Pacienţii nou confirmaţi: între 1 an şi 72 de ani. Măsurile luate în sistemul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, apreciază că vârful pandemiei în România se va înregistra în perioada Sărbătorilor Pascale, când ne putem aştepta la o cifră de îmbolnăviri de până la 10.000 de persoane. Ieri aveam 260 de infectaţi şi 3.500 de persoane în carantină.

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns, ieri-seară, la 260, după ce  au fost raportate alte 43 de persoane infectate.

Cele mai multe cazuri noi, 19, au fost raportate în Bucureşti, restul persoanelor confirmate fiind 7 în Iaşi, 3 Ilfov, 3 în Braşov, 2 Hunedoara şi Constanţa, şi câte un caz în Alba, Bihor, Maramureş, Olt, Suceava, Maramureş şi Dolj. Potrivit autorităţilor, toate persoanele nou confirmate sunt fie contacţi ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. 

Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 1 an şi 72 de ani. Pe teritoriul României, sunt încă  3.510 persoane în carantină instituţionalizată şi alte 26.545 persoane în izolare la domiciliu.

Conform unor simulări matematice, vârful epidemiei de coronavirus va fi atins în perioada Paştelui, jumătatea lunii aprilie, începutul lunii mai. Statisticienii dau cifre între 10.000 şi 20.000 de cazuri, dar experţii în boli infecţioase sunt mai reţinuţi. Alexandru Rafila, preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, consideră că „suntem cam cu o lună în urma Italiei în privinţa curbei de expansiune. În trei-patru săptămâni vom avea în România mii de cazuri de coronavirus, nu ştim câte mii, dar trebuie să fim pregătiţi ca să nu punem o presiune insuportabilă pe sistemul sanitar”. Întrebat care sunt aceste măsuri, medicul a spus că „probabil că vom înăspri restricţiile pe măsură ce ne apropiem de acest vârf”. În ipoteza lui, România va fi în maximul epidemiei la începutul-jumătatea lui aprilie.

Primele măsuri: Servicii livrate „la domiciliu” şi relaţii cu publicul limitate la „online”

Între timp, autorităţile au început să aplice măsurile anunţate marţi seara de ministrul de Interne, Marcel Vela. În hoteluri, activitatea de room-service este permisă în continuare, cu respectarea normelor de protecţie împotriva răspândirii noului coronavirus, iar restaurantele pot livra mâncare şi băuturi în regim de livrare la domiciliu sau drive-in. „Se suspendă activitatea de servire şi consum a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei”, au hotărât autorităţile care au subliniat că este permisă organizarea de către unităţile economice de profil a activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop.

Societăţile comerciale care funcţionează în centrele comerciale de tip mall - cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor - vor suspenda contractele de închiriere ale magazinelor pe întreaga durată a stării de urgenţă, dar şi contractele individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali pe perioada instituirii stării de urgenţă, a anunţat, ieri şi Organizaţia Patronală a Retailerilor din România (RoRetail).

Activitatea retailerilor din centrele comerciale şi a altor afaceri bazate pe servicii din mall-uri a avut cel mai mult de suferit până acum, spun cei de la RoRetail.

Concertele se mută în mediul online

Şi concertele, spectacolele de teatru, manifestările sportive, precum şi orice alte acctivităţi care presupun un serviciu de care clienţii beneficiază în spaţii închise se suspendă. Asta înseamnă că saloanele de înfrumuseţare, de masaj terapeutic, şi frizeriile vor fi închise în perioada stării de urgenţă.  „Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise. Organizatorii evenimentelor organizate şi desfăşurate în spaţii deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligaţi să dispună măsuri care să asigure distanţa de minimum 1 metru între participanţi”, potrivit GCS.Muzeele din România oferă deja tururi virtuale: Muzeul Naţional de Artă, Muzeul de Istorie şi alte 62 de muzee din întreaga ţară pot fi vizitate online. Tot varianta online este aleasă şi de către anumiţi artişti, iar sujbele religioase pot fi vizionate pe canalele de profil ale marilor culte. De exemplu, stagiunea Operei din Iaşi poate fi vizionată online.

Fac apel către fraţii din diaspora: Nu este bine pentru compatrioţii din ţară să reveniţi acum acasă. Vă aduc la cunoştină că veţi intra direct în carantină sau izolare, iar cei care fac declaraţii false vor avea dosar penal Marcel Vela, ministru de Interne  

Poliţia Română şi Poşta încearcă să asigure servicii online

În acelaşi timp, tot mai multe instituţii publice au redus la minimum sau au suspendat birourile de relaţii cu publicul: poliţia, parchetele, instanţele au luat măsuri pentru ca sesizările, plângerile sau cerereile să poată fi trimise online.
De exemplu, Poliţia Română a transmis că „începând cu data de 11.03.2020 activitatea de relaţii cu publicul se va desfăşura fără interacţiunea directă a angajaţilor Poliţiei Române cu persoanele din afara instituţiei; Activitatea de primire în audienţă se suspendă. Informaţii pot fi solicitate şi primite şi prin poşta electronică la adresa de e-mail petitii@politiaromana.ro prin completarea formularului de petiţii online sau prin corespondenţă (Bucureşti, str. Mihai Vodă nr. 6, sector 5)”.

Poşta Română: Veniţi cu formulare printate de acasă

Poşta Română a luat măsuri de limitare a activităţii, astfel încât ghişeele sunt deschise în fiecare zi lucrătoare de la 10.00 la 18.00, însă cei care vor să trimită colete sau scrisori trebuie să vină cu formularele completate de acasă, aceste documente fiind disponibile online. Pensiile vor fi livrate la domiciliu de poştaşi echipaţi cu măşti şi mănuşi de protecţie şi nu vor intra în locuinţele destinatarilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite