„Perdeaua” de aer fierbinte de la lumânările de Paşte diminuează efectul virusului. Trucuri de la specialişti pentru un risc cât mai scăzut de infectare
0Masa de Paşte organizată în aer liber, acolo unde este posibil, dar şi petrecerea Sărbătorilor în casă – cu nişte „trucuri” la îndemâna oricui, care ţin de ventilaţia încăperii – pot diminua semnificativ riscul de infectare în următoarea perioadă, în care românii se vor reîntâlni cu rude şi prieteni dintre care nu toţi sunt vaccinaţi anti-COVID.
Dr. Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni, şi prof. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au dezvăluit câteva „trucuri” pentru românii care vor petrece Sărbătorile de Paşte cu familia, în aşa fel încât riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2 să fie cât mai mic.
„Dacă se întâlneşte o persoană vaccinată cu una nevaccinată. iar ultima nu are comorbidităţi (obezitate, diabet, hipertensiune), putem să stăm fără mască şi fără să păstrăm distanţarea socială. Întrebarea este câte astfel de persoane adunăm în casă şi câţi sunt vaccinaţi şi câţi nu. Recomandarea mea ar fi să reducem totuşi numărul de oameni pe care îi invităm acasă”, a declarat dr. Mihail Pautov la Digi24.
De ce nu trebuie să dăm muzica la maximum
Medicul a trecut în revistă câteva scenarii în care riscul de infectare depinde de câţi dintre invitaţi sunt vaccinaţi şi câţi nu.
„Dacă gazdele sunt vaccinate şi vin – de exemplu – unchiul şi mătuşa care nu sunt vaccinaţi, ei stau în aceeaşi casă, deci ei nu au un risc suplimentar pentru faptul că vin la noi: noi suntem vaccinaţi, deci nu le putem da boala, ei nu ne-o pot da nouă”, a declarat medicul. În schimb, dacă vin alte două persoane nevaccinate în plus faţă de cei doi există riscul ca virusul să se transmit între persoanele neimunizate, subliniază dr. Mihail Pautov. „Atunci recomandarea este ca masa să fie organizată afară (n.r. – în aer liber)”, arată medicul.
Nouă din zece persoane se îmbolnăvesc acasă, pentru că lasă garda jos, spune dr. Mihail Pautov.
„S-au emis recomandări pentru a nu da muzica tare, pentru a nu dansa, pentru că această contaminare are loc în 99% din cazuri prin aerosoli. Cu cât vorbesc mai tare, cu atât o să produc mai mulţi aerosoli. Dacă dăm drumul tare la muzică o să ne apropiem pentru a ne auzi şi o să ţipăm mai tare. Asta s-a observat într-un cor unde 70% s-au îmbolnăvit de la un singur caz. Când stăm la masa, ar trebui să nu avem muzica dată tare sau televizorul şi să vorbim mai încet”, a arătat dr. Mihail Pautov.
Lumânările aprinse pe masă, o barieră împotriva virusului
Profesorul de fizică Silviu Gurlui le propune românilor să ţină lumânări aprinse pe masă pentru a crea o „barieră” de aer cald între invitaţi, care va determina un curent ascendent.
„Într-un spaţiu închis trebuie să aerisim mai bine, dar nu oricum: trebuie să creăm un curent de aer liniştit, prin care să se facă schimbul cu aerul de afară printr-un geam deschis, undeva în partea superioară a camerei, dacă se poate. Aerul trebuie să «curgă» liniştit într-o încăpere, de jos în sus. Pentru aşa ceva, dacă stăm la masă, undeva în partea de jos, ar trebui să avem o sursă de căldură. Acum, fiecare îşi poate imagina ce ar putea să fie. Cu toţii putem folosi o lumânare sau două: temperatura la baza flăcării este de 500 de grade Celsius, la 20 de centimetri distanţă, 100 de grade. Dacă undeva pe masă între mine şi persoana din faţa mea avem câteva lumânări, se formează o «perdea» de aer fierbinte care cu siguranţă ar diminua spre zero efectul virusului trimis de mine spre persoana respectivă sau invers. E ceva simplu, la îndemână, care să ne protejeze”, a explicat profesorul de fizică.