Curtea Supremă a SUA apără libertatea religioasă în faţa restricţiilor Covid-19 din statul New York

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserici NY

Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat restricţiile stricte asupra libertăţii religioase în Statul New York în contextul pandemiei Covid-19. Limitările impuse de guvernatorul Andrew Cuomo asupra bisericilor, sinagogilor şi moscheilor, prin restrângerea numărului credincioşilor la 10 sau 25, violează Primul Amendament al Constituţiei Statelor Unite.

„Este timpul – este în fapt extrem de urgent – să arătăm în mod limpede că, deşi pandemia presupune multe provocări serioase, nu există o lume în care Constituţia să tolereze decrete cu diverse coduri de culori care permit redeschiderea magazinelor de băuturi alcoolice şi de biciclete, dar trag obloanele bisericilor, sinagogilor şi moscheilor”, a scris Judecătorul Neil Gorusch, membru al Curţii Supreme a Statelor Unite.

Curtea Supremă a decis cu o majoritate de 5-4 că restricţiile impuse de guvernatorul Andrew Cuomo în New York violează Constituţia Statelor Unite. „Chiar şi într-o pandemie, Constituţia nu poate să fie înlăturată şi uitată”, arată motivarea curţii. „Restricţiile discutate aici, prin faptul că ele împiedică la modul cel mai propriu foarte mulţi oameni să participe la serviciile religioase, lovesc chiar în inima libertăţii religioase garantată de Primul Amendament al Constituţiei Statelor Unite”.

Traduc alte câteva extrase din motivare. „Într-o zonă roşie, în timp ce o sinagogă sau o biserică nu poate primi mai mult de 10 persoane, întreprinderile catalogate ca fiind «esenţiale» pot primi câte persoane doresc. Şi lista întreprinderilor «esenţiale» include exemple precum centrele de acupunctură, terenurile de camping, atelierele auto, precum şi multe alte servicii care nu se limitează la cele care pot fi considerate esenţiale, cum ar fi toate fabricile producătoare de chimicale şi componente microelectronice şi toate facilităţile de transporturi. (...) Tratamentul discriminator este şi mai evident într-o zonă portocalie. În timp ce prezenţa într-o casă de rugăciune este limitată la 25 de persoane, chiar şi întreprinderile non-esenţiale pot decide singure câte persoane pot să primească.

„Aceste moduri de catalogare au condus la rezultate foarte problematice. La audierea din Curtea Districtuală, un funcţionar al Departamentului de Sănătate a dat exemplul unui magazin mare din zona Brooklyn care putea primi «literalmente sute de oameni care să intre şi să cumpere în orice zi şi la orice oră.» (...) Cu toate astea, o biserică sau o sinagogă din apropierea magazinului aveau interdicţie să primească mai mult de 10 sau 25 de oameni pentru un serviciu religios. Iar Guvernatorul a arătat că fabricile şi şcolile au contribuit la răspândirea Covid-19. (...) Şi totuşi, acestea sunt supuse unui tratament mai puţin dur decât bisericile Diecezei romano-catolice sau sinagogile congregaţiei Agudath Israel, care au un istoric admirabil în ceea ce priveşte siguranţa.”

„Nu numai că nu există nici o dovadă că bisericile şi sinagogile au contribuit la răspândirea Covid-19, dar există multe alte reguli mult mai puţin restrictive care pot fi adoptate pentru a minimaliza riscul pentru cei care praticipă la un serviciu religios”, mai arată motivarea Curţii Supreme a Statelor Unite.

Decizia a fost semnalată de New York Times – aici; Wall Street Journal – aici; şi USA Today – aici.

Motivarea integrală poate fi citită la linkul de aici

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite