STUDIU Jumătate dintre români se tem să vorbească în public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate dintre români se tem să vorbească în public în timp ce 5% din ei nu ar putea trece niciodată printr-o astfel de experienţă. Aşa relevă un studiu recent, derulant pe un eşantion reprezentantiv naţional.

Potrivit sondajului, majoritatea oamenilor resimt un nivel mai crescut de anxietate când vine vorba de vorbitul în public. În cazul a 5% din respondenţi, teama de a ţine un discurs atinge cote maxime.

Concret, cercetarea arată că unul din patru români vorbesc în public doar dacă sunt obligaţi să facă acest lucru, în timp ce persoanele care reuşesc să-şi învingă teama întâmpină probleme în momentul în care sunt nevoite să întocmească un discurs şi au emoţii atunci când sunt nevoiţi să îl susţină.

40% din români au un gol în stomac atunci când ţin un discurs

De pidlă, studiul arată că 40% din cei chestionaţi simt un gol în stomac atunci când se ridică în picioare pentru a ţine un discurs, iar o persoană din patru simte că „i s-a golit creierul”, motiv pentru care nu mai are nicio idee pe care să o poată transmite audienţei. Doar 19% din respondenţi afirmă că îşi pot prezenta ideile într-un mod fluent.

Teama de a vorbi în public se manifestă prin tremuratul vocii, în cazul a 44% din respondenţi, iar 26% din români arată că se află în imposibilitatea de a stabili şi susţine contactul vizual cu cei din public. De asemenea, 17% din români îşi pierd şirul ideilor şi se bâlbâie în timpul unui discurs, în timp ce 14% simt că le tremură picioarele şi nu ştiu cum să îşi mişte mâinile.

Teama de a vorbi în public, influenţată de mărimea publicului

Un alt element important îl constituie şi mărimea publicului. Astfel, dacă audienţa depăşeşte 10 persoane, respondenţii declară că au emoţii atunci când sunt nevoiţi să ia cuvântul. Un procent de 3% din ei chiar şi numai de la două persoane în sus. Doar 24% dintre respondenţi declară că vorbitul în public devine o problemă abia de la 100 de persoane în sus.

Majoritatea participanţilor la sondaj nu cunosc tehnici de control al emoţiilor, utile în cazul situaţiilor care implică vorbitul în public (75%). Dintre cei care cunosc câteva tehnici de control al emoţiilor, 32% menţionează controlul respiraţiei şi controlul pauzelor din vorbire. De asemenea, unii dintre ei au mai indicat controlul mişcărilor în faţa publicului (22%) şi poziţionarea mâinilor (14%).

Sondajul „Care este atitudinea românilor faţă de vorbitul în public?” a fost realizat la comanda Self Trust Academy, online, în perioada 18 - 21 mai, pe un eşantion de 1.175 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, din mediul urban. Peste 47% dintre respondenţi sunt absolvenţi de studii superioare, iar peste 21% au finalizat studii de master.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite