FOTO Primele imagini de la tragedia aviatică din Columbia: 75 de persoane au murit, majoritatea jurnalişti şi fotbalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion prăbuşit în Columbia FOTO AFP
Avion prăbuşit în Columbia FOTO AFP

Avionul care ducea echipa braziliană de fotbal Chapecoense la Medellin s-a prăbuşit în Columbia. 75 de persoane au murit, majoritatea fotbalişti şi jurnalişti, şi doar şase au supravieţuit dezastrului aviatic.

O tragedie aviatică de proporţii a zguduit lumea fotbalului şi nu numai. Avionul în care se aflau 23 de jucători ai echipei braziliane Chapecoense, 8 oficiali ai clubului, 21 de jurnalişti, 3 invitaţi, plus alţi pasageri şi membri ai echipajului s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă din Columbia.

Pentru echipa braziliană Chapecoense, meciul de la Medellin cu Atletico Nacional ar fi trebuit să fie o adevărată sărbătoare. Gruparea fondată în 1973 şi care a promovat în prima ligă abia în 2014 îşi continua ascensiunea: formaţia se calificase în premieră în finala Cupei Sudamericane, echivalentul Ligii Europa de la noi, după ce depăşise în semifinale mult mai titrata Lorenzo, din Argentina. 

La bordul aeronavei britanice 146, deţinută de compania boliviană Lamia Flight, s-au îmbarcat în Sao Paulo 23 de jucători, opt oficiali ai echipei, trei invitaţi speciali şi 21 de jurnalişti.

După o escală în Bolivia, avionul cu 81 de persoane la bord (72 de pasageri şi 9 membri ai echipajului) a decolat spre Medellin la ora 18.18, însă n-a mai ajuns la destinaţie. Înainte de a pierde contactul cu controlorii de trafic aerian, piloţii au raportat probleme electrice şi au cerut permisiune pentru o aterizare de urgenţă. Avionul n-a apucat să se apropie de pista aeroportului din Medellin, prăbuşindu-se în munţi, undeva la 30 de kilometri de destinaţie. Înainte de aterizarea forţată, pilotul ar fi golit combustibilul din avion, pentru a evita explozia, însă o altă ipoteză este aceea că dezastrul ar fi fost provocat chiar de absenţa kersosenului.

Cert este că în jurul orei 12 noaptea aeronava s-a oprit în munte. Operaţiunile de salvare au fost îngreunate de vremea nefavorabilă, de întuneric, iar ştirile care veneau din zonă erau contradictorii. Iniţial s-a vorbit despre doar cinci supravieţuitori: trei fotbalişti (portarii Danillo şi Follmann şi fundaşul Ruschel), un ziarist (Rafael Valmorbida) şi o stewardesă (Ximena Suarez).   Pe lista supravieţuitorilor au apărut mai târziu şi inginerul din echipaj Erwin Tumiri, găsit sub fuzleajul avionului, dar şi fundaşul central Zampier Neto. Din nefericire, portarul Danillo a murit mai târziu la spital, astfel că bilanţul catastrofei a rămas fixat la 75 de persoane decedate, doar 6 norocoşi care au scăpat cu viaţă. 

Interesant este că aeronava groazei fusese folosită cu o lună înainte de naţionala Argentinei, care se întorcea acasă după meciul pierdut cu Brazilia în preliminariile pentru Cupa Mondială.

avion prabusit foto twitter noticias caracol

Cine e Chapocoense

*Echipa braziliană a ajuns în premieră finala Cupei Sudamericane şi urma să joace în dublă manşă cu Nacional Atletico, din Columbia. Turul era programat miercuri, iar returul peste o săptămână.
*Cel mai cunoscut jucător şi căpitanul echipei era Cleber Santana (35 de ani), fost fotbalist vreme de trei sezoane la Atletico Madrid.
*Santana şi antrenorul echipei, Caio Junior (51 de ani), au pierit în accident. Antrenorul asemuia povestea de succes a acestei grupări, care ajunsese de la zero într-o finală continentală, cu cea a lui Leicester, campioana-surpriză din Anglia.
*Din lot face parte şi fostul jucător al lui CFR Cluj, Rafael Bastos, însă mijlocaşul a fost împrumutat pentru acest sezon la o echipă din Dubai. Alţi nouă fotbalişti n-au fost incluşi în lotul echipei pentru finala de la Medellin.

Tragedii aviatice cu sportivi implicaţi

Ultimele imagini cu echipa de fotbal Chapecoense, în timpul procedurilor de îmbarcare de la aeroport

 Forţele de intervenţie transportă trupurile neînsfufleţite

avion prabusit Foto Twitter Noticias Caracol
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite