FOTO Pericol de inundaţii pe Dunăre: debitul fluviului este aproape dublu faţă de valorile normale

FOTO Pericol de inundaţii pe Dunăre: debitul fluviului este aproape dublu faţă de valorile normale

Imagine din zona inundată a portului Bechet, după creşterea debitului fluviului Dunărea, în judeţul Dolj FOTO Mediafax

Localităţile române de pe malul Dunării sunt în pericol de inundaţii, debitul fluviului fiind aproape dublu faţă de valorile normale. De luni, la Craiova  funcţionează un comandament pentru situaţii de urgenţă condus de vicepremierul Liviu Dragnea, care coordonează direct acţiunile din teritoriu. Guvernul a anunţat că România va trimite în Serbia, Bosnia şi Herţegovina ajutoare umanitare pentru zonele inundate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dunărea continuă să crească şi va atinge la mijlocul săptămânii un debit de 13.500 de metri cubi pe secundă. Fluviul depăşeşte deja cotele de inundaţie la Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele, Gruia, Zimnicea şi Hârşova.
 
Mii de saci cu nisip au fost folosiţi pentru întărirea digului de la intrarea în portul Bechet, aşa încât apele Dunării să nu se reverse în satul Bechetul Vechi.
 
Marţi, vicepremierul Liviu Dragnea, prefectul de Dolj şi alte autorităţi merg într-o vizită de lucru la Porţile de Fier, pentru a verifica situaţia de acolo.
 
Autorităţile spun că sunt pregătite pentru viitura anunţată de specialişti. Directorul de la Apele Române a trimis în teren peste 1.500 de oameni, aproape 200 de maşini de teren pentru intervenţie şi utilaje şi peste 800.000 de saci.

România va tirmite ajutoare în ţările afectat de inundaţii

România va trimite pentru populaţia afectată de inundaţiile din aceste zile din Serbia, Bosnia şi Herţegovina ajutoare umanitare, în limita sumei de 880.000 de lei, precum şi o echipă pentru evacuarea zonelor inundate din Serbia, formată din personal şi echipamente specializate aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Timiş.

Ajutoarele umanitare constau din alimente, pături, saci de dormit, cearşafuri, feţe de pernă, apă, scoase de la rezervele de stat.

Transmiterea ajutoarelor a fost aprobată în şedinţa de marţi a Guvernului.
 

Ponta: „Armata să fie pregătită să intervină!“

Premierul Victor Ponta a menţionat ieri că va solicita ajutorul Armatei la inundaţii în cazul în care problemele nu vor putea fi înlăturate cu ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei, Apelor Române şi autorităţilor locale. Ba mai mult, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că la Timişoara este pregătită o escadrilă de elicoptere, care pot interveni în orice moment.

Autorităţile sunt îngrijorate de faptul că această creştere a Dunării ar putea duce la ruperea digului de apărare a Bălţii Ialomiţa, fapt care ar duce la inundarea unui segment din Autostrada Soarelui.

Digurile au protejat Belgradul de inundaţii, dar râul Sava reprezintă în continuare o ameninţare
 
La Belgrad, 12 kilometri de diguri din saci de nisip au fost ridicaţi de voluntari, pentru a împiedica revărsarea apei şi inundarea Capitalei. Digurile au rezistat, însă autorităţile din Balcani sunt în continuare mobilizate, aşteptând un nou nivel maxim pe Sava, un afluent al Dunării, după o săptămână de inundaţii care au afectat peste 1,6 milioane de persoane în Serbia şi Bosnia şi care s-au soldat cu 47 de morţi, relatează AFP.
 
Foto
Râul Sava reprezintă de-acum principala ameninţare din Croaţia vecină şi până la Belgrad, unde se varsă în Dunăre.
 
Situaţia era deosebit de tensionată la Sabaci, Sremska Mitroviţa şi Belgrad, dar şi la Orasje, în Bosnia vecină. La Obrenovaci, unul dintre oraşele sârbe cele mai afectate, salvatorii au reuşit să oprească apele în zona centralei termice Nikola Testa, care produce 50% din electricitatea ţării. Peste 30.000 de sinistraţi au fost evacuaţi până în prezent din regiunile afectate de inundaţii, dintre care aproape 13.600 la Obrenovaci.
 
În Bosnia, peste 100.000 de persoane au fost evacuate, cel mai important exod înregistrat în această ţară de la războiul intercomunitar din perioada 1992-1995. Mii de voluntari luptau în nord-estul Bosniei pentru a consolida digurile de-a lungul râului Sava, mai ales în regiunea Bijeljina, în timp ce oraşul Orasje era încercuit de ape, care au inundat deja satele din jur.
 
Condiţii meteorologice mai bune, de la începutul săptămânii - soare şi temperaturi de peste 22 de grade celsius -, au permis autorităţilor să înceapă lucrări de curăţare şi dezinfectare în regiunile afectate, o nevoie de cea mai mare importanţă în vederea evitării unei "catastrofe epidemiologice".
 
„Luptăm împotriva riscului epidemiilor şi bolilor care reprezintă o consecinţă inevitabilă a inundaţiilor", a declarat Nermin Niksici, premierul entităţii croato-musulmane din Bosnia.
 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 

INFOGRAFIE Ameninţarea Dunării: care sunt zonele cele mai expuse la inundaţii

62 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în urma celor mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani în Serbia şi Bosnia-Herţegovina. MAE recomandă evitarea acestor zone. Viitura va intra joi şi în România, iar autorităţile se aşteaptă la ce e mai rău.

 
Intemperii grave in Balcani: 62 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în urma celor mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani în Serbia şi Bosnia-Herţegovina.
 
 
Majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) s-au mobilizat pentru a furniza ajutoare şi experţi Bosniei şi Serbiei, care se confruntă cu inundaţii de amploare, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană, care coordonează această asistenţă, relatează AFP.

Potopul s-a abătut asupra Balcanilor

Intemperii grave in Balcani: 62 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, în urma celor mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani în Serbia şi Bosnia-Herţegovina.

Dunărea sub Cod portocaliu de inundaţii. La Craiova s-a înfiinţat un centru regional de comandă

Guvernul va constitui la Craiova un centru regional de comandă pentru inundaţii, care va fi coordonat de către ministrul Administraţiei, vicepremierul Liviu Dragnea, având în subordine toate instituţiile implicate din zonă. Această măsură a fost luată a urmare a emiterii unei avertizări de Cod portocaliu de inundaţii emisă pentru Dunăre. Totodată, meteorologii anunţă că de săptămâna viitoare sunt aşteptate din nou ploi.

 
Solidaritatea noastră (în vorbe) cu sârbii trebuie să se transforme în acţiune acum! Prietenii noştri din Serbia şi din Bosnia suferă în urma unor inundaţii fără precedent. Dincolo de înţelegerea iminenţei schimbărilor climatice, românii trebuie să îşi ajute semenii sârbi; nicio instituţie nu poate înlocui solidaritatea; ajută-ţi prietenii acum!
 
 
După ce în statele vecine a cauzat cea mai mare catastrofă din ultimul secol, creşterea debitului Dunării ar putea produce pagube şi în România, inclusiv inundarea unei porţiuni din Autostrada Soarelui, avertizează oficialii.
 
 
Autorităţile menţin avertizarea cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, aceasta fiind valabilă până pe 26 mai, ora 18.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea. Vizate sunt judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemenea, membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă s-au reunit la Palatul Victoria.

 

Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în cele mai grave intemperii cu care se confruntă Bosnia, Serbia şi Croaţia de peste un secol FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în cele mai grave intemperii cu care se confruntă Bosnia, Serbia şi Croaţia de peste un secol FOTO Reuters
 • „La Obrenovaţ (în apropiere de Belgrad) am descoperit 12 cadavre”, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucici, precizând că bilanţul în ţara sa a ajuns astfel le 16 morţi FOTO Reuters
 • În Bosnia, autorităţile au anunţat cel puţin 27 de morţi, iar cele croate au anunţat un mort duminică (18 mai) FOTO Reuters
 • În apropiere de Obrenovaţ, râul ameninţă termocentrala Nikola Tesla care produce 50% din consumul naţional de electricitate. Vucici a subliniat că este vorba despre „lucrarea cea mai importantă din ţară” care trebuie apărată cu orice preţ FOTO Reuters
 • În Bosnia, în regiunile Samac şi Bijeljina, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate din această zonă. Operaţiunile de evacuare cu bărci pneumatice şi elicoptere continuă FOTO Reuters
 • Zeci de localităţi au fost devastate de alunecări de teren, în principal în jurul Zeniţa FOTO Reuters
 • Mai ales din cauza alunecărilor de teren, autorităţile au avertizat asupra posibilelor deplasări ale câmpurilor cu mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000 FOTO Reuters
 • Mai multe ţări europene din regiunea Balcanilor şi Rusia au trimis în cele două ţări zeci de echipe de salvare, precum şi medicamente şi provizii FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Peste un sfert din populația de 4 milioane a Bosniei a fost afectată de inundații FOTO Reuters
 • Inundații lângă Belgrad FOTO Reuters    
 • Inundații lângă Belgrad FOTO Reuters 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările