaj Adevarul

La aproape 11 ani după ce i-a adus pe cei doi Karamieni în România, clubul giuleştean a semnat cu spaniolii Eduard şi Juan Oriol, a şasea pereche de fraţi care evoluează pe prima scenă din România. Salariile spaniolilor i-au nemulţumit pe Niculae şi Săpunaru, dar cei doi au anunţat până la urmă că vor evolua la Rapid, cel puţin până în vară.

Născuţi pe 5 noiembrie 1986, Eduard şi Juan Oriol reprezintă a patra pereche de gemeni din afara României care va evolua în Liga I. 

Fraţii fotbalişti sunt destul de des întâlniţi în fotbal, dar şi în alte sporturi. Gemenii, însă, reprezintă totuşi o raritate. Spaniolii Edu şi Juan Oriol au ajuns duminică în România şi au bătut palma cu clubul din Grant, primii fraţi de exact aceeaşi vârstă care se transferă la Rapid, după gemenii Arman şi Artiom Karamian. Aduşi de Dinu Gheorghe, cei doi gemeni născuţi la Cambrils, un orăşel de coastă din Tarragona (Catalunia), au semnat până în vară, cu drept de prelungire.  

Rapid, a cincea echipă comună

Este bine-cunoscut faptul că gemenii au relaţii deosebit de strânse. Că le place să se îmbrace la fel şi chiar nu suportă se fie prea mult timp despărţiţi. De aceea, în cazul celor care au ales fotbalul, de multe ori un transfer nu se poate realiza decât la „pachet“. Asta deşi, aproape întotdeauna, valoarea fotbalistică nu e egală. Cazul Oriol nu iese din tipare. 

Mijlocaşul Edu e considerat jucătorul mai valoros, care a evoluat timp de doi ani chiar la echipa de rezerve a Barcelonei (2009-2011), Barca B. Dinu „Vamă“ l-a dorit la Astra, spaniolul a susţinut că nu vine decât cu fratele său, Juan, fundaş stânga, iar până la urmă mutarea a căzut din cauza soţiei lui Edu. Cei doi fraţi au ajuns la Blackpool (a doua ligă engleză), a patra echipă după FC Cambrils, Pobla de Mafumet, Reus Deportio (toate din ligile inferioare spaniole) unde Edu şi Juan au evoluat împreună. Rapid va fi a cincea. 

Ceilalţi gemeni din fotbalul românesc

Anton şi Dumitru Munteanu. Au jucat pe prima scenă foarte puţin la CCA în ediţia 1955, pentru ca apoi apoi, din 1956 până în 1966 (Anton doar până în 1964), să evolueze la Petrolul Ploieşti, devenind unii dintre jucătorii emblematici ai grupării prahovene.

Iosif şi Ilie Rotariu. Aici este o discrepanţă uriaşă, Iosif fiind multiplu internaţional, campion, câştigător de cupă, jucând printre altele la „Poli“ Timişoara, Steaua, Galatasaray, Bakirköyspor şi Extensiv. Ilie, în schimb, s-a aflat mai mult prin eşaloanele inferioare, având şi el doar două prezenţe în primul eşalon, în ediţia 1991/92.

Aleksei şi Iuri Skala. Au fost doi fotbalişti moldoveni rusofoni cu o prezenţă pasageră în primul nostru eşalon, în turul ediţiei 1992-93, când Selena Bacău tocmai fusese preluată de Dumitru Sechelariu.

Arman şi Artiom Karamian. Ambii au sosit în Divizia A, la Rapid, în vara lui 2004. De-atunci, timp de aproape şase ani au jucat în campionatul românesc, atât împreună, cât şi despărţiţi, la un moment dat. Pe prima scenă, Arman a fost la Rapid, FC Braşov, Gloria Bistriţa, Ceahlăul, FC Timişoara, Steaua şi Unirea Urziceni, în timp ce Artiom a jucat doar la Rapid, FC Timişoara, Steaua şi Unirea Urziceni. Ambii au fost internaţionali ai ţării lor.

Erico şi Elton Constantino da Silva. Cei doi brazilieni joacă şi în prezent la Pandurii Târgu Jiu. Erico însă are o vechime mai mare în România, sosind în 2012, la Universitatea Cluj. Elton l-a urmat după un an, sosind direct la Pandurii.

(Statistici: Răzvan Toma)

Săpunaru şi Niculae, contracte în alb!

Culmea, deşi unul dintre cei care au contribuit la sosirea gemenilor Edu şi Juan a fost chiar Cristi Săpunaru, care l-a avut coechipier pe primul la Zaragoza, fundaşul român nu s-a înţeles cu Rapid, cel puţin pentru moment, chiar din cauza spaniolilor! Mai bine zis, din cauza salariilor acestora, ambii fraţi având un salariu lunar de 12.000 de euro pe lună. 

Or, alături de Daniel Niculae, Cristi Săpunaru a primit din partea patronului Valerii Moraru o ofertă de 8.000 de euro, sub ce doreau cei doi jucători, care nici n-au mai urcat luni în avionul de Antalya, care a dus Rapidul în cel de-al doilea cantonament al iernii. 

„Niculae şi Săpunaru au venit cu o contrapropunere la ce le oferisem noi. Au pus nişte condiţii inacceptabile şi nu mai vreau să discut despre asta”, a declarat Valerii Moraru. 

După amiază însă, cei doi s-au înţeles cu Rapid, iar gruparea din Grant a anunţat pe pagina de Facebook că Daniel Niculae şi Săpunaru au semnat contracte până în vară şi că vor ajunge în zilele următoare în Antalya. „Am semnat în alb, să treacă clubul sumele”, au declarat Niculae şi Săpunaru. 

12.000 de euro este salariul lunar al gemenilor Oriol, cel mai mare de la Rapid

Fraţii De Boer, cei mai de succes din fotbalul mondial

Lars şi Sven Bender, Fabio şi Rafael da Silva, Aleksei şi Vasili Berezutski, Halil şi Hamit Altintop sunt alţi fraţi gemeni care evoluează în acest moment în fotbalul mondial. Cel mai cunoscut duo din istorie l-a reprezentat probabil cel format din olandezii Frank şi Ronald de Boer, născuţi pe 15 mai 1970. Cei doi fraţi sunt şi cei mai de succes gemeni-fotbalişti, mai ales că au jucat împreună la echipe mari, precum Ajax, Barcelona sau Rangers.

Citeşte şi 

Se liniştesc apele la Rapid? Moraru spune că s-au plătit şi restanţele din 2012! Cine sunt cei 22 de jucători din lot

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite