Tulpina Lambda, cel mai nou „pui“ de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase tulpini de SARS-CoV-2 au fost depistate până acum
Şase tulpini de SARS-CoV-2 au fost depistate până acum

Tulpina, cea de-a şasea depistată, este prezentă în special în America de Sud, fiind identificată pentru prima oară, anul trecut, în Peru, dar de atunci au apărut tot mai multe cazuri de infecţie cu această mutaţie, mai ales în ţările latino-americane. Se pare însă că noua mutaţie a ajuns şi în Europa.

Cea mai recentă variantă a virusului SARS-CoV-2 evidenţiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, OMS, denumită Lambda, a fost descoperită în cel puţin 27 de ţări diferite, potrivit Euronews. 

Tulpina, cea de-a şasea depistată, este prezentă în special în America de Sud, fiind identificată pentru prima oară, anul trecut, în Peru, dar de atunci au apărut tot mai multe cazuri de infecţie cu această mutaţie, mai ales în ţările latino-americane. Se pare însă că noua mutaţie a ajuns şi în Europa. 

„Fără doar şi poate, jocul acesta al mutaţiilor pentru un virus care rămâne mult timp în circulaţie înseamnă diverse variante. Ne aducem aminte că şi până acum nu a fost doar varianta Delta, descoperită în India. Au fost tulpini descoperite şi în Brazilia şi în Africa”, subliniază dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţiase „Matei Balş” din Bucureşti.   

Din fericire, acestea n-au avut o transmitere importantă, astfel încât nu vorbim azi despre ele. „Dar ele au fost chiar mai agresive şi cu multe probleme. Că vorbim de Epsilon sau de Lambda este aceeaşi discuţie: nu ştim dacă va fi contagiozitate importantă sau agresivitate şi dacă va juca un rol. Pentru că pandemia n-o să ţină la infinit şi atunci dintre aceste variante virale numai una se va selecta. Probabil că cea indiană Delta. Cred că în intervalul următor vom afla mai multe despre Lambda prin secvenţiere, ca şi despre Epsilon. Din moment ce şi această variantă a fost depistată, este clar că ea va fi căutată inclusiv în România, prin procedeul secveţierii genomice. Intervalul de timp din momentul în care identificăm o anumită tulpină şi până când ea ne pune probleme de un anumit fel este cam de două luni. Deocamdată, sunt cazuri izolate”, a mai spus dr. Adrian Marinescu. 

Nu sunt dovezi clare că e mai contagioasă 

În acest moment, specialiştii OMS au catalogat pe 15 iunie 2021 varianta Lambda ca fiind una „de interes”, ceea ce înseamnă că ea nu reprezintă încă un motiv de îngrijorare. 

Datele făcute publice de Organizaţia Panamericană de Sănătate, OPS, arată că varianta Lambda a fost depistată în Peru în 82% din probele de laborator raportate în lunile mai şi iunie. Consilierul regional al OPS pentru bolile virale emergente, Jairo Mendez, a declarat la finalul lunii iunie că această tulpină de virus a fost detectată în opt ţări din America Latină şi Caraibe, dar în majoritatea ţărilor din regiune este prezentă „în mod sporadic”. 

Cazuri depistate în Anglia 

În Marea Britanie, autorităţile au raportat pe 2 iulie că au fost confirmate opt cazuri de infecţie cu tulpina Lambda, toate în Anglia. Comun a fost faptul că pacienţii respectivi călătoriseră în străinătate. Potrivit britanicilor, această variantă are „o potenţială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistenţă crescută la anticorpii neutralizanţi”. Este nevoie însă de mai multe studii pentru a confirma aceste lucruri. 

În acest moment, Europa este angajată în bătălia contra variantei Delta – identificată pentru prima dată în India – şi care, susţin specialiştii ECDC, până în luna august va fi dominantă. Varianta Delta este cea mai contagioasă dintre tulpinile depistate până acum, având „abilităţi” mai mari de a se agăţa şi de a pătrunde în celule. Aceasta înseamnă un potenţial mai mare de a produce epidemii. 

Specialiştii atrag atenţia că pentru asigurarea unei imunităţi globale este nevoie ca 70% din populaţie să fie vacccinată. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite