Vaccin anti-coronavirus: „Protecţia oferită de vaccin va fi mai de durată“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cât de sigure sunt vaccinurile BioNtech/Pfizer şi Moderna? Există prevederi speciale pentru gravide sau persoane alergice? Preşedintele Institutului Paul Ehrlich, Klaus Cichutek, răspunde în interviul exclusiv pentru DW.

În Germania, calitatea fiecărei tranşe de vaccinuri livrate trebuie verificată şi aprobată pentru a fi dată în folosire. Responsabil de acest lucru este Institutul Paul Ehrlich, în calitate de institut federal pentru vaccinuri şi substanţe biomedicamentoase. Preşedintele acestui for, Klaus Cichutek, este o persoană foarte căutată în această pandemie de coronavirus pentru explicaţii privind startul campaniei de vaccinare. Într-un interviu exclusiv pentru DW, el vorbeşte despre siguranţa vaccinurilor aprobate până acum, produse de BioNtech/Pfizer şi Moderna, despre posibile efecte secundare şi reacţii adverse pe termen lung, despre o eventuală aprobare de folosire a vaccinurilor şi la copii.

DW: Domnule Cichutek, cu BioNtech/Pfizer şi Moderna avem primele vaccinuri anti-coronavirus pe piaţă în Uniunea Europeană. Cât de bine funcţionează acestea deocamdată?

Klaus Cichutek: Până acum, efectele secundare sunt cele normale şi aşteptate. Primele date arată foarte bine: în studiile clinice, vaccinurile au dovedit o eficienţă de peste 90%. Inclusiv la persoanele mai în vârstă, eficienţa era de peste 80 de procente. Cred că avem două vaccinuri omologate foarte bune, ambele dezvoltate şi produse conform standardelor în vigoare. Pe moment, totul arată deci bine.

Ambele vaccinuri trebuie administrate de două ori. Cât de mult ţine imunitatea?

Nu ştim deocamdată acest lucru. Dar avem indicii privind o activitate imunogenă de durată. Avem date care ne arată că vaccinurile provoacă o reacţie a sistemului imunitar care există şi la peste opt luni de la administrarea lor. Şi care se menţine mai departe. Acestea sunt veşti bune. Iar teste efectuate pe maimuţe arată că şi un nivel scăzut de anticorpi este suficient pentru a ne proteja de acest virus. Eu cred că imunitatea va dura un timp mai îndelungat, dar trebuie să aşteptăm informaţii suplimentare. Aceste date se colectează în prezent, pentru a putea face afirmaţii pe termen lung privind siguranţa şi eficienţa vaccinurilor.

Ce efecte secundare ale acestor vaccinuri vă sunt cunoscute până acum?

Majoritatea efectelor adverse cunoscute au loc doar pe termen scurt, în primele trei zile de la administrarea serului. Dureri uşoare sau moderate la locul înţepăturii, eventual oboseală, uneori o febră uşoară, dureri de cap, de muşchi sau de încheieturi. O umflătură la locul înţepăturii este, de asemenea, posibilă. Dar, în principiu, toate acestea sunt reacţii secundare cunoscute la vaccinuri în general. Nu durează niciodată mult şi nu produc daune serioase. Este vorba de reacţii adverse acceptabile, având în vedere că ne confruntăm cu o boală precum COVID-19, care ne poate pune chiar viaţa în pericol. Se pare însă că aceste efecte adverse menţionate se întâmplă ceva mai des la aceste vaccinuri decât la cele anti-gripale anuale.

Puteţi deci să excludeţi efecte adverse grave?

Astfel de reacţii secundare serioase nu pot fi excluse în prezent. Majoritatea acestor reacţii se întâmplă însă în prima săptămână după vaccinare. Ştim în prezent că complicaţiile sunt foarte rare. Printre acestea se numără reacţii alergice şi foarte rar paralizii ale feţei. Aceste simptome s-au înregistrat însă şi în grupul care a primit doar placebo în testele clinice. Trecând peste aceste aspecte, vaccinurile oferă o foarte mare siguranţă.

Unii oameni se tem de consecinţe pe termen lung în urma vaccinării. Ce ştiţi în acest sens?

Avem nevoie de mai multe date colectate în campaniile de vaccinare. Faza de testare clinică III mai durează doi ani, pentru a urmări eventuale efecte pe termen lung. Persoanele testate sunt urmărite foarte atent şi orice semn de reacţie adversă este înregistrat. Deocamdată nu există însă niciun indiciu privind efecte pe termen lung ale vaccinării. Eventuale efecte secundare nedorite la persoanele vaccinate vor fi analizate de Institutul Paul Ehrlich şi de alte agenţii medicale de profil. În acest sens oferim informaţii pe siteul nostru şi în aplicaţia SaveVac, în care persoanele vaccinate pot menţiona posibile efecte adverse mai serioase. Aceste date ne permit să înţelegem mai bine efectul vaccinurilor şi să cercetăm mai bine efectele secundare.

În Germania se discută despre o eventuală obligativitate a vaccinării pentru infirmieri şi personalul medical. Îi înţelegeţi pe cei care sunt sceptici cu privire la vaccin?

Sfătuiesc pe toată lumea să se informeze. Strategia noastră este să-i informăm pe oameni cât mai transparent posibil despre vaccinuri. Mai întâi trebuie precizat că toate testele obişnuite au avut loc deja înaintea omologării vaccinurilor. În al doilea rând, noi asigurăm o supraveghere activă a sectorului medicamentelor, fiind astfel capabili să reacţionăm în cazul constatării de reacţii adverse. În al treilea rând, întotdeauna trebuie considerate riscurile şi beneficiile unui vaccin: până la urmă, reacţiile adverse de până acum sunt moderate şi pe termen scurt.

Cât de bună este cu adevărat protecţia oferită de vaccinuri? Te mai poţi infecta cu coronavirusul în ciuda vaccinării?

Avem experienţe practice limitate deocamdată, pentru că vaccinările au început recent. Din faza de testare clinică ştim că doar foarte puţine infectări se mai înregistrează după vaccinare. De cele mai multe ori când persoanele vaccinate se infectaseră deja fără să ştie cu SARS-CoV-2 înainte de vaccinare. Din 100 de persoane vaccinate, 95 nu au avut niciun simptom de COVID, chiar după ce au venit în contact cu persoane infectate. Şi se pare că puţinii oameni vaccinaţi infectaţi au suferit doar forme uşoare ale bolii.

Vaccinul BioNTech/Pfizer este doar pentru persoane de la 16 ani în sus, cel al Moderna de la 18. Pot sau ar trebui să fie vaccinaţi şi copiii?

Anumite vaccinuri aflate în faza de dezvoltare se testează şi pe copii. Aşteptăm în acest sens anul acesta rezultatele studiilor. După aceea, licenţele actuale ar putea fi extinse şi pentru copii şi tineri. Dar depinde şi de recomandarea comisiilor de vaccinare cu privire la necesitatea folosirii vaccinurilor la aceste grupe de vârstă.

Unele femei se tem că vaccinurile ar putea avea efecte nedorite asupra unor sarcini actuale sau viitoare. Sunt fondate aceste temeri?

Avem puţine date la momentul actual privind reacţia la vaccinuri a gravidelor. De aceea vaccinurile nu sunt în prezent recomandate femeilor însărcinate. Nu văd nicio problemă însă dacă o femeie se vaccinează acum şi rămâne însărcinată ulterior. Primele concluzii la studiile non-clinice pe animale arată că vaccinurile nu au niciun fel de efect asupra capacităţii de a rămâne însărcinată, asupra sarcinii şi dezvoltării fătului. Desigur, trebuie însă să aşteptăm informaţiile de la testele pe oameni.

Au existat relatări despre probleme cu reacţii alergice la vaccin. Ar trebui să se vaccineze şi persoanele alergice sau mai degrabă nu?

Aici nu există un răspuns general valabil. Cine ştie că tinde să reacţioneze alergic la medicamente ar face mai bine să nu se vaccineze. Oamenii care au însă doar o alergie clasică la polen sau cei cu intoleranţe alimentare se pot vaccina. Dar aceste persoane trebuie să rămână cel puţin 15 minute sub supraveghere la centrul de vaccinare după administrarea serului. Medicii pot să le ajute în caz de nevoie. Dar, ca să mai spunem o dată: aceste cazuri sunt extrem de rare.

Klaus Cichutek este din 2009 preşedinte al Institutului Paul Ehrlich, cu sediul în oraşul Langen, din landul Hessa, care poartă numele medicului german Paul Ehrlich, câştigător al premiului Nobel. Cichutek este biochimist şi profesor la Universitatea Johann Wolfgang Goethe din Frankfurt pe Main.

Interviu realizat de Joscha Weber pentru Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite