Spitalele se pregătesc să redevină unităţi COVID-19: „Cresc cazurile şi cresc mai repede decât au crescut în celelalte valuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşte numărul pacienţilor  COVID-19 internaţi la ATI
Creşte numărul pacienţilor  COVID-19 internaţi la ATI

Creşterea numărului de cazuri de COVID-19 cu peste 500 în fiecare zi a băgat autorităţile în şedinţă. S-a stabilit sporirea numărului de paturi în spitalele dedicate acestor pacienţi. În septembrie, specialiştii se aşteaptă la 1.500 de cazuri noi pe zi.

Trendul crescător al cazurilor de COVID-19 din ultima perioadă alertează autorităţile. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, împreună cu dr. Raed Arafat, secretar de stat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne, au discutat timp de două zile cu managerii de spitale şi directorii Direcţiilor de Sănătate Publică un plan de măsuri menite să îmbunătăţească organizarea spitalelor. Acţiunile sunt premergătoare lunii septembrie, când sunt prognozate 1.500 de cazuri pe zi. 

Mai multe paturi la pediatrie 

În noul context epidemiologic, spitalele au nevoie de o serie de avize sanitare pentru sporirea numărului de paturi dedicate bolnavilor cu COVID-19. „Având în vedere faptul că tulpina Delta afectează într-un număr mai mare copiii şi populaţia tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, ministrul Sănătăţii a solicitat centralizarea numărului de paturi la nivel judeţean care pot fi alocate îngrijirii pacienţilor pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. 

Ioana Mihăilă a mai cerut spitalelor să se asigure că au suficiente stocuri de materiale şi echipamente de protecţie, aparate de ventilaţie şi sisteme de alimentare cu oxigen. Totodată, a fost solicitată realizarea unei evidenţe a medicilor din specialitatea ATI, precum şi a medicilor rezidenţi – anii IV şi V – care pot fi detaşaţi către alte unităţi sanitare, în situaţia în care contextul epidemiologic va impune această măsură. 

Cazurile cresc mai repede decât în celelalte valuri 

La rândul lui, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Andrei Baciu, i-a invitat pe cei care nu s-au vaccinat încă împotriva COVID-19 şi doresc să fie protejaţi să se inoculeze acum, pentru a reduce riscul în valul al patrulea al pandemiei. „Cresc cazurile şi cresc mai repede decât au crescut în celelalte valuri. Acum situaţiile sunt diferite, primul val faţă de ceea ce se întâmplă acum, însă pe proiecţiile şi pe schemele pe care le aveam desenate şi analizate de către experţi suntem pe ceea ce au prognozat a fi scenariul 4, scenariul care descrie o tulpină, un virus cu astfel de rată de contagiozitate specifică acestei tulpini Delta care este mult mai contagioasă decât tulpina iniţială. Vedem deja, de la o săptămână la alta, schimbăm cifra din faţa mediei de cazuri noi din fiecare zi. Suntem deja în a doua zi cu peste 500 de cazuri. Din nefericire, acesta este trendul şi aceasta este prognoza epidemiologică pentru perioada următoare. Ne aşteptăm undeva la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie, la 1.000 de cazuri şi prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine în acest moment”, a declarat dr. Andrei Baciu. 

Oficialul din Ministerul Sănătăţii a reafirmat că „mare parte dintre cei care ajung să fie infectaţi” şi care ajung în spital cu infecţia cu SARS-CoV-2 nu au fost vaccinaţi. 

Cât priveşte discuţia ca personalul medical să se testeze cu bani din propriul buzunar, Baciu a afirmat că „nu s-a renunţat, există o analiză. Nu se mai dă ordonanţă, dar există mai multe variante prin care se poate aplica un astfel de principiu. Este o chestiune mai amplă şi atunci trebuie văzută cea mai potrivită manieră de a adopta o astfel de atitudine. Dar principiul de bază este acela al protecţiei pacienţilor care ajung în spital”.

În caz de COVID-19, elevii nevaccinaţi trec online

În şcoli, autorităţile discută despre varianta ca în cazul în care într-o clasă apar cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, elevii care nu au fost imunizaţi să treacă la cursurile online. Dr. Andrei Baciu a menţionat că soluţia cu trecerea doar a copiilor nevaccinaţi a fost propusă, în condiţiile în care studiile ştiinţifice au arătat că persoanele vaccinate transmit într-o mică măsură virusul. Vineri, 20 august, urmează să aibă loc în Guvern o discuţie referitoare la începerea noului an şcolar. Un ordin cu noile reguli urmează să fie aprobat la începutul lunii septembrie, a mai spus dr. Baciu. 

Secretarul de stat a spus însă că măsura nu îi vizează, aşa cum este discutată acum, şi pe profesori. El a explicat că, dintre toate profesiile, în domeniul educaţiei sunt cei mai mulţi angajaţi vaccinaţi, ca procent.

La rândul lui, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a subliniat că se va începe o campanie de întâlniri mediate la nivelul fiecărei şcoli pentru a-i convinge pe părinţi să-şi imunizeze copiii. „Nu vă ascund că este de luat în calcul, cu titlul de ipoteză, inclusiv acea decizie care în cazul apariţiei unor cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinaţi să treacă obligatoriu în online, iar cei care sunt vaccinaţi să poată continua cu prezenţă fizică, nu să fie obligaţi. Opţiunea numărul unu este aceea de deschidere a şcolii cu prezenţă fizică la 13 septembrie. Doar în situaţia în care vom fi obligaţi de o evoluţie nefavorabilă, foarte pronunţată din perspectivă epidemiologică vom apela la acele scenarii”, a spus ministrul.

Masca va rămâne obligatorie în şcoli, indiferent dacă elevii sunt vaccinaţi sau nu. Distanţarea va rămâne o regulă, la fel şi păstrarea igienei şi obligativitatea aerisirii spaţiilor de învăţământ. 

În acest moment, pot fi vaccinaţi anti-COVID-19 copiii începând cu vârsta de 12 ani, cu serurile Pfizer sau Moderna. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite