Totul despre al cincilea vaccin COVID-19 omologat. Din ce este făcut şi când va fi distribuit în centre
0Comisia Europeană a autorizat luni utilizarea în statele UE a vaccinului anti-Covid Novavax, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a dat undă verde administrării acestui ser, relatează AFP. Primele livrări sunt aşteptate în următoarele trei luni. Este al cincilea vaccin anti-COVID aprobat în UE.
„Cu cinci vaccinuri aprobate, UE are un portofoliu variat, bazat atât pe tehnologii noi, cum este ARNm, cât şi tehnologii clasice, cum este cea bazată pe proteine”, a arătat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare pe Twitter.
Vaccinul pe bază de proteine de la Novavax s-a dovedit a fi eficient în proporţie de peste 90%, inclusiv împotriva unor variante îngrijorătoare de coronavirus (nu însă şi împotriva variantei Omicron, care nu fusese depistată la momentul respectiv), într-un amplu test clinic american de fază avansată. Vaccinul Nuvaxovid se administrează într-un regim iniţial de două doze, la fel ca toate celelalte vaccinuri aprobate până acum în UE, cu excepţia celui dezvoltat de Johnson & Johnson.
Pe de altă parte, ultimele studii arată că vaccinarea cu o doză booster întreagă de vaccin anti-COVID Moderna – şi nu cu o jumătate de doză, aşa cum se procedează în prezent – creşte şi mai mult eficienţa acestui vaccin împotriva variantei Omicron a SARS-CoV-2, a anunţat compania farmaceutică americană.
În prezent, în administrarea unui booster al acestui vaccin se folosesc 50 de micrograme, adică jumătate din doza primelor două doze. Potrivit unor date preliminare, în urma vaccinării cu un booster al acestui vaccin cu acest dozaj, anticorpii care neutralizează Omicron sunt de aproximativ 37 de ori mai mari decât nivelul de dinaintea administrării. Însă, atunci când se administrează ca booster o doză întreagă, de 100 de micrograme, nivelul anticorpilor care neutralizează varianta Omicron a SARS-CoV-2 este de aproximativ 83 de ori mai mare.