Exporturile de citostatice, suspendate timp de şase luni. Ce spune ministrul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criză de medicamente oncologice în România. Ministrul Sănătăţii a emis un ordin, pus în dezbatere publică, dar care va intra în curând în vigoare.

Ordinul de ministru reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de câteva luni, mai exact până în data de 31 martie 2020 a distribuţiei in afara României a medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate, a precizat vineri, Sorina Pintea. 

„Este vorba despre 125 citostatice şi 45 imunosupresoare, vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi transplantări. Specialiştii din cadrul Agentiei Naţionale a Medicamentului a primit o serie de sesizări de la pacienţi români, care rămân fără tratament. Ca ministru nu pot să ignor semnalele. Nu putem să stăm şi să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la preţ dublu sau triplu. În această perioadă, am semnat 12 autorizări pentru nevoi speciale pentru alte DCI-uri care în prezent lipsesc, dar nu putem face din asta o practică”, a declarat Pintea. 

Ministrul a precizat că va notifica Comisia Europeana şi va argumenta decizia luată, ordinul intrând în dezbatere publică. 

„Nu dorim să facem probleme pieţei şi industriei farma, ci să asigurăm medicamente pentru pacienţii noştri. În paralel lucrăm la măsuri, ca în viitor să nu mai existe probleme de discontinuitate. Dacă nu luăm măsuri, în următoarele 3 luni, riscul de discontinuitate ar fi fost pentru aproximativ 65 de citostatice. Nu ne putem permite să se întâmple asta”, a mai spus demnitarul.  

   

Conform legislaţiei în vigoare, Deţinătorii de Autorizaţii de Punere pe Piaţă (APP-uri), dar şi distribuitorii şi furnizorii lor au obligaţia publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienţilor interni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite