RAPORT Obezitatea, malnutriţia şi schimbările climatice - cele mai mari ameninţări globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Obezitatea, malnutriţia şi schimbările climatice sunt cele mai mari ameninţări care trebuie combătute la nivel global, arată un raport publicat în revista medicală britanică The Lancet.

Raportul subliniază că cele trei ameninţări erau abordate până acum în mod separat, ceea ce a făcut ca politicile rezultate să nu fie eficiente, motiv pentru care ele trebuie combătute prin noi metode. 

În raport se menţionează că trebuie stabilit un nou acord global în domeniul alimentar, care să „limiteze” influenţa politică a marilor industrii alimentare, arată Agerpres. 

Potrivit sursei citate, este nevoie de reguli mai dure împotriva puternicelor interese comerciale şi este necesară regândirea stimulentelor economice globale, pentru a lupta împotriva obezităţii, malnutriţiei şi schimbărilor climatice. 

În opinia autorilor raportului, sistemele alimentare provoacă nu doar obezitate ci şi malnutriţie, generând 30% din emisiile de gaze cu efect de seră. Mai mult, în document se arată că fenomenele climatice extreme, precum seceta, pot lipsi populaţii întregi de hrană şi pot duce la escaladarea preţurilor la fructe şi legume. 

Se recomandă reducerea consumului de carne roşie

Prin urmare, o recomandare prezentă în raport este încadrarea multinaţionalelor industriei alimentare în acelaşi mod ca cele din industria tutunului. 

„Alimentele sunt în mod evident diferite de tutun, pentru că sunt indispensabile vieţii, nu este însă cazul alimentelor dăunătoare sănătăţii, aşa-numite junk food”, arată specialiştii. 

Se recomandă, de asemenea, reducerea consumului de carne roşie prin creşterea taxelor, etichetarea mai eficientă a alimentelor, promovarea transportului prin intermediul infrastructurilor şi creşterea investiţiilor în strategii de marketing pentru a promova activitatea fizică. 

1,9 miliarde de adulţi din întreaga lume sunt supraponderali, dintre care 650 de milioane sunt obezi, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru diabet, boli cardiovasculare şi cancer.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite