Prima tranşă din vaccinul AstraZeneca ajunge duminică în ţară. În februarie, România aşteaptă cel puţin 600.000 de doze din serul produs de britanici

Prima tranşă din vaccinul AstraZeneca ajunge duminică în ţară. În februarie, România aşteaptă cel puţin 600.000 de doze din serul produs de britanici

Imagine: EPA-EFE

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că 81.600 doze de vaccin AstraZeneca ajung, duminică dimineaţă, la Institutul Naţional „Cantacuzino”. Premierul Florin Cîţu spune că în luna februarie vor sosi în România cel puţin 600.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca, astfel încât vaccinarea persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani va debuta pe 10 februarie.

Cele peste 80.000 de doze vare vor sosi duminică vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național, a adăugat sursa citată.

„Vaccinul AstraZeneca ajunge în România. 81.600 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge, mâine dimineaţă, la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului Cantacuzino este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman”, a transmis CNCAV sâmbătă, într-un comunicat de presă. 

Vaccinul AstraZeneca a fost autorizat pe 29 ianuarie în UE

Sursa menţionată a adăugat că, „urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)”.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța şi eficacitatea vaccinului şi a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene şi, implicit, în România.

Când va începe vaccinarea persoanelor între 18 şi 55 de ani

Premierul Florin Cîţu a anunţat că în luna februarie vor sosi în România cel puţin 600.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la AstraZeneca, iar programarea va debuta din 10 februarie pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.

„Câteva informaţii despre AstraZeneca care vine în România şi în luna februarie ar trebui să avem cel puţin 600.000 de doze. Începem programarea din 10 februarie, pentru AstraZeneca, persoane între 18 şi 55 de ani şi vom avea 180 de cabinete noi pentru AstraZeneca. Cred că de mâine (duminică - n.r.) încep să fie distribuite 81.600, dar programarea va începe din 10 februarie, deci avem şi această lună, începem să avem din ce în ce mai multe”, a explicat Florin Cîţu.

Prim-ministrul a adăugat că din martie va fi accelerat procesul de vaccinare şi România va trece de 50.000 de vaccinări pe zi, iar din aceeaşi lună ţinta va fi de 100.000 de vaccinări, zilnic.

„Cred că luna februarie a fost o provocare pentru campania de vaccinare, deşi am rămas în topul din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de vaccinări, dar începând cu luna martie vin din ce în ce mai multe doze şi programul de vaccinare se va accelera, vom trece de 50.000 de vaccinări pe zi, cred că din luna martie şi vom merge către acea ţintă de 100.000 pe care ne-am propus-o de la început”, a completat Cîţu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările