Pandemia a accentuat corupţia. România este pe primul loc în topul UE privind mita oferită pentru servicii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Pandemia de coronavirus a accentuat corupţia din Uniunea Europeană. Un sondaj realizat de Transparency International a arătat că 295 din respondenţi s-au folosit de rude sau prieteni pentru a primi îngrijiri medicale. România se află pe primul loc în topul ţărilor în care se oferă mită pentru a primi asistenţă medicală corespunzătoare.

În raportul anual al Barometrului Global al Corupţiei pentru UE, responsabilul anti-mită a numit îngrijirea sănătăţii un „punct fierbinte pentru corupţie”, adăugând că aceasta s-a accentuat şi este „deosebit de îngrijorătoare în timpul pandemiei COVID-19, când cetăţenii au nevoie urgentă de asistenţă medicală şi vaccinuri”, scrie Mediafax.

Transparency International a efectuat anchete în cazul a peste 40.000 de persoane în cele 27 de state membre ale UE, în perioada octombrie - decembrie 2020.

Din sondaj se poate observa că 29% dintre oameni s-au folosit de relaţiile persoanale pe care le au cu prietenii sau familia pentru a primi asistenţă medicală. Alţi 6% au plătit mită pentru a primi servicii mediacle.

Cele mai multe cazuri de mită în asistenţă medicală au fost în România (22%) şi Bulgaria (19%), în timp ce rezolvarea problemelor cu ajutorul unor cunoştiţe personale a avut loc cel mai des în Republica Cehă (54%) şi Portugalia (46%).

Guvernele mint cu privire la pandemie

Sondajul a arătat şi că cel mai mulţi respondenţi cred că guvernele nu abordează transparent subiectul pandemiei. În Franţa, Polonia şi Spania, 60% din oameni au spus că măsurile luate nu au fost transparente.

„Se pot pierde vieţi atunci când persoanele care au cunoştinţe primesc un vaccin COVID-19 sau un tratament medical înainte de cei cu nevoi mai urgente”, a avertizat raportul.

„Este crucial ca guvernele din întreaga UE să-şi dubleze eforturile pentru a asigura o redresare echitabilă de la pandemia în curs de desfăşurare", a adăugat aceasta.

Sondajul a evidenţiat Ungaria şi Polonia drept ţări care utilizează pandemia ca „scuză pentru a submina democraţia” prin impunerea de măsuri care slăbesc instituţiile democratice. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite