Propunerea deputatului USR PLUS Radu Ciornei, medic: Fără mască din luna mai, dacă sunt peste 20 de grade Celsius şi se păstrează distanţarea socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

În România, numărul total al persoanelor imunizate integral nu a ajuns încă la 700.000, dar un politician a propus deja ca masca să nu mai fie obligatorie din luna mai, dacă afară sunt peste 20 de grade Celsius şi se păstrează măsurile de distanţare socială.

Un deputat USR PLUS, Radu Ciornei, medic-cercetător în microbiologie, imunologie şi genetică moleculară, este de părere că ar trebui să renunţăm la purtarea măştii în aer liber începând din luna mai. Probabilitatea de a ne infecta este foarte mică atunci când suntem în spaţiu deschis, la temperaturi ridicate, spune acesta. Pe de altă parte, el pune creşterea cazurilor de COVID din ultima vreme pe redeschiderea şcolilor. 

„Cred că această explozie, încă nu este o explozie, este o creştere a numărului de cazuri, pentru că nu am ajuns încă la cel mai mare număr de cazuri pe care l-am avut din punct de vedere istoric, este din cauza faptului că am redeschis şcolile”, a declarat deputatul USR PLUS pentru Digi24.

El consideră că măştile n-ar mai fi necesare în aer liber, dacă se ating 20 de grade şi dacă distanţarea este posibilă, pentru că probabilitatea de infecţie este mică. Însă atunci când vedem că se aglomerează în jurul nostru, trebuie să scoatem masca din buzunar şi să o punem, pentru a ne proteja.

„Părerea mea este că trebuie să ne punem masca pe stradă doar în momentul în care distanţarea socială nu mai este posibilă. De exemplu, suntem la o coadă în aer liber, ne cumpărăm pâine sau covrigi sau la o trecere de pietoni şi vedem că în jurul nostru nu este 1 metru sau 1 metru şi jumătate între persoanele de acolo. Atunci trebuie să scoatem masca din buzunar şi să ne-o punem pe faţă. Însă, în restul situaţiilor, când mergem pe stradă de unii singuri, la o distanţă suficientă, repet, începând de când temperatura va ajunge la 20 de grade, nu cred că este necesară purtarea măştii”, spune Radu Ciornei.

Radu Ciornei este deputat USR PLUS  de Suceava, iar anul trecut, liderul USR Dan Barna anunţa că face parte din celula de criză a USR PLUS care căuta „soluţii adaptate nevoilor ţării noastre” în combaterea epidemiei de coronavirus. Acum, este membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor şi este secretar al Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite