10 ani fără Manute Bol, omul care a trimis în Sudan toţi banii câştigaţi în NBA: Domnul „My Bad“ şi „potul“ de 10.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manute Bol
Manute Bol

A fost un uriaş al baschetului. La propriu, la cei 230,5 centimetri, ce îl plasează pe locul doi în topul celor mai înalţi baschetbalişti din istoria NBA, după românul „Big Ghiţă“. A fost, poate, cel mai generos baschetbalist, donându-şi toţi banii câştigaţi în NBA copiilor sudanezi. Şi o curiozitate, pentru că naşterea sa n-a fost înregistrată în Sudan. Certitudinea: Manute Bol ne-a părăsit în urmă cu 10 ani, lăsând în urmă o moştenire unică.

Având în vedere misterul ce învăluie data naşterii lui Manute Bol, lumea speculează că, de fapt, acesta ar fi evoluat în NBA la peste 40 de ani (Manute a jucat pentru Washingston Bullets, Golden State Warriors, Philadelphia 76-ers şi Miami Heat între 1985-1994). Oficial, când s-a stins pe 19 iunie 2010, Manute Bol era înregistrat ca având 47 de ani, fiind răpus de insuficienţă renală.

Eu i-am pus data naşterii, pentru că nimeni nu ştia câţi ani avea când a ajuns aici. Naşterea lui nu fusese înregistrată. În sport, dacă ai 19 ani, uşile tale se deschid, dar toate ţi se închid în nas la 35 de ani. Probabil avea între 40 şi 50 de ani când a jucat în NBA. Kevin Mackey, antrenorul lui Manute de la Universitatea din Cleveland

O jumătate de centimetru îi departajează pe Ghiţă Mureşan şi Manute Bol

Lumea nu se pune de acord nici în ceea ce priveşte înălţimea lui Manute. Unele statistici NBA reţin 2,31 m - ceea ce înseamnă că ar împărţi prima poziţie în topul celor mai înalţi baschetbalişti din istorie cu românul Ghiţă Mureşan. Altele îl trec însă cu înălţimea de 2 metri, 30 de centimetri şi jumătate. Statisticienii au concluzionat însă la unison că român ul Gheorghe Mureşan a fost cel mai înalt baschetbalist din istoria NBA, astfel încât se pare că statisticile din ultima categorie în ceea ce îl priveşte pe Manute au greutate mai mare.

Cei care se minunează de înălţimea sudanezului care şi-a câştigat rapid cetăţenia americană pentru a juca baschet trebuie să ştie că Manute nu a fost cel mai înalt membru al familiei sale, cum aţi intui. Străbunicul său măsura 2,39 m. Manute provenea dintr-o familie de uriaşi: tatăl - 2,03 m, mama - 2,08 m, sora - 2,03 m.

Manute, nume ales de tatăl său - unul dintre cei mai respectaţi vârstnici ai tribului Dinka din Sudan, înseamnă „binecuvântare specială“.

Manute Bol era un baschetbalist-aşchie: cântărea însă doar 95 de kilograme, faţă de cele 147 kg ale lui "Big Ghiţă". Însă când Larry Bird, de la Boston Celtics, a pus un pariu cu colegii săi, în sezonul 1985/1986, înaintea duelurilor cu echipa din Washington a lui Bol, pentru primul om care va reuşi un dunk pe lângă Manute, „potul“ a ajuns la fabuloasa sumă de 10.000 de dolari, bani încasaţi de Robert Parrish. Oamenii lui Celtics puneau fiecare câte 100 de dolari înnaintea fiecărui meci disputat împotriva lui Manute, însă dunk-ul a venit mai târziu decât s-ar fi aşteptat.

Universitatea din Cleveland a fost sancţionată pentru că l-a ajutat financiar pe Manute Bol.

S-a înscris la selecţiile NBA pentru sora sa

Din cauza lipsei documentelor de la naştere, Manute Bol a avut de trecut mai multe obstacole, fiind refuzat şi declarat ne-eligibil în mai multe programe. Ajunsese în SUA după ce fusese remarcat de scouteri în Sudan, când juca în competiţii militare, fără a şti o boabă de engleză.

În 1985, la doi ani după ce prima sa selecţie în NBA fusese declarată nulă din motive logistice, Bol s-a înscris la selecţiile NBA cu gândul de a câştiga suficienţi bani pentru a-şi aduce sora rămasă în Sudan, alături de el, în SUA. În cele din urmă, a petrecut zece sezoane în NBA, rămânând până în prezent pe locul 2 în topul celor mai multe blocaje reuşite în istoria celui mai puternic campionat profesionist de baschet, chiar dacă aportul său ofensiv era minim. Deşi era rezervă la startul meciurilor, Bol aduna cu regularitate până la 20 de minute pe teren.

Obsesia lui Bol a fost să îşi ajute ţara. Nu şi-a cumpărat maşini luxoase, ori case opulente. În 1990, declara însă într-un interviu: „Iubesc să ajut. Dar banii mei nu sunt suficienţi. Mâncarea e scumpă, iar uneori, chiar dacă ai bani, nu ai ce să cumperi. Oamenii mei nu au ce să facă, nu sunt locuri de muncă“. Bol a câştigat aproximativ şapte milioane de dolari din baschet, iar cei mai mulţi bani au mers către oamenii din Sudan. În prezent, fundaţia ce îi poartă numele continuă să ajute în Sudan, fiul său - Bol Bol (2,18 m) făcând la rândul său pasul spre NBA în 2019 şi evoluând în prezent în eşalonul doi valoric, sub formă de împrumut.

Parte din legenda care îl înconjoară pe Manute Bol se referă şi la faptul că acesta ar fi popularizat expresia „my bad“ pe terenurile din ligile profesioniste. Bol se agăţa de aceste cuvinte de fiecare dată când nu înţelegea ce îi spun colegii sau oamenii care încercau să îi vorbească. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite