Gabriel Diaconu: Pentru a avea o imagine clară asupra epidemiei cu coronavirus ar trebui făcute de 10 ori mai multe teste pe zi
0Analizând cifrele reci legate de epidemia COVID-19, într-o postare pe Facebook, psihiatrul Gabriel Diaconu afirmă că, în prezent, creşterea numărului de infecţii este în limite normale, dar că pentru a avea o imagine clară asupra epidemiei ar trebui făcute de 10 ori mai multe teste pe zi.
„Ante-scriptum: presa jubilează că e o ”explozie” de cazuri. Deloc. E o progresie deocamdată pe aceeaşi curbă exponenţială. Explic în următoarele.
Progresia epidemiei continuă la o rată atenuată, de 26% cazuri noi detectate, sau o rată de dublare a numărului de cazuri la 3 – 4 zile. Măsurile de distanţare socială, restrictive şi constrictive, continuă să dea rezultate. Indicii proxy de poluare arată, totuşi, o RELAXARE a populaţiei în ce priveşte respectarea izolării la domiciliu/ carantinei.
Capacitatea de detecţie prin testare a crescut, de la începutul epidemiei, de la 4% la peste 7%. Pe de altă parte, la peste 15 mii de teste administrate, definiţia noastră de caz (ce folosită până acum) n-a surprins decât o fracţie a celor care ulterior au dezvoltat simptome.
Numărul zilnic de teste făcute stagnează în jurul valorii de 1500 la nivel naţional.
Asta, în condiţiile în care autorităţile anunţă de câteva zile că numărul centrelor de testare se apropie de 20, şi spitalele se dotează / şi prin donaţii şi prin achiziţii/ cu maşini pentru RT-PCR (LE: kiturile venite din Coreea de Sud, potrivit dr. Radu Cocoş, biolog, genetician, funcţionează doar pe 3 maşini RT/ PCR din România. Celelalte 17 merg pe kituri GeneXpert, care merg şi pe maşinăriile ANSVSA). Este realist să gândeşti că motivul stagnării testării nu e dat de numărul de centre, cât de raţionalizarea kiturilor, şi compatibilitatea maşină/kit. Pentru o imagine de rezoluţie suficientă, în contextul epidemiei, ar trebui făcute de 10 ori mai multe teste pe zi...
La o evaluare sistematică a progresiei epidemice în comunitate, în România, păstrând proporţiile de detecţie tip alpha = 14% simptomatici vs. asimptomatici ( noi suntem la jumătate din cifra respectivă), cifra realistă, astăzi, de persoane care au contactat COVID-19, la nivel naţional, ajustat la procentul nostru de teste negative, este de: N = 17.165 persoane, dintre care majoritatea (85%) sunt fie asimptomatici, fie fac forme uşoare, adică N = 14590. Diferenţa de n = 2575 sunt cazuri clinic manifeste , dintre care noi surprindem doar un pic peste jumătate.
Mortalitatea dată de Covid-19 rămâne mică, deocamdată, raportat la numărul total de cazuri raportate oficial. Avem o rată a mortalităţii sub 2% (mai exact 1.86%). Rata de infecţii grave/ care necesită ATI, este şi ea mică. Deocamdată, doar 2.5% din cazurile diagnosticate au ajuns să necesite suport ventilator/ îngrijiri avansate. Rata de caz grav în ATI declarată pentru ziua de astăzi este de 75%
La momentul de faţă, prognoza de umplere a paturilor ATI, pe curba de creştere, unde MEDIA cotidiană a ultimelor 4 zile este de 24% (D = 10 – 71%), este de T/colaps = 19 zile, adică puţin sub 3 săptămâni în urma Italiei, Spaniei, Franţei”, spune Gabriel Diaconu în postarea sa.