Patriarhul Daniel, mesaj înainte de redeschiderea bisericilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Basilica.ro
Sursa Basilica.ro

Patriarhul Daniel şi-a exprimat speranţa că în scurt timp credincioşii vor putea participa fizic la oficierea slujbelor bisericeşti.

În predica duminicală, Patriarhul Daniel şi-a exprimat speranţa că în scurt timp credincioşii vor putea participa la cultul divin public - transmite Basilica.ro, agenţia de presă a Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericitul Daniel a subliniat cât de benefic ar fi acest lucru mai ales în această perioadă, când foarte mulţi oameni suferă sufleteşte de anxietate, de spaimă”, precizând că slujbele Bisericii sunt „o vindecare de singurătate, de nelinişte”.

„În această perioadă suferim şi de faptul că iubiţii noştri credincioşi nu pot participa direct, fizic, la slujbele din Biserică. Avem speranţa că nu peste mult timp ne vom putea reîntâlni la slujbele Bisericii, chiar dacă la început ele se vor săvârşi în afara lăcaşului de cult”, a spus Patriarhul Daniel la finalul slujbei oficiate duminică, 10 mai, în Paraclisul Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale.

Părintele Patriarh a precizat că prin participarea la cultul divin public, oamenii dobândesc întărire în credinţă, deoarece slujbele aduc pace şi bucurie prin prezenţa însăşi a lui Hristos în Sfintele Taine şi în slujbele Bisericii în general. „De aceea, psalmistul spunea Gustaţi şi vedeţi că Bun este Domnul“, arată teologii. 

În prima parte a cuvântului său, Patriarhul a explicat textul evanghelic citit în cadrul liturghiei, fragment care prezintă vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda.

„Prin faptul că tămăduirea bolnavului a avut loc într-o zi de sâmbătă, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că binele trebuie făcut în fiecare zi: şi în zi de sărbătoare, şi în zi de lucru, pentru a arăta iubirea milostivă faţă de cei aflaţi în nevoi.”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a afirmat că trebuie să ne arătăm întotdeauna recunoscători pentru binefacerile primite, având exemplul slăbănogului vindecat. Îndată ce a fost vindecat, omul paralizat a mers la templu ca să-I mulţumească lui Dumnezeu pentru vindecarea sa, învăţându-ne şi pe noi să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru orice binefacere primită de la El.

Ierarhul a reiterat îndemnul la rugăciune, dialogul cu Dumnezeu fiind esenţial în depăşirea crizei sanitare actuale.

„În această perioadă de pandemie, când foarte mulţi oameni suferă sufleteşte de singurătate, de anxietate, de spaimă, de nesiguranţa zilei de mâine, de teamă de îmbolnăvire, de teama de moarte să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vină spre noi, spre sufletul nostru ca să ne ridice din suferinţă, din singurătate, din întristare şi să ne dăruiască bucuria pe care a dăruit-o omului de la Vitezda pe care L-a vindecat”.

Pe lângă rugăciune este necesar şi ajutorul pe care trebuie să îl oferim aproapelui nostru, a mai spus Patriarhul.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să transforme această perioadă de însingurare şi nelinişte într-o perioadă de speranţă, într-o perioadă de comuniune mai intensă cu Dumnezeu prin rugăciune şi comuniune mai intensă cu semenii noştri prin fapte bune”.

Pe lângă sprijinul duhovnicesc oferit în contextul sanitar actual, Biserica s-a implicat şi în limitarea efectelor pandemiei prin sprijin material - subliniază Basilica. Valoarea totală a suportului oferit de eparhii de la începutul crizei medicale Covid-19 şi până în data de 4 mai 2020 se ridică la 17.149.663 lei (3.551.390 euro). 

Pe aceeaşi temă: 

Mersul la biserică după 15 mai: Ce distanţă trebuie să fie între enoriaşi şi cum poţi primi binecuvântarea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite