Raed Arafat: Nu aş categorisi îngrijorătoare situaţia infectărilor. Necesită precauţie până atingem vârful

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a afirmat joi, că el nu consideră că situaţia actuală a infectărilor cu noul coronavirus este una îngrijorătoare, însă atrage atenţia că necesită precauţie pentru următoarele două-trei săptămâni, până atingem vârful acestul val.

"Faptul că varianta Omicron este o variantă mai puţin cu impact patogen, adică este cu impact mai puţin din punct de vedere al gravităţii, este un lucru pozitiv. Normal că trebuie să rămânem precauţi. Eu nu aş categorisi îngrijorătoare, nu este îngrijorătoare, este o situaţie care necesită precauţie pentru următoarele două-trei săptămâni, până atingem vârful şi după care vedem că începem să scadă.

Trebuie monitorizat, trebuie adaptat, trebuie respectate regulile de bază şi asta insistăm la ele şi mai ales  regula purtării măştii, care considerăm că este poate cea mai eficientă metodă, cu excepţia vaccinării, care, din nou, poate preveni ajungerea într-o stare gravă, ajungerea la terapie intensivă şi chiar decesul la unele cazuri. În rest, aşteptăm să vedem care va fi evoluţia şi la un moment dat probabil că o să scadă complet numărul cazurilor Delta şi vom avea preponderent, adică marea majoritate a cazurilor, vor rămâne caurile Omicron", a explicat secretarul de stat, Read Arafat.

În ceea ce priveşte focarele din spitale, în rândul personalului medical, Arafat afirmă că nu se poate spune că cifrele actuale reprezintă un impact major pe plan naţional.

"Noi am solicitat unele date împreună cu colegii de la Ministerul Sănătăţii ca să vedem la acest moment sau adaptat în zonele care există că sunt dpuă aspecte: focare la pacienţi sau de fapt medici infectaţi care sunt la ei acasă sau asistenţi. Nu putem să spunem că cifrele la acest moment reprezintă un impact major, pe plan naţional. Sunt unele spitale care au într-adevăr un număr de medici sau asistenţi care sunt carantinaţi - izolaţi. De aici vine şi partea de detaşare, dacă se consideră că este nevoie, pot solicita, putem înlocui pe timp scurt cât este carantinarea sau izolarea, cu persoanl detaşat", a menţionat şeful DSU.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite