Bătuţi, forţaţi să demisioneze şi departe de titlu: antrenorii români din străinătate traversează un sezon de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu
Mircea Lucescu

Eduard Iordănescu a demisionat de la ŢSKA Sofia, iar Mircea Lucescu a încheiat turul în Rusia la şase puncte de lider. Nici în Orient tehnicienii români nu mai sunt pe val.

După mai multe sezoane în care cota antrenorilor români a fost în creştere, rezultatele bune obţinute de Lucescu şi Olăroiu contribuind la această situaţia, acum românii din străinătate traversează un moment dificil.

În Bulgaria, Eduard Iordănescu a capotat în weekend, anunţându-şi demisia de la ŢSKA Sofia, la trei luni după ce a debutat într-un meci oficial. Cu fiul fostului selecţioner pe bancă, cea mai galonată echipă bulgară a înregistrat un bilanţ sub aşteptări: 5 victorii, 3 egaluri şi 4 înfrângeri în 12 partide oficiale. Iordănescu a lăsat echipa pe locul 4 din 14 la 15 puncte de liderul Ludogoreţ. Nici în Cupa Bulgariei nu s-a descurcat mai bine: echipa a fost eliminată în 16-imi.

Aceste contraperformanţe au umplut paharul răbdării suporterilor care i-au cerut demisia românului după remiza de duminică, acasă, cu Vereya (1-1).

„Vreau să le cer scuze fanilor. N-am venit la ŢSKA în cel mai bun moment. N-am avut rezultate foarte bune. Am considerat că perspectivele nu-mi sunt favorabile, astfel că după meci am cerut să discut cu patronul şi i-am cerut rezilierea contractului de comun acord“, şi-a început Iordănescu explicaţiile la Digi Sport.

El a lăsat de înţeles că a fost „lucrat“: „Au fost persoane foarte influente, legate de trecutul clubului, implicate în club, care au digerat foarte greu ca eu, un român de 38 de ani, să antrenez ŢSKA. Eram şi singurul antrenor străin din competiţie, au existat şi presiuni în presă. Aceste lucruri au luat amploare şi au avut un impact asupra jucătorilor, iar toată această situaţie a luat o turnură neplacută. M-am gândit să încerc să duc munca mai depate măcar până în vară, dar era foarte greu spre imposibil“.

Iordănescu e al doilea antrenor român de la ŢSKA forţat să demisioneze la presiunea suporterilor. În 2010, Ioan Andone şi elevii săi au fost alergaţi pe teren, după care „Fălcosul“ s-a despărţit de bulgari.

Coşmarul din prelungiri

În Ucraina, Şahtior Doneţk, fosta echipă a lui Mircea Lucescu, conduce autoritar campionatul, fiind la opt punct de locul 2. În Rusia, „Il Luce“ are o misiune tot mai grea în încercarea de a lua titlul încă din primul sezon la Zenit Sankt Petersburg.

În etapa cu numărul 15, ultima din tur, Zenit a deschis scorul, în minutul 86, în deplasarea de la Krasnodar. La final însă, tabela a arătat 2-1 pentru gazde, scorul fiind întors cu două goluri marcate în minutele 90+2 şi 90+4. A fost al doilea eşec în ultimele trei etape pentru echipa lui Lucescu, Zenit ajungând pe locul 2, la şase puncte de liderul Spartak Moscova.

Aproape de retrogradare

Nici în Emirate lucrurile nu merg bine pentru antrenorii români. Al-Nasr Dubai, cu Dan Petrescu pe bancă, a pierdut în weekend şi a căzut pe locul 9 din 14, la şapte puncte de poziţia a 13-a, prima care duce în liga secundă.

Al-Ahli Dubai, trupa pregătită de Cosmin Olăroiu, a remizat, ieri, cu liderul Al-Wasl (0-0). Elevii lui Oli sunt pe 5, fiind la şapte puncte de locul 1. În fine, în Arabia Saudită, Costel Gâlcă a câştigat în ultima rundă, Al-Taawon fiind pe locul 8 din 14.

Stanciu, primul gol în campionat

Dintre fotbaliştii români aflaţi în străinătate, Florin Andone (Deportivo La Coruna), Claudiu Keşeru (Ludogoreţ) şi Nicolae Stanciu (Anderlecht) s-au aflat pe lista marcatorilor în weekend. Pentru Stanciu, aflat sub mare presiune din cauza preţului plătit de belgieni în schimbul său, a fost prima reuşită în campionat. „Criticile la adresa mea nu mă interesează, mi-e indiferent dacă cineva mă place sau nu. E mereu plăcut să marchezi, dar e cu adevărat bine ca echipa să câştige“, a spus Stanciu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite