Concurs de proiecte în beneficiul persoanelor care trăiesc cu dermatită atopică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Cu ocazia Zilei Mondiale a Dermatitei Atopice (DA), o afecţiune cronică a pielii, agenţii din domeniu au lansat un concurs de proiecte de conştientizare a acestei afecţiuni cu accent cu precădere asupra bullying-ului copiilor afectaţi.

Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, cauzată parţial de inflamaţia excesivă de tip 2, un răspuns suprareactiv al sistemului imunitar. Forma moderată spre severă a DA este caracterizată de exacerbări şi erupţii cutanate imprevizibile care pot acoperi o mare parte a corpului şi se manifestă prin mâncărimi intense şi persistente, leziuni cutanate şi uscăciunea, crăparea şi înroşirea pielii, precum şi formarea de cruste şi supuraţii.

„Pentru persoanele care trăiesc cu DA, simptomele vizibile ale bolii pot avea un impact şi asupra bunăstării emoţionale şi psihosociale, iar simptomele pot duce la stigmatizare şi bullying din partea celorlalţi, adesea din cauza lipsei de înţelegere a bolii. Mai mult, dermatita atopică are un impact semnificativ şi asupra familiilor şi prietenilor celor care trăiesc cu DA, care îşi asumă adesea rolul important de îngrijitor şi, odată cu acesta, presiunile de a ajuta o persoană iubită să trăiască cu boala,” a declarat directorul medical Sanofi Genzyme, Romania & Moldova, Dr. Andrei Teodorescu.

Dermatita atopică este una dintre cele mai frecvente boli inflamatorii cronice ale pielii şi afectează până la 20% dintre copii şi până la 4,5 % dintre adulţi în Europa, dintre care 1 din 5 persoane trăieşte cu o formă severă a afecţiunii. 

Cu ocazia celei de-a doua ediţii a Zilei Mondiale a Dermatitei Atopice (DA), compania biofarmaceutică Sanofi a lansat programul „Agenţii Schimbării”, o iniţiativă prin care se acordă granturi globale care să inspire şi să mobilizeze comunităţile locale şi persoanele fizice să ofere idei şi soluţii inovatoare pentru unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu dermatită atopică (DA).

Programul îşi propune să contribuie la abordarea unor probleme adesea ignorate sau neacceptate, precum bullying-ul sau prejudecăţile cu care se confruntă adulţii şi adolescenţii care trăiesc cu DA. „Agenţii Schimbării” lansează un apel la comunitatea DA, inovatori din domeniul sănătăţii şi persoanele care lucrează în parteneriat cu un grup de advocacy sau alte organizaţii non-profit din întreaga lume să propună idei care au potenţialul de a furniza soluţii care să elimine povara emoţională şi socială asociată cu DA şi bullying-ul.

Va fi alcătuită o listă scurtă, din care vor fi alese până la cinci propuneri care vor primi un grant dar şi posibilitatea de a-şi împărtăşi ideile cu specialiştii în inovaţie în domeniul sănătăţii, pentru ca mai apoi să îşi poată transpune ideile în soluţii ce vor veni în întâmpinarea persoanelor cu dermatită atopică.  

Iniţiativa se va desfăşura până la finalul acestui an, beneficiarii granturilor urmând să fie anunţaţi în prima jumătate a anului următor. Propunerile înscrise vor fi jurizate de către o comisie compusă din experţi în inovaţie din domeniul sănătăţii, alături de reprezentanţi ai comunităţii persoanelor cu DA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite