Raed Arafat, despre reforma în Sănătate: Deschiderea finanţării publice, ca un borcan de miere lângă un urs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat susţine că prin această reformă se crează o competiţei nedreaptă cu sistemul public Foto: Inquam Photos / Alexandru Prepelita
Raed Arafat susţine că prin această reformă se crează o competiţei nedreaptă cu sistemul public Foto: Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a venit cu noi argumente critice faţă de măsura guvernului PNL de a permite liberalizarea serviciilor de sănătate, susţinând că spitalele private vor goli de resurse sistemul public. Pe de altă parte Ministerul Sănătăţii insistă că pacienţii nu vor plăti nimic la spitalele private.

Raed Arafat susţine că liberalizarea accesului spitalelor private la banii din programele naţionale de sănătate şi cele de pe acţiunile prioritare - serviciile de urgenţă va aduce treptat la golirea resurselor pentru spitalele de stat, atât resurse umane cât şi fananciare.

Arafat: Pacienţii din sectorul public vor fi primii care vor avea de suferit

„Dacă spitalele private decid să între în această afacere atractivă, ei vor încerca să recruteze medicii de la spitalele publice precum Floreasca, Universitar, Elias, Pantelimon...etc.

Reducerea numărul medicilor şi al asistenţilor cu experienţă în domeniul medicinii de urgenţă din spitalele publice, va duce la un imapct pe îngrijirea pacienţilor în sectorul public.

Astfel, este posibil să nu mai poată Spitalulul Floreasca să asigure medicii de pe ambulanţele de terapie intensivă SMURD sau medicii care deservesc elicopterul SMURD. La fel spitalul Universitar şi spitalul Bagdasar, este posibil dacă pierd un număr de medici să nu mai poată asigura medicii şi asistenţii de pe ambulanţele SMURD pe care le deservesc.

Totodată, este posibil că în UPU numărul personalului calificat să scadă ducând la disfuncţionalităţi grave. Acest lucru se adaugă la pierderea unei părţi din finanţare către comercianţi, care au nevoie de sume care includ şi profitul lor, că ei sunt comercianţi în final. Exemplul Bucureştiului poate să se repete şi în alte judeţe şi municipii unde există un sector privat interesat sau unde urmează să apară furnizori privaţi în domeniul urgenţei ştiind că ei pot accesa fondurile publice.

Cu alte cuvinte, deschiderea finanţării publice din bugetul de stat este asemănătoare unui borcan de miere deschis lângă un urs, acesta nu va rezistă până nu-l consumă integral. Aşa este şi cu comercianţii în domeniul urgenţei, ei vor vrea cu trecerea timpului o parte mai mare din bugetul de stat alocat sectorului public. Astfel de demers va duce la destabilizarea sectorului public, la împrăştierea resursei umane şi implicit la un impact negativ asupra pacienţilor.

Prin permiterea accesului comercianţilor la bugetul de stat, se creează din start o formă de competiţie pe banul public în defavoarea sectorului public de urgenţă. Sumele per ansamblu nu vor creşte, şi chiar dacă vor creşte, creşterea nu va fi una mare iar pentru sectorul public va există o singură direcţie, comparativ cu perioada dinaintea OUG emisă ieri, şi anume direcţia pierderii treptate a finanţării în favoarea comercianţilor iar pe partea opusă, pentru comercianţi tot o singură direcţie există de la emiterea OUG, şi anume aceea de obţinerea unor sume şi a unui profit suplimentar la care nu au avut acces până acum, în defavoarea sectorului public.

Când implementăm astfel de modificări radicale care afectează concepţia unui sistem vital, fără să realizăm măcar un studiu de impact real care să arate direcţia în care ne vor duce noile măsuri, putem fi siguri că modificările nu au avut în vedere interesul pacientilori ci mai degrabă interesele “altora" care au impus schimabrile pe cai ascunse şi au realizat un aşa zis “lobby” pe lângă decidenţi. În astfel de cazuri, unul că mine nu are cum să tacă iar acesta este motivul pentru care nu mă voi lasă până nu se anulează prevederile nocive din OUG care duc la liberalizarea sectorului de urgenţă”, a scris Raed Arafat într-un mesaj pe Facebook.

Spitalele private iau în calcul să nu mai semneze contracte cu CNAS

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private, care reprezintă cele mai cunoscute spitale şi clinici private din România - Medlife, Sanador, Regina Maria, Polisano, Monza, Medicover, Ponderas, Synevo etc. - a anunţat, joi dimineaţă, că ia în calcul să nu mai semneze contracte anuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care permit decontarea serviciilor medicale în privat, anunţă Hotnews.ro.

Spitalele şi clinicile private sunt nemulţumite de faptul că li se interzice să perceapă coplată de la pacienţi şi că CNAS decontează serviciile medicale la valoarea lor din spitalele de stat, mai mică decât cea de la privat, aceasta nefiind calculată la valoarea reală, lucru recunoscut public inclusiv de ministrul Sănătăţii şi de CNAS.

Anunţul de astăzi înseamnă că la privat nu se vor mai putea face niciun fel de analize şi tratamente decontate, nici pentru bolnavii cronici şi urgenţe, aşa cum prevede OUG adoptată acum două zile, nici pentru alţi pacienţi, în cazul în care spitalele şi clinicile vor refuza să încheie contracte cu CNAS.

Din Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) fac parte cele mai cunoscute spitale şi clinici private din România: Medlife, Sanador, Regina Maria, Polisano, Monza, Medicover, Centrul Medical Academica, Ponderas, Synevo, Neolife, Hiperdia etc. Membrii PALMED au o cotă de 70% din piaţa serviciilor medicale private din România.

"Salutăm decizia de extindere a programelor naţionale şi în mediul privat, fără condiţia existenţei unui excedent de pacienţi în spitalele publice, fapt care poate fi realizat fără niciun cost suplimentar pentru pacient. În egală măsură, ne exprimăm îngrijorarea pentru prorogarea introducerii contribuţiei personale fără nicio consultare prealabilă. Furnizorii de servicii medicale private vor realiza în perioada următoare o analiză privind oportunitatea semnării contractului din acest an, fapt care va permite realizarea de servicii medicale în regim privat doar contra cost", afirmă Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

furnizorii de servicii medicale private sunt nemulţumiţi în primul rând de faptul că serviciile medicale nu sunt decontate de stat la valoarea reală. Costurile decontate în acest moment de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt, în multe cazuri, mult mai mici decât cele reale. Cele mai mari diferenţe se înregistrează la spitalizarea continuă, acolo unde preţul corect este de două şi chiar de trei ori mai mare decât cel decontat, spun reprezentanţii spitalelor private.Spitalelor şi clinicilor private li se interzice prin lege să perceapă vreo sumă suplimentară (coplată) de la pacienţii cronici şi de la cei care reprezintă urgenţe medicale, prevede OUG adoptată marţi.

Ministerul Sănătăţii: Pacienţii nu vor plăti nimic la spitalele private

Ministerul Sănătăţii a precizat că prin modificările aduse Legii 95 privind reforma în sănătate aprobate, marţi, în şedinţa de Guvern pacienţii nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-un spital de stat „iar numărul vieţilor salvate va fi în creştere”.

„Nu se privatizează niciun serviciu medical! Modificările de astăzi dau şansa pacienţilor în stare critică să beneficieze mai repede de intervenţiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat”, transmite Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, infarctul miocardic acut şi accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România din cauza centrelor de cardiologie intervenţională şi de stroke.

„Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă  2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislaţiei din 2014 în care era lăsat în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienţi anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat. Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienţii critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc”, mai precizează instituţia.

În acest mod, numărul spitalelor în care se vor rezolva astfel de cazuri va creşte iar pacientul va beneficiar doar de tratament, fără a fi nevoit să plătească pentru acest lucru. În cazul spitalelor private, de asemenea, pacienţii nu vor plăti nimic în plus.

„În cazul  pacienţilor aflaţi în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificarile aduse astazi se deschide  pacienţilor accesul şi la alte spitale de stat decât pana acum dar si private care pot opera aceste programe. De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienţilor şi reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului şi rezolvarea intervenţională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieţi.

De exemplu, un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova, să ne amintim de cazul vedetei tv Busu, nu va mai trebui transportat la Bucureşti pentru a fi preluat de un mare spital din capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova”, explică Ministerul Sănătăţii.

A doua modificare este pentru Programul Naţional de Oncologie. Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect  face parte din strategia de a combate cancerul în România, o strategie pe patru piloni şi pune accent pe depistarea precoce a cancerului.

Astfel, un bolnav de cancer va beneficia de servicii integrale în care sunt incluse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenţii chirurgicale, la un spital de stat sau unul privat, în funcţie de opţiunea acestora.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite