Vaccinul antigripal, de negăsit în farmacii sau la medicii de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Lipsa vaccinului antigripal din cabinetele medicilor şi din farmacii devine deja o problemă la nivel naţional, în condiţiile în care noiembrie este ultima lună propice pentru vaccinare. Potrivit statisticilor, numărul celor care vor să se vaccineze anul acesta este de cinci ori mai mare decât oferta disponibilă.

Vaccinul antigripal este de negăsit în acest moment în România - lipseşte atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât şi din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să şi-l poată cumpăra. Programul de imunizare a început în luna octombrie, când medicii de familie au primit doze insuficiente de vaccin, care s-au epuizat foarte repede.

 Concret, vaccinul antigripal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru toţi bolnavii cronici şi pentru cei cu risc de îmbolnăvire. Totodată, vaccinul ar trebui să fie disponibil în farmacii, de unde persoanele care nu pot beneficia gratuit de el să îl poată achiziţiona. În farmacii, vaccinul lipseşte din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ cinci ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicaţiilor medicilor consultaţi de HotNews.ro şi reprezentanţilor companiei care aduce vaccinul în România.

 În cabinetele medicilor de familie, el va ajunge cu întârziere, în jurul datei de 20 noiembrie. „Am primit doar zece doze de vaccin antigripal, pe 18 octombrie. S-au epuizat imediat. Am vaccinat câţiva bolnavii cronic şi bătrâni. Avem peste 1.000 de bolnavi cronic, dintre aceştia doar zece au fost vaccinaţi. Nu ştim când vom primi alte doze, doar ni s-a promis asta. Anul trecut am primit doze suplimentare la finalul lunii ianuarie, când, de fapt, era deja prea târziu pentru vaccinare şi nici oamenii nu mai doreau să se vaccineze”, arată asistenta medicală, Marusiea Gheablău. Perioada optimă pentru vaccinare a început de la 1 octombrie şi se termină la jumătatea lui noiembrie, cel târziu. În lipsa vaccinului antigripal, oamenii nu pot face altceva decât să se protejeze cum pot, prin măsuri de igienă şi evitarea persoanelor bolnave. 

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat la finele lui octombrie că în ultima săptămână din lună s-au înregistrat peste 92.400 de cazuri de infecţii respiratorii acute, existând şi 21 de suspiciuni de gripă, neconfirmate încă prin analize de laborator. 

În timp ce în România, vaccinul antigripal nu e de găsit, în Statele Unite, experţii în Sănătate caută să înţeleagă mai bine virusul gripal şi desfăşoare teste plătite, pe voluntari. Cercetătorii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate (NIH) au anunţat că vor să plătească până la 3.300 de dolari adulţilor care îşi dau acordul să fie infectaţi intenţionat cu virusul gripal H1N1. Oamenii de ştiinţă doresc să analizeze simptomele virusului gripal H1N1 pentru a înţelege cum acţionează în organismul uman şi pentru a găsi soluţii de a-l controla. Reprezentanţii Institutului caută 80 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani, pentru a participa la studiu. Potrivit CNN, voluntarii vor trebui să folosească un spray nazal ce conţine o tulpină a virusului gripal. Rezultatele preliminare ale testelor realizate de NIH vor fi făcute publice în mai 2020.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite