MAE anunţă că va relua, în ianuarie, concursul de admitere în Corpul Diplomatic şi Consular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reluarea procedurilor concursului de admitere în Corpul Diplomatic şi Consular este posibilă în urma pronunţării sentinţei civile de către Curtea de Apel Cluj Foto: Arhivă
Reluarea procedurilor concursului de admitere în Corpul Diplomatic şi Consular este posibilă în urma pronunţării sentinţei civile de către Curtea de Apel Cluj Foto: Arhivă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că va relua, în luna ianuarie, concursul de admitere în Corpul Diplomatic şi Consular. În luna iunie, concursul a fost suspendat în urma unei decizii a Curţii de Apel Cluj într-un dosar în care o persoană a invocat lipsa de legalitate a condiţionărilor privind cunoaşterea a două sau mai multe limbi străine, din care una să fie engleza sau franceza.

Potrivit MAE, în luna ianuarie va fi reluat concursul iniţiat în luna martie pentru admiterea în Corpul Diplomatic şi Consular al României, concurs care a fost suspendat urmare pronunţării hotărârii judecătoreşti din 7 iunie în dosarul nr. 371/33/2021. 

Concursul va continua de la etapa procedurală în care se afla la momentul suspendării, şi anume cu soluţionarea contestaţiilor la rezultatul testului-grilă, depuse în urma afişării rezultatelor acestuia, în 4 iunie, urmând ca, ulterior, să se desfăşoare proba scrisă şi apoi interviul, potrivit termenelor şi condiţiilor prevăzute în Regulament. 

Calendarul reluării procedurilor de concurs va fi anunţat în timp util pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea Cariere – Oportunităţi de angajare

"Reluarea procedurilor concursului de admitere anterior menţionat este posibilă în urma pronunţării sentinţei civile nr. 301 din 18 noiembrie 2021 de către Curtea de Apel Cluj, secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, prin care a fost respinsă acţiunea pe fond în dosarul nr. 562/33/2021 formulată în contradictoriu cu MAE", au precizat reprezentanţii ministerului.

În 23 martie, a fost iniţiat concursul pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României, pentru 120 de posturi pentru funcţii diplomatice şi consulare, concurs care a ajuns în etapa desfăşurării probei testului-grilă (27 mai) şi a anunţării rezultatelor acestuia (4 iunie).

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a fost chemat în judecată de o persoană care a invocat lipsa de legalitate a condiţionărilor privind cunoaşterea a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză, şi, în consecinţă, a solicitat anularea Ordinului nr. 732/2021 al ministrului afacerilor externe pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României şi deci anularea tuturor procedurilor de concurs iniţiate în temeiul ordinului menţionat.

În 7 iunie, Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, a dispus, prin sentinţa civilă nr. 165, pronunţată în dosarul nr. 371/33/2021, suspendarea executării Ordinului nr. 732/2021 şi, consecutiv, suspendarea procedurilor de concurs de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României iniţiate în baza acestuia "până la pronunţarea instanţei de fond" asupra cererii de anulare a Ordinului nr. 732/2021.

Prin sentinţa civilă nr. 301 pronunţată în 18 noiembrie în dosarul nr. 562/33/2021, Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, a respins acţiunea pe fond formulată de reclamant în contradictoriu cu Ministerul Afacerilor Externe.

Efectele sentinţei civile nr. 165/7 iunie a Curţii de Apel Cluj, Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal au fost limitate temporal "până la pronunţarea instanţei de fond". Aşadar, suspendarea executării Ordinului nr. 732/2021 al ministrului afacerilor externe încetează la data pronunţării hotărârii de fond.

Potrivit MAE, sentinţa civilă nr. 301 din 18 noiembrie nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea sa oficială de către instanţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite