INS: Numărul mediu de pensionari a scăzut la cinci milioane. Care este raportul dintre salariaţi şi pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul mediu de pensionari a scăzut, anunţă INS Desen de Vali Ivan
Numărul mediu de pensionari a scăzut, anunţă INS Desen de Vali Ivan

În primele trei luni din an, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 16.000 faţă de perioada similară a anului 2015, anunţă Institutul Naţional de Statistică. Astfel, în România trăiesc la ora actuală peste 5,2 milioane de pensionari, subliniază aceleaşi cifre.

Potrivit sursei citate, raportul dintre numărul mediu de pensionari de pensionari şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10 în primele trei luni, însă situaţia diferă de la un judeţ la altul. Spre exemplu, în Bucureşti sunt cinci pensionari la 10 salariaţi, în timp ce în Teleorman sunt 17 pensionari la 10 salariaţi.

Astfel, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, mai notează INS. Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 88,8% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (74,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2,0%, precizează INS.

În cât timp va falimenta sistemul de pensii

Declinul demografic înregistrat de ţara noastră în ultimii 26 de ani, munca la negru, migraţia masivă în alte state europene şi creşterea speranţei de viaţă sunt doar câteva dintre cauzele care vor pune în genunchi sistemul actual de pensii.

Aşa susţin specialiştii, care atrag atenţia că într-un interval de 10-15 ani, sistemul de pensii va fi unul falimentar. Dacă la ora actuală, unui număr de 100 de persoane adulte îi revin 25 de persoane trecute de 65 de ani, proporţia se va dubla la nivelul anului 2050, când 100 de persoane ar fi nevoite să susţină financiar pensiile a 50 de bătrâni.

„Sunt mai multe fenomene care accentuează deficitul sistemului de pensii. Natalitatea, creşterea speranţei de viaţă şi emigrarea persoanelor de vârstă adultă fac ca piramida vârstelor să arate diferit. Practic, ea este umflată la mijloc şi are o bază foarte îngustă. Pe măsură ce trec anii, creşte proporţia bătrânilor şi scade proporţia tinerilor. Prin urmare, sunt tot mai mulţi pensionari la un salariat”, a explicat sociologul Mircea Kivu.

Specialistul susţine că sistemul public de pensii a fost gândit ca un sistem Caritas, bazat pe principiul solidarităţii. „El funcţionează atâta vreme cât în sistem intră mai mulţi decât ies. În ultimii ani, fenomenul este unul invers, iar aşa cum Caritas a dat faliment, aşa se va întâmpla şi cu sistemul de pensii. Pentru cei care au acum 25-30 de ani, veştile nu sunt deloc bune”, a completat sociologul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite