Solidaritate marca RATB. Regia a trimis un autobuz să participe la comemorarea victimelor Colectiv!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autobuzul a staţionat în zonă pe toată durata comemorării
Autobuzul a staţionat în zonă pe toată durata comemorării

După ce a botezat o staţie  de tramvai cu numele „Colectiv”, pentru ca apoi să revină asupra deciziei, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) mai comite o gafă: încercând să-şi manifeste solidaritatea, instituţia a trimis un autobuz să participe la comemorarea organizată astăzi, cu ocazia împlinirii a trei luni de la tragedie.

Autobuzul a fost punctual şi a ajuns în faţa clădirii „Colectiv” cu câteva minute înainte de ora 14.00, când era programată începerea evenimentului. Condus de un şofer cu mustaţă, vehiculul a rulat încet pe strada Tăbăcarilor şi, cu ajutorul poliţiştilor din zonă, şi-a făcut loc prin mulţime şi s-a apropiat spăşit de altarul improvizat în faţa fostei fabrici Pionierul. Copleşit de încărcătura momentului, a stins afişajul electronic pe care scria „Cursă specială”, a parcat pe un trotuar şi a oprit motorul, pentru a se putea reculege în linişte.

Şoferul cu mustaţă s-a aşezat mai confortabil în scaun şi a început să se joace pe telefon, dând astfel de înţeles că nu el participă la comemorare, ci vehiculul pe care îl conduce: „Din ce am înţeles este un gest al nostru în memoria victimelor din club. Mie mi s-a transmis că între orele 14 şi 16 am o cursă specială, mi s-a spus că trebuie să vin aici şi să staţionez, sub coordonarea doamnei”.

Doamna era o femeie îmbrăcată în negru, care stătea lângă el în cabină. A coborât şi a încercat să explice: „Mă numesc Cristina Silivan şi sunt cea care a creat contul de Facebook «Colectiv 30 Octombrie». Cei care au murit aici pot să spun că sunt fraţii şi surorile mele întrucât ascultăm acelaşi gen de muzică. Sunt fraţii şi surorile mele din această sferă a muzicii rock”.

Contul de Facebook „Colectiv 30 Octombrie” este una din zecile de pagini apărute pe internet după tragedia de acum trei luni. O pagină pe care Cristina Silivan (care se recomandă profesoară de muzică şi impresar de artişti) o foloseşte pentru a posta tot felul de mesaje delirante: „Datoria morală a noastră comună este să ne ridicăm din scrum, să nu ne lăsăm striviţi de către cei care fac umbră pământului degeaba, neavând habar despre adevărata faţă a vieţii în sine”.

autobuz colectiv

Cristina Silivan - alături de autobuzul pe care l-a adus la comemorare

Ce căuta un autobuz RATB sub coordonarea acestei femei? Ne-a explicat chiar ea: „Eu am trimis un mesaj de mulţumire către RATB, prin care i-am felicitat pentru iniţiativa de a denumi o staţie cu numele Colectiv. Ei m-au întrebat ce ar mai putea să facă pentru noi şi aşa am ajuns la această idee comună în baza căreia ei au trimis acest autobuz să staţioneze aici pe durata comemorării, în semn de solidaritate cu victimele. Nu puteau să trimită un troleibuz sau un tramvai, aşa că au trimis acest autobuz. Este un gest frumos, pe care l-am acceptat cu bucurie. Calul de dar nu se caută la dinţi”.

„Dacă-l închiriam m-ar fi luat măcar de acasă”

Cristina Silivan ne-a îndemnat să luăm legătura cu Constantin Tobescu, purtător de cuvânt al RATB. Iniţial, Tobescu a susţinut că nu ştie nimic, dar a promis că se va interesa. După câteva minute, a revenit: „Autobuzul a fost închiriat pentru trei ore de către o persoană. S-a închiriat printr-un contract cu RATB, deci nu este nicio problemă. Autobuzele noastre pot fi închiriate la preţul de 150 de lei pe oră, dar se închiriază numai pentru anumite situaţii, nu poţi să iei un autobuz şi să te plimbi singur prin oraş”.

Cu alte cuvinte, RATB cunoaşte destinaţia autobuzelor pe care le închiriază, ceea ce înseamnă că şi-a dat acordul ca respectivul vehicul să fie parcat timp de câteva ore în faţa clădirii Colectiv. În plus, varianta instituţiei presupune un scenariu cel puţin bizar: încercând să ajungă la o comemorare din centrul Bucureştiului, persoana fizică Cristina Silivan nu agreează ideea de a se deplasa cu transportul în comun sau cu taxiul şi închiriază un autobuz de la RATB cu care circulă prin oraş în regim de „cursă specială”.

Cristina Silivan susţine, însă, că n-a plătit niciun leu în schimbul autobuzului: „Nu l-am închiriat eu, a fost trimis de RATB în semn de solidaritate cu victimele. Nu ştiu nimic de contract, probabil e vorba de nişte hârtii care să justifice ieşirea maşinii din autobază. Eu n-am plătit niciun leu, dacă îl închiriam m-ar fi luat măcar de acasă, dar eu m-am întâlnit cu şoferul în zona Şincai şi am mers cu el numai câteva sute de metri”.

Autobuzul a părăsit zona din faţa clubului Colectiv în jurul ore 16.00, când s-a retras către autobază. Pentru a înlătura orice speculaţie, Cristina Silivan a plecat acasă pe jos.

Scandalul staţiilor Colectiv

Pe 25 noiembrie 2015, RATB anunţa, printr-un comunicat, că staţia „Pasaj Mărăşeşti”, aferentă liniilor de tramvai 23 şi 27, îşi va schimba numele în „Colectiv”. Sub presiunea unui val de critici care au catalogat măsura drept ridicolă, RATB a revenit, o lună mai târziu, cu un nou comunicat în care recunoştea că redenumirea staţiei „Pasaj Mărăşeşti” a stârnit multe reacţii negative.

„Prin urmare, staţia «Pasaj Mărăşeşti» nu va mai fi redenumită «Colectiv», ci va rămâne cu vechea denumire. Cu toate acestea, pentru a nu renunţa definitiv la propunerea călătorilor care au dorit din partea noastră un gest de omagiere a tinerilor ce şi-au pierdut viaţa în tragedia de la Clubul Colectiv, începând din data de 23.12.2015, staţia «Dâmboviţa», amplasată pe Splaiul Independenţei, pe traseul liniei de autobuze 312, va purta denumirea «Colectiv»”, se arăta în comunicat.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite