Coronavirus, explicat: Câte minute trebuie să ai contact cu un bolnav pentru a lua COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de Universitatea din Aarhus, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din Danemarca, a ajuns la o concluzie care ne oferă o nouă perspectivă, în ceea ce priveşte riscul îmbolnăvirii cu COVID-19.

Într-o perioadă în care fotbalul se zbate să supravieţuiască, din cauza coronavirusului, un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Danemarca le oferă celor implicaţi în fenomen o rază de speranţă. 

Materialul a fost semnat de Nikolas Knudsen, Manuel Thomasen şi de profesorul Thomas Bull Andersen. Ultimul reprezintă Ministerul Sănătăţii, în cadrul Universităţii din Aarhus. Studiul a fost realizat, analizând mişcările jucătorilor din 14 partide disputate în prima ligă daneză. Datele obţinute au arătat că riscul infectării cu noul coronavirus e extrem de mic, atunci când are loc un meci de fotbal în aer liber. Ceea ce a fost confirmat şi virologul Allan Randrup Thomsen, din departamentul de Imunologie şi Microbiologie, din cadrul Universităţii din Copenhaga (Danemarca).

„În medie, un fotbalist va sta un minut şi jumătate lângă alt jucător, în timpul desfăşurării unui meci“, scrie în materialul realizat de oamenii de ştiinţă din Danemarca. Potrivit studiilor efectuate de medicii danezi, pentru a contracta noul coronavirus trebuie să fii la o distanţă de minim 2 metri de o persoană bolnavă, timp de 15 minute minim. După cum a declarat virologul Allan Randrup Thomsen, astfel de contacte prelungite n-au loc niciodată, în aer liber, pe durata desfăşurării unui meci de fotbal.

Vestiarul şi autocarul trebuie să dispară!

Cei care au lucrat la studiul realizat în Danemarca au concluzionat că, atâta timp cât jucătorii se vor echipa individual, chiar de acasă, pentru a evita contactele prelungite din vestiar, şi se vor spăla tot acasă, după meciuri, nu există niciun motiv întemeiat pentru ca medicii să interzică disputarea partidelor de fotbal în aer liber. Şi nu doar pentru sportivii de performanţă, ci şi pentru danezii de rând!

De asemenea, o altă recomandare a fost renunţarea la transportul jucătorilor cu autocarul echipei. Asta deoarece, în interiorul vehiculului, normele de distanţare socială nu pot fi respectate şi jucătorii şi stafful tehnic vor petrece mai mult de 15 minute într-un spaţiu închis. 

Fără contacte prelungite în vestiar şi în autorcar, fotbalul poate fi reluat, cu risc minim, după cum au concluzionat danezii. „Din punctul meu de vedere, nu există nicio problemă, în ceea ce priveşte fotbalul. Aş fi, în schimb, îngrijorat în privinţa unor sporturi de echipă, precum fotbalul american şi rugby-ul. În aceste sporturi, contactele fizice sunt prelungite pe durata unui meci. La fotbal, în schimb, contactele sunt de scurtă durată între jucători. De aceea, fotbalul e un sport de risc minim“, a explicat virologul Allan Randrup Thomsen.

După apariţia studiului publicat de Universitatea din Aarhus, al cărui rezultat va fi luat în considerare de şefii fotbalului din Danemarca, urmează să fie stabilită data la care campionatul intern se va relua, cel mai probabil, undeva între 24 şi 31 mai.

FIFA: „Fără fotbal până în septembrie!“

Chiar dacă cele mai multe ţări europene, încurajate şi de UEFA, forul care conduce sportul-rege pe bătrânul continent, pregătesc planuri pentru reluarea fotbalului din lunile mai sau iunie, FIFA are o altă viziune asupra situaţiei. Forul mondial, prin vocea lui Michel D'Hooghe (preşedintele Comitetului Medical), a venit cu o recomandare clară: „Nu cred că se poate juca mai devreme de 1 septembrie, uitaţi de acest sezon!“.

FIFA ia în calcul acordarea cartonaşelor galbene pentru jucătorii care vor scuipa pe teren.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite