Luna iunie, cea mai călduroasă perioadă din istorie. Cu cât a crescut temperatura medie din România şi din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălzirea globală este o problemă din ce în ce mai gravă, arată cercetătorii în domeniu. După ce au analizat temperaturile medii din ultimul secol şi jumătate, specialiştii au ajuns la concluzia că atmosfera s-a încălzit cu mai mult de 1 grad Celsius în ultimii 150 de ani, luna iunie 2019 fiind cea mai călduroasă din istorie.

În ultima jumătate de secol, temperatura medie din ţara noastră a crescut cu aproape un grad, arată un studiu efectuat de către cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Iaşi, la care au participat şi specialişti din alte state europene. Cercetătorii au analizat cum au evoluat temperaturile în România din anul 1961 până în 2017. Studiul a indicat o încălzire a atmosferei cu 0,72 de grade Celsius. Mai mult, până în 2035, în România temperaturile vor creşte cu încă 0,7 grade Celsius, au mai precizat aceştia. 

Europa „fierbe” 

Temperatura medie în Europa în luna iunie 2019 a fost cu mai mult 2 grade Celsius mai ridicată decât media normală. Asta arată Serviciul pentru schimbările climatice Copernicus, implementat de Centrul European pentru previziuni meteo, conform globalnews.ca. Mai mult, institutul arată că luna trecută, timp de cinci zile, temperaturile în Europa au fost neobişnuit de ridicate, urmate de zile cu record de căldura în estul Europei. temperatura pe luna iunie a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius decât temperatura record înregistrată în iunie 1999. Datele institutului european mai arată că în ultimii 150 de ani, temperaturile medii în Europa în timpul lunii iunie care să fi fost mai mari de 1 grad Celsius decât temperaturile normale s-au înregistrat de mai multe ori în ultimii 150 de ani, insclusiv în anul 1901, 1917 şi 1999. Temperatura din iunie este cu aproximativ 1,5 grade mai mare decât temperaturile din europa înregistrată în ultimii 100 de ani. 

Temperaturile din luna iunie 2019 au depăşit cu 0,1 grade Celsius temperaturile din luna iunie 2016 (cea mai călduroasă lună iunie de până atunci). Datele institutului  mai arată că, la finele lui iunie 2019, temperaturile înregistrate în Europa au fost neobişnuit de mari, în Franţa, Germania, nordul Spaniei şi al Italiei, Elveţia, Austria şi Cehia fiind sesizate depăşiri de 5-10 grade Celsius ale celor mai mari temperaturi înregistrate, în iunie, în perioada 1981-2010.

Tot în aceeaşi notă, University of Hawaii a publicat, recent, într-o revistă academică, un studiu care arată că, până în 2100, 75 la sută dintre populaţia lumii se va confrunta cu episoade caniculare care vor provoca decese.

Cercetătorii au analizat 1.949 de episoade caniculare, începând cu anul 1980 şi au descoperit că în prezent, unul din trei oameni experimentează, anual, 20 de zile cu temperaturi extrem de ridicate, care pot atinge un nivel fatal pentru sănătate. Mai mult, studiul arată că dacă schimbarile climatice nu sunt combătute eficient până la sfârşitul secolului, trei din patru oameni vor suferi şi vor fi în pericol să îşi piardă viaţa din cauza temperaturilor extrem de ridicate. 

În următorii ani, situaţia va deveni şi mai periculoasă, avertizează cercetătorii care au făcut studiul.Până în 2035, în România, temperaturile vor creşte cu încă 0,7 grade Celsius 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite