Se pregăteşte ridicarea restricţiilor sanitare. Care sunt argumentele autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capitala este în topul ratei infectărilor cu SARS-CoV-2 Foto: Shutterstock
Capitala este în topul ratei infectărilor cu SARS-CoV-2 Foto: Shutterstock

Atât ministrul Sănătăţii, cât şi premierul anunţă discuţii asupra măsurilor de relaxare anti-COVID la jumătatea lui februarie. Asta în condiţiile în care, cu două excepţii, toate judeţele au depăşit incidenţa de 7 infectări la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Începând de mâine, autorităţile sanitare dau startul discuţiilor despre ridicarea unor restricţii impuse de starea de alertă care a intrat în vigoare pe 7 februarie. Cel puţin aşa au anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi premierul Nicolae Ciucă. 

Asta deşi numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 în România continuă să fie ridicat: aproape 12.000, duminică, şi 18.000, cu o zi înainte. Ultima raportare arată că toate judeţele, cu două excepţii – Vaslui şi Suceava – au depăşit incidenţa de 7 la mia de locuitori, în ultimele două săptămâni. Oraşul Otopeni din judeţul Ilfov deschide topul incidenţei cu o rată de 47,64 la mie – cea mai mare din ţară – urmat de municipiul Sibiu – cu 46,14 la mie şi municipiul Bucureşti – cu 38,1 la mia de locuitori, cea mai mare înregistrată până acum. În clasamentul judeţelor cu incidenţe care bat spre 30 la mie sunt şi Timiş – 27,88, Ilfov – 27,83, Sibiu – 26,98, Cluj – 26,84. 

Ce argumente au autorităţile 

Chiar dacă cifra infectărilor rămâne ridicată, ne situăm pe o pantă descendentă şi, în plus, valul 5 este dominat de o variantă a coronavirusului care nu duce la forme grave de boală, chiar dacă este mai contagioasă, susţin autorităţile. „Am făcut un studiu, el a fost finalizat la sfârşitul săptămânii trecute. Peste 350 de probe de la pacienţi internaţi în secţiile ATI, de la toate secţiile ATI din ţară, au fost secvenţiate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“. Rezultatele preliminare: 12,5% dintre pacienţi au varianta Delta, restul – varianta Omicron. Deci unul din opt dintre cei care sunt la secţiile de Terapie Intensivă au infecţie cu varianta Delta”, a declarat, sâmbătă, Alexandru Rafila.

Ministrul a adăugat că aşteaptă un moment optim pentru ridicarea restricţiilor şi reluarea activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară. „Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă termenul va fi cât mai rapid din momentul în care situaţia o va permite. Ridicarea restricţiilor este necesară pentru reluarea cât mai rapidă a activităţii economice şi activităţii sociale obişnuite, dar trebuie totdeauna să avem în vedere că nu putem face acest lucru în detrimentul sănătăţii oamenilor. Suntem oameni responsabili”, a dat asigurări Rafila. 

El a precizat că renunţarea la starea de alertă se va produce „în momentul în care indicatorii epidemiologici demonstrează că transmiterea comunitară a încetat”. 

Masca devine recomandare 

Potrivit acestuia, este posibil ca din martie să avem relaxări considerabile în ţară, cum ar fi renunţarea la certificatul digital sau la purtatul măştii la exterior: „Restricţiile trebuie ridicate gradual. Ridicarea stării de alertă va duce şi la ridicarea majorităţii restricţiilor. Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecţie, şi chiar dacă ea, din punct de vedere al obligativităţii, va dispărea, sigur că în interior, în spaţii aglomerate, cel puţin pentru o perioadă de timp vom recomanda utilizarea în continuare a măştii, fără să fie o obligaţie”. 

Măsura menţinerii şcolilor deschise în această perioadă, a mai spus Rafila, „a fost răspunsul echilibrat, raţional, pentru sănătatea copiilor, legată nu neapărat de COVID , dar pentru dezvoltarea lor normală din punct de vedere fizic şi psihic”.

Oficialul a pledat pentru continuarea vaccinării anti-COVID a persoanelor vulnerabile, subliniind că rata scăzută de vaccinare din România prin comparaţie cu alte ţări europene, s-a „simţit” şi prin numărul mare de îmbolnăviri grave care au devenit cazuri ce au avut nevoie de internare la ATI.

La rândul lui, premierul Ciucă, întrebat fiind miercuri când se va renunţa la restricţii, a răspuns: „Nu vreau să mă antepronunţ. Am discutat cu domnul ministru Rafila şi el a spus că după 15 februarie, în funcţie de datele în evoluţia infectărilor, vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate la nivelul guvernului”.   

1.141 de pacienţi sunt internaţi la ATI-COVID, din care 976 sunt nevaccinaţi.

OMS: „Faza acută“ a pandemiei se va încheia în 2022. Care e condiţia 

„Faza acută” a pandemiei de COVID-19 se va încheia anul acesta, dacă va fi atins obiectivul ca 70% din populaţia lumii să fie vaccinată, a declarat vineri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

„Mizăm pe încheierea fazei acute a pandemiei în acest an, cu condiţia, desigur, ca 70% din populaţia mondială să fie vaccinată până la mijlocul anului, până în iunie sau iulie. Sfârşitul fazei acute este în mâinile noastre. Aceasta e o chestiune de alegere”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Declaraţia a fost făcută în timpul unei vizite în Africa de Sud la laboratoarele societăţii de biotehnologie Afrigen, cu sediul în Cape Town. Aici a fost fabricat primul vaccin ARN mesager împotriva COVID-19 din Africa, elaborat pe baza secvenţierii codului genetic public disponibil al laboratorului Moderna. Serul urmează să fie gata pentru teste clinice în noiembrie, iar omologarea lui este prevăzută pentru 2024.

Proiectul Afrigen este susţinut de OMS şi mecanismul internaţional COVAX pentru acces la vaccinuri. Doar 11% dintre africani sunt vaccinaţi, rata cea mai mică din lume. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite