Dr. Virgil Musta: Riscul de a avea o formă gravă de COVID-19 este de 100 de ori mai mare la persoanele nevaccinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara spune că persoanele vaccinate care s-au infectat cu virusul nu mai au o formă gravă şi că în ţările cu un număr mare de imunizaţi, ajung tot mai puţini oameni la ATI. Medicul precizează că riscul de a face o formă gravă a bolii este de 100 de ori mai mare la persoanele nevaccinate.

Dr. Virgil Musta a declarat luni, la Dig24, că se aşteaptă la o creştere exponenţială a cazurilor de COVD la noi în ţară, în următoarea perioadă.

„Ne aşteptam la această creştere, pentru că în Europa de Vest, de o lună numărul cazurilor deja a crescut foarte mult, se confruntă cu mii şi zeci de mii de cazuri şi foarte probabil ca să fi ajuns această situaţie şi la noi în ţară. Datorită contagiozităţii foarte mari a acestui virus, cu 60% mai mare decât varianta Alfa, virusul produce îmbolnăviri foarte rapid, ceea ce vedem şi noi că numărul de cazuri va creşte şi probabil că va creşte într-o progresie geometrică în următoarele zile", a afirmat Virgil Musta.

Potrivit medicului, există o diferenţă clară între ţările cu grad mare de vaccinare şi cele cu grad scăzut de vaccinare în privinţa numărului de cazuri care ajugla ATI.

„În ţările care au un procent foarte mare de vaccinare, cum este Anglia, Israel, s-a observat că, deşi au un număr foare mare de infectări, numărul de cazuri severe care ajung în terapie intensivă este foarte mic, în jur de 0,18%. Ceea ce, din păcate, nu se întâmplă în ţările unde gradul de vaccinare este scăzut. De exemplu, la noi la Terapie Intensivă locurile sunt ocupate cu forme grave de boală, critice, deşi numărul de cazuri (de coronavirus - n.r.) nu este foarte-foarte ridicat", a mai arătat Virgul Musta.

El avertizează că şi persoanele vaccinate pot să se infecteze cu virusul, dar fac o formă uşoară a bolii, fără a fi nevoie de spitalizare.

„Statisticile arată în felul următor: pentru pacienţii care sunt vaccinaţi, fac forme severe 0,1% şi decedează 0,01%. În cazul în care pacienţii nu sunt vaccinaţi, riscul de formă severă este de 10% şi deces de 3-4%, ceea ce este o mare diferenţă. De aceea, (vaccinare n.r.) este cea mai eficientă măsură de prevenţie", a declarat medicul epidemiolog.

Medicul spune că oamenii ajung să se vaccineze abia atunci când cineva apropiat lor se îmbolnăveşte de COVID şi că nu este optimist în privinţa campaniei de imunizare de la noi din ţară.

„Foarte probabil nu vom avea o vaccinare rapidă, până când cineva va avea pe o persoană cunoscută sau pe cineva drag care va ajunge în secţia de Terapie Intensivă şi atunci lumea se va speria şi va exista, sper, un val de vaccinare".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite