Vremea se răceşte în toată ţara. Ce temperaturi vom avea până pe 29 septembrie

Vremea se răceşte în toată ţara. Ce temperaturi vom avea până pe 29 septembrie

FOTO: Shutterstock

O masă de aer polar care va traversa România începând de astăzi va provoca o scădere bruscă a temperaturilor chiar şi cu 10 grade în următoarele zile. Va fi frig mai ales dimineaţa şi noaptea când în unele zone temperaturile vor scădea şi până la 0 grade. De săptămâna viitoare însă, vremea va deveni din nou caldă, anunţă meteorologii.

O masă de aer polar ajunsă luni în nordul ţării traversează ţara şi aduce temperaturi mai mici în toate regiunile şi izolat, ploi şi cer noros.

 „Estul continentului este traversat de o masă de aer polar, care coboară dinspre nord, aşadar vremea se va răci considerabil. Deja, de ieri, nordul ţării a înregistrat temperaturi mai mici. De mâine însă, se răceşte şi în jumătatea de sud şi se ajunge la temperaturi de 26 de grade, faţă de 32 de grade cât aveam ieri. În nordul ţării vor fi 16 grade mâine, în scădere de la 18 grade, cât am avut la începutul săptămânii. Joi vom avea 24 de grade, cer senin şi vânt slab, iar vineri şi sâmbătă vremea ca continua să se răcească, urmând să avem dimineţi şi nopţi răcoroase. 22-23 de grade Celsius vor fi temperaturile maxime”, a precizat meteorologul de serviciu din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Cele mai mici temperaturi se vor înregistra în nord, unde nu vor depăşi 15 grade pe timpul zilei.  Noaptea însă, în unele zone temperaturile vor coborî chiat şi până la 0 grade.

Cei care vor să evadeze în weekend trebuie să ştie că la mare, temperaturile înregistrate vor fi de 20 de grade spre finalul săptămânii, iar cerul va fi senin. La munte însă, vremea va fi rece. Temperaturile înregistrate vor fi între 7-8 grade pe creste şi 17-18 grade în rest. În depresiuni se va aşeza brumă. Joi şi vineri, la Bâlea şi Vârfu Omu vor fi doar 2-3 grade. Vântul va avea intensificări susţinute la munte, îndeosebi pe creste, precum şi în nordul, centrul şi estul teritoriului, dar local şi temporar şi în celelalte zone. Ploi slabe, trecătoare vor fi prezente miercuri, joi şi vineri în regiunea de sud-est şi la munte. 

Şi în Capitală, vremea se răcoreşte iar temperaturile vor fi cuprinse între maxime de 21-26 de grade în această săptămână. „Sunt slabe şanse de ploaie, ca şi în restul ţării. Posibil să fie înregistrate averse izolate, dar slabe cantitativ şi posibil doar până la mijlocul săptămânii. Cerul însă va fi noros joi şi vineri”, a mai transmis meteorologul de serviciu.  

Meteorologii au însă şi veşti bune. Vremea rece va ţine doar până sâmbătă iar începând de duminică temperaturile mai cresc cu un grad sau două. Săptămâna viitoare va fi însă o vreme mai caldă, obişnuită pentru această perioadă sau chiar şi cu temperaturi puţin mai mari decât norma perioadei, între 26-27 de grade în sud, izolat vor fi şi 28 de grade iar în nordul ţării vor fi 22-25 de grade. 

Cum va fi vremea în toată ţară până pe 29 septembrie 2019

BANAT  Temperatura aerului va scădea semnificativ, de la medii ale valorilor termice diurne de 28 degrade în prima zi a intervalului, până spre 18 grade în data de 20 septembrie. Ulterior acestei date vremea se va încălzi treptat, iar până la sfârşitul lunii septembrie variaţiile termice vor fi nesemnificative, astfel încât se estimează a se înregistra temperaturi maxime cuprinse între 23 şi 26 de grade, în medie regională. Media temperaturilor minime va fi de 14 grade în primele două nopţi, apoi se va produce o scădere până în data de 22 septembrie spre medii de 5...6 grade. După această dată temperatura aerului va fi în creştere, iar până la sfârşitul intervalului de referinţă media regională a valorilor minime va fi de 12 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în intervalul 17-19 septembrie şi după data de 25 septembrie.

CRIŞANA Vremea caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, astfel că temperaturile maxime vor scădea, de la o medie în jur de 27 de grade în prima zi, spre 16...17 grade în data de 20 septembrie, urmând ca până în 26 septembrie să crească treptat până în jurul a 25 de grade, valoare ce se va menţine până la sfârşitul lunii. Media minimelor termice va fi în prima zi de 14 grade, apoi va scădea treptat până în jurul a 4 grade în dimineaţa zilei de 21 septembrie. Ulterior acestei date temperatura aerului va fi în creştere, spre medii regionale ale minimelor termice de 12 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în ziua de 17 septembrie şi în intervalul 24-29 septembrie .

TRANSILVANIA Vremea caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, astfel încât media maximelor va scădea treptat, de la 25 de grade în prima zi până în jurul valorii de 15 grade în data de 21 septembrie, apoi va urma o creştere treptată până în 25 septembrie, când se va ajunge la o medie diurnă de 24 de grade, valoare ce se va menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză. Media minimelor termice din primele două nopţi, în jurul a 11 grade, va scădea în data de 19 septembrie până la 4 grade, scădere ce va continua şi va ajunge la o medie de 2 grade în 21 şi 22 septembrie, ulterior urmând o creştere treptată până în 26 septembrie, când se va ajunge la 9 grade, valoare ce se va menţine până la sfârşitul lunii septembrie. Probabilitatea pentru apariţia ploilor, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată în intervalul 17-19 septembrie şi după data de 25 septembrie 

MARAMUREŞ Vremea va fi caldă în prima zi a intervalului, apoi se va răci, astfel încât media maximelor va scădea de la 25 de grade până la 15...16 grade în jurul datei de 21 septembrie. Ulterior acestei date temperatura aerului va creşte treptat şi se estimează a se înregistra până la sfârşitul intervalului de referinţă medii ale maximelor cuprinse între 21 şi 24 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 13 grade în prima noapte, apoi va scădea semnificativ până în jurul datei de 22 septembrie, spre 3...4 grade, ulterior urmând o creştere treptată până în data de 26 septembrie, spre 10 grade, valoare ce se va menţine până la sfârşitul intervalului de prognoză.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în primele două zile ale intervalului şi după data de 24 septembrie. 

MOLDOVA  În prima zi de prognoză vremea va fi caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 27 de grade. În următoarele patru zile va urma o răcire notabilă, astfel că media maximelor termice va ajunge la valori de 16...17 grade, în jurul datei de 21 septembrie. După acest interval, tendinţa va fi de încălzire treptată, până la o medie regională a valorilor maxime de 21...25 de grade. Tendinţa va fi asemănătoare şi pentru valorile minime de temperatură. În primele două nopţi media minimelor termice va fi de 11...13 grade. Ulterior acestui interval, temperatura aerului va scădea, astfel încât până în data de 22 septembrie să se înregistreze 5...6 grade, iar până la sfârşitul intervalului de referinţă se estimează o creştere, spre medii regionale de 11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată în intervalul 17-21 septembrie. 

DOBROGEA  Vremea va fi caldă în primele două zile, cu o medie a temperaturilor maxime de 26...27 de grade, după care în intervalul 18-21 septembrie se va răcori, astfel că media va scădea spre valori în jurul a 18 grade. Ulterior, până spre sfârşitul intervalului de prognoză, temperatura aerului va creşte treptat, în medie, spre 23 de grade. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, media lor fiind în scădere, de la 16 grade în primele două nopţi, până spre 9 grade în data de 22 septembrie, însă ulterior temperatura aerului va creşte din nou, spre 14 grade, în medie regională. Probabilitatea pentru apariţia ploilor va fi mai ridicată în intervalul 18-21 septembrie. 

MUNTENIA Vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă în primele două zile ale intervalului de prognoză, cu valori termice diurne, în medie, de 29...30 de grade, iar în intervalul 18-21 septembrie se va răci până spre medii ale maximelor ce se vor situa în jurul a 19 grade. Ulterior, temperatura aerului va creşte din nou şi, până la sfârşitul intervalului, media regională a maximelor va fi cuprinsă între 22 şi 27 de grade. Valorile minime vor marca o scădere, de la 13...14 grade în primele două nopţi, până la o medie de 6 grade, în data de 22 septembrie. Apoi tendinţa va fi de creştere uşoară, spre 12 grade, în medie regională. Probabilitatea pentru apariţia ploilor va fi mai ridicată în intervalul 18-20 septembrie 

OLTENIA În primele două zile de prognoză vremea va fi caldă pentru această perioadă, dar se va răci treptat, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea de la 30 de grade, până spre 20 de grade în intervalul 18 – 21 septembrie. Apoi această medie va fi apoi în creştere, cu maxime de până la 26 de grade la sfârşitul intervalului. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, media lor fiind în scădere, de la 13...14 grade în primele două nopţi, până spre 6 grade în jurul datei de 22 septembrie, însă ulterior temperatura aerului va creşte din nou, spre 12 grade, în medie regională. Probabilitatea pentru apariţia ploilor, în general slabe, va fi mai ridicată în intervalul 18-20 septembrie. 

LA MUNTE Regimul termic va marca o scădere de la o medie a temperaturilor maxime în jurul a 17 grade în prima zi de prognoză, până spre 6 grade în data de 20 septembrie, apoi va urma o creştere treptată până în 24 septembrie, spre o medie diurnă de 16 grade, valoare ce se va menţine până spre sfârşitul lunii septembrie. Media temperaturilor minime va fi de 8 grade în prima zi, va scădea apoi până la -2 grade în 21 septembrie, urmând o creştere, spre 7 grade la sfârşitul intervalului. Probabilitatea pentru apariţia precipitaţiilor, slabe cantitativ, va fi mai ridicată în intervalele 17-19 septembrie, respectiv 24-29 septembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: