România se află sub ameninţarea ciclonului de la Marea Neagră. Ce spune un expert în fenomene extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

În cursul nopţii, pe teritoriul României a intrat un ciclon dinspre Marea Neagră, care a provocat mari pagube în Bulgaria şi Varna. Ciclonul va fi preent până vineri seară, iar ANM va emite coduri roşii. Bogdan Aurescu, expert în fenome extreme, spune că ciclonul poate alimenta noi furtuni.

Începând de joi seara, de la ora 21:00, şase judeţe din sud-estul ţării erau deja sub avertizare cod galben pentru ploi însemnate cantitativ. În Dobrogea, estul Munteniei şi sud-estul Moldovei vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial şi pe alocuri descărcări electrice.

„Ciclonul sună puţin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical. Avem două tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical - acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii şi poate să producă pagube foarte mari de la vânt şi precipitaţii; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră - sunt structurile care au front rece şi front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului şi pot să producă precipitaţii, intensificări ale vântului, fenomenele normale. Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni. Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune şi atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a explicat joi seara la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

Sezonul furtunilor nu se încheie prea curând

Mai şi iunie sunt lunile cu cele mai multe precipitaţii, iunie face tranziţia dintre primăvară şi vară şi astfel de fenomene nu sunt ieşite din comun.

„De fapt, ele sunt legate la tot ceea ce se întâmplă în Europa, sunt legate cu ceea ce se întâmplă cu presiunea deasupra Atlanticului - dacă avem o regiune cu presiune ridicată, atunci avem anumite condiţii de transport a unei mase oceanice către continent; putem să avem o masă de aer cald de la subtropice cumva spre nord şi în iunie de obicei avem o astfel de situaţie. E o lună caracterizată de instabilitate şi de aici precipitaţiile şi suita de fenomene severe”, a arătat Bogdan Antonescu.

Ciclonul care a intrat în România va aduce precipitaţii, vânt puternic, mai ales în Dobrogea şi sâmbătă fenomenele produse de acesta ăşi vor pierde din intensitate, spune expertul.

„Sezonul furtunilor, teoretic, nu se încheie, pentru că el durează de undeva din mai până în iulie - începutul lui august. Motivul este simplu: avem încălzire de la soare, este cald afară, Soarele încălzeşte Pământul, încălzeşte atmosfera şi au loc mişcări ascendente şi practic aceasta este situaţia de instabilitate: o masă de aer care urcă. Dacă am ridica o particulă dintr-aceasta caldă de la suprafaţă şi am lăsa-o liberă în atmosferă, ea ar urca singură, ca un balon de petreceri pentru copii. Aceasta este situaţia de instabilitate. Dacă balonul acela mai are şi umiditate, atunci condensează şi se formează norul. Dacă în mediul respectiv se schimbă viteza şi direcţia vântului, atunci avem şi alt mecanism, din care putem să producem supercelule sau furtuni care au timp de viaţă mare, deci toate lucrurile acestea, instabilitate, umiditate, forfecare, când sunt în acelaşi timp şi în acelaşi loc, este ca la pizza: avem toate ingredientele, putem să producem furtuni”, a explicat Bogdan Antonescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite