„Şansele României la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt de 0,05%“. Mesajul dur al preşedintelui COSR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Covaliu a vorbit în termeni duri despre şansele României la Tokyo 2020
Mihai Covaliu a vorbit în termeni duri despre şansele României la Tokyo 2020

MIhai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a transmis un mesaj dur cu şase luni înainte de startul întrecerii de la Tokyo 2020, anunţând că şansele delegaţiei României sunt egale cu bugetul alocat sportului de către Guvern: 0,05%.

După o ediţie a Jocurilor Olimpice de la Rio pe care România a încheiat-o cu doar patru medalii - cea mai săracă recoltă din 1952 încoace, Tokyo 2020 ar putea fi o nouă mare dezamăgire pentru ţara noastră, spune chiar omul din vârful mişcării olimpice.

Mihai Covaliu a lăsat deoparte diplomaţia şi i-a dat dreptate lui Ion Ţiriac, preşedinte al forului olimpic naţional din 1998 până în 2004, cel care anunţa dezastrul încă de la Sydney 2000 - când România pleca pentru ultima dată cu o zestre de peste 20 de medalii de la întrecerea supremă.

Prezent la seminarul „Upgrade România: Sănătate prin sport. Sportul, mina de aur a economiei“, campionul olimpic din 2000 a prezentat, faţă în faţă, şansele reale, obiectivul optimist asumat de federaţiile naţionale şi estimările cele îndrăzneţe ale comisiilor COSR. 

Ce a declarat Mihai Covaliu:

   

* Şansele României la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt de 0,05%, adică atât cât e bugetul pe care România îl acordă sportului (n.r. - din PIB). 

* În urma analizei privind potenţialul nostru la Tokyo pe care am făcut-o noi, federaţiile sportive şi-au stabilit ca obiectiv un număr de medalii situat între 12 şi 15 medalii. Realitatea este, însă, crudă. Realitatea, din punctul de vedere al Comisiei Tehnice a COSR, este de 4-6 medalii. Potenţialul nostru optimist ar fi undeva la 7-8 medalii. 

* Problema legată de sistem am identificat-o. Domnul Ţiriac a identificat-o ca plecând de la grădiniţă. Şi e foarte adevărat că dacă nu începem sportul de mici nu avem cum să iubim sportul şi să ne dezvoltăm ca oameni.

*Bugetul din acest an pentru sport, după prima rectificare de buget, a fost mai mic cu 8 milioane. Deci, în timpul jocului, statul vine şi spune că ne dă 8 milioane şi că, până la sfârşitul anului, ne descurcăm noi. În ianuarie, februarie nu se ştie dacă vom avea buget şi e an olimpic. De aceea eu mi-aş dori să trecem de 0,05% ca importanţă a sportului pentru această naţiune.

* Din păcate, sportul în România nu se află printre domeniile de interes şi cel mai trist e că vorbim de industrie, de sănătate, de cultură şi celelalte domenii, dar nu şi de sport. Sportul e lăsat ultimul în discuţie tot timpul. Are cel mai mic buget. Nimeni nu se bate pentru sport, pentru că nu sunt foarte puţini bani în acest domeniu. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite