Viaţa de după vaccinare: Ce putem face şi ce nu? Epidemiologii au descris noua realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa de după vaccinare, cea din 2021, nu va fi foarte diferită comparativ cu cea de acum
Viaţa de după vaccinare, cea din 2021, nu va fi foarte diferită comparativ cu cea de acum

Dozele de vaccin împotriva COVID-19 sunt deja distribuite. Din păcate, aproape sigur, nu ne vom mai întoarce la viaţa pe care o ştiam în 2019.

Mulţi oameni speră ca 2021 să fie un an cu totul diferit, comparativ cu coşmarul pe care l-am trăit în 2020. Din păcate, o asemenea gândire e complet nerealistă!

Dacă, în România, au ajuns să vorbească în presă despre noul coronavirus, tot felul de oameni care n-au nicio legătură cu boli infecţioase, în schimb, în America, jurnaliştii de la „The New York Times“ au publicat un articol amplu, în care au discutat exclusiv cu specialişti în sănătate publică şi cu epidemiologi. Iar declaraţiile acestor experţi descriu o imagine sumbră, dar realistă, pentru ceea ce urmează în 2021.

Masca

Masca va rămâne cu noi mult timp de acum încolo

Prima veste e că nici măcar cei care se vor vaccina împotriva COVID-19 nu pot reveni, imediat, la viaţa de dinainte de pandemie.

Oamenii de ştiinţă au oferit mai multe motive pentru care masca trebuie să fie păstrată în continuare, inclusiv de către cei vaccinaţi. În primul rând, vaccinul nu oferă o protecţie perfectă. În acest moment, nici nu ştim dacă vaccinul va opri transmisia virusului. Şi aproape sigur, noul coronavirus va circula, în continuare, până când un procent mare din populaţie va atinge imunizarea, fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boală.

Uma Karmarkar, care lucrează la Universitatea din California, în San Diego, a şi subliniat că vaccinul nu va fi un bilet de întoarcere spre viaţa din 2019. „În loc să se gândească la o revenire la normalitatea pe care o ştiam, oamenii ar trebui să se gândească la un pas înainte“, a declarat Karmakar. 

Vaccin

Viaţa celor vaccinaţi nu se va schimba prea mult

Cei care şi-au primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor beneficia de protecţia oferită, la aproximativ două săptămâni după a doua injecţie. Vieţile lor nu se vor schimba însă radical, după acest moment, cât timp majoritatea celor din jur nu s-au vaccinat încă. 

Ce pot face, totuşi, cei care s-au vaccinat? Probabil, pot merge mai liniştiţi la cumpărături sau la oficiul poştal. În general, la locuri puţin mai aglomerate, sunt de părere experţii. Iar asta, în timp ce poartă masca! Adunările mari şi spaţiile închise şi prost ventilate trebuie să fie, în continuare, evitate, inclusiv de către cei vaccinaţi.

Masca

Avem vaccin, dar aşteptăm un răspuns

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt deja pe piaţă, însă n-avem, deocamdată, toate răspunsurile privind protecţia oferită de ele. Oamenii de ştiinţă aşteaptă să vadă dacă cei care se vaccinează pot transmite apoi virusul la alţii din jurul lor. Primele informaţii în această privinţă sunt dătătoare de speranţă, însă e foarte puţin probabil ca vaccinurile să oprească definitiv transmisia.

Apoi, mai există o problemă. Una destul de mare. Studiile efectuate în SUA au arătat că 95% dintre cei vaccinaţi au dezvoltat imunitate la noul coronavirus. Ceea ce înseamnă că, din păcate, 5% rămân cu riscul îmbolnăvirii! Iar cât timp virusul se răspândeşte ca acum, printre un număr mare de oameni, procentul acela de 5% înseamnă un număr mare de îmbolnăviri!

„5 la sută dintr-un număr mare rămâne, în continuare, un număr mare. Noi vrem să ajungem, la un moment dat, la 5 la sută îmbolnăviri dintr-un număr mediu sau mic“, a spus doctorul Ashish Jha, care lucrează la o şcoală de Sănătate Publică.

Masca

„Mie îmi place să port masca“

Cei de la „The New York Times“ au făcut un studiu printre 700 de epidemiologi, pentru a afla cum vor proceda ei, după ce îşi vor primi cele două doze de vaccin împotriva COVID-19.

Mai puţin de două treimi dintre cei chestionaţi au spus că îşi vor schimba comportamentul social după vaccinare. Jumătate au spus că nu vor schimba nimic, până când 70% din populaţie a fost vaccinată. 

Iar Kelsey Vandersteen, o asistentă medicală la Terapie Intensivă, în cadrul Spitalului Univesitar, în Madison, Wisconsin, care e programată să-şi facă vaccinul miercuri, a spus că ea nici nu-şi doreşte să mai facă vreo schimbare în viaţa ei de acum. „Mie îmi place să port masca. Mă protejează şi de alte boli. Toată familia noastră a fost sănătoasă, în ultimele luni. Nici măcar nu ne-a curs nasul, începând cu luna martie“, a povestit Vandersteen.

Ce se poate face mai în siguranţă, odată ce s-au vaccinat cei din familie şi prietenii?

Dacă toţi oamenii din cercul vostru de prieteni, dar şi membrii familiei s-au vaccinat, socializarea cu ei se poate face cu mai puţine riscuri.

Dar adunările mari sau călătoriile internaţionale vor rămâne periculoase, pentru simplul motiv că nu ştim dacă cei din jurul nostru s-au vaccinat sau nu. 

„Imunizarea n-are un buton de pornire / oprire. Se formează în timp“, a spus Eric Lofgren, epidemiologist, în cadrul Universităţii din Washington. „Până nu se va atinge imunizarea în masă, virusul va circula într-o veselie şi mai există şi riscul ca vaccinul să fie ineficient, în cazul unora“, a adăugat Lofgren. Acesta a şi subliniat că nu se va mai duce prea curând într-o sală de cinema sau într-o vacanţă la o destinaţie exotică, care necesită zboruri internaţionale.

Masca

Va urma perioada cea mai grea a pandemiei

Mulţi oameni au impresia că, de fapt, greul a trecut deja şi că 2021 va fi mult mai bine. Nici vorbă de aşa ceva! Experţii spun cu totul altceva. Ei sunt de părere că de-abia urmează cea mai grea etapă a pandemiei. Pentru că oamenii vor fi nevoiţi să-şi cântărească foarte bine deciziile, pentru a calcula ce riscuri merită să fie asumate. Ceea ce se poate dovedi a fi epuizant, din punct de vedere mental.

„Creierul nostru va obosi, pur şi simplu, pentru că va trebui să cântărim diverse decizii şi, la un moment dat, vom rămâne fără energie mentală“, a explicat Elizabeth Dorrance Hall, specialist în comunicare, în cadrul Universităţii din Michigan. 

Ce se poate face cu mai puţine riscuri, odată ce majoritatea populaţiei s-a vaccinat?

Circulaţia în cadrul comunităţii se poate face mai în siguranţă. Iar asta pentru că răspândirea virusului va încentini, fie pentru că cei mai mulţi s-au vaccinat, fie pentru că au trecut prin boală. Ca să atingem această imunizare în masă, e nevoie ca un procent de 70% din populaţie să fi contractat noul coronavirus, după cum spun specialiştii. Acest procent reprezintă, deocamdată, o simplă estimare.

În orice caz, oamenii de ştiinţă sunt de părere că, odată ce se va atinge imunizarea în masă, anumite activităţi vor deveni mai puţin periculoase. De pildă, mersul la restaurant, participarea la o petrecere sau călătoria cu autobuzul. Iar la anul, de Crăciun, familiile se vor putea aduna în cadrul unor reuniri care, în acest an, sunt de evitat.

Imagine indisponibilă

COVID-19 va rămâne cu noi pentru totdeauna

Dar să nu ne bucurăm prea tare, nici când vom atinge imunizarea în masă! Pentru că, după cum susţin experţii, e foarte puţin probabil ca această boală, care a creat o pandemie, va mai dispărea vreodată. COVID-19 va reveni, periodic, în forţă, cel mai probabil, în fiecare iarnă.

„De acum încolo, iarna va fi sezonul de gripă şi de COVID-19“, a spus Andrew Noymer, epidemiolog, în cadrul Universităţii din California, Irvine. Acesta a şi explicat care sunt ultimele activităţi pe care le-ar relua: călătoriile internaţionale şi mersul la evenimente cu adunări mari, precum concertele.

Masca

Cum va arăta noua normalitate?

După tot acest tablou sumbru, există, totuşi, şi o veste bună. În vara anului 2021, situaţia va arăta ceva mai bine, în ceea ce priveşte răspândirea noului coronavirus. Iar asta pentru că, până atunci, un procent important din populaţie se va fi vaccinat. Şi, oricum, s-a dovedit că răspânidrea virusului scade, în timpul sezonului cald, întrucât oamenii socializează mai mult afară. 

Dar, iarăşi, să nu vă bucuraţi prea tare: o nouă explozie de cazuri noi şi de spitalizări va veni în iarna anului 2021, avertizează oamenii de ştiinţă. Aceştia sunt de părere că e foarte puţin probabil că viaţa va mai arăta vreodată ca în 2019. 

Noua normalitate va însemna folosirea măştilor, periodic, în timpul sezonului rece şi în locurile aglomerate, fiindcă publicul a fost educat în acest sens. 

Iar schimbările aduse de această pandemie vor avea şi efecte benefice. În 2020, gripa sezonieră aproape că a dispărut, iar asta, cred experţii, datorită folosirii măştilor şi prin distanţarea fizică. Dacă vom păstra aceste obiceiuri, dar şi altele, precum refuzul de a strânge mâna cuiva, pe viitor, putem reduce şi riscul apariţiei altor boli.

CITEŞTE ŞI:

Experţii avertizează: Sunt oameni pentru care vaccinul COVID-19 poate fi ineficient

Prima româncă vaccinată împotriva COVID-19, în Marea Britanie: A durut, dar n-am avut niciun efect advers

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite