Cum vor fi plătite cadrele medicale din campania de vaccinare anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele medicale care lucrează suplimentar la centrele de vaccinare vor primi bani în plus
Cadrele medicale care lucrează suplimentar la centrele de vaccinare vor primi bani în plus

La Senat a ajuns ordonanţa de urgenţă privind vaccinarea împotriva COVID-19. Un proiect de lege prin care se aprobă acest document urmează să fie avizat de comisiile parlamentare de specialitate, urmând ca apoi să fie întocmit un raport care va fi supus votului acestei Camere.

Ordonanţa a fost emisă vineri de către Guvern şi prevede că, în centrele de vaccinare, procesul de imunizare se realizează de către personal medico-sanitar care îşi exercită profesia cu respectarea legislaţiei în vigoare, dar şi cu derogare, în condiţiile stabilite prin Strategia naţională de vaccinare împotriva COVID-19.

90 de lei brut pe oră pentru un medic 

Potrivit documentului, fiecare centru de vaccinare are un medic coordonator, iar personalul medico-sanitar şi registratorii medicali delegaţi sau detaşaţi beneficiază de drepturile salariale stabilite în conformitate cu prevederile Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, modificată şi completată. 

Documentul prevede că pentru activitatea de vaccinare, personalul medical care nu este delegat sau detaşat va fi plătit în baza unui contract de prestări servicii astfel: 90 de lei brut pe oră pentru medici, 45 de lei brut pe oră pentru asistenţii medicali şi 20 de lei brut pe oră pentru registratorii medicali. Totodată, medicii de familie care au contract cu Casa de Asigurări vor beneficia de un tarif pe serviciu astfel: pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei brut/serviciu; peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei brut/serviciu; iar peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei brut/serviciu. 

Plată pentru cei care muncesc suplimentar

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a subliniat, ieri, că nu va fi plătit decât personalul care va lucra suplimentar, în afara timpului normal de lucru, nu şi cadrele medicale detaşate sau aflate în delegaţie la centrele de vaccinare şi care se află în timpul programului. „Nu vorbim despre o plată în plus, vorbim despre persoanele care nu sunt detaşate. Dacă ai un salariu şi lucrezi undeva şi eşti detaşat în centrul de vaccinare, atunci nu se pune problema unei plăţi în plus. Dacă însă vii de acasă sau eşti în afara timpului de lucru, atunci da, vor fi separat plătite aceste cadre medicale”, a clarificat Voiculescu.

Oficialul de la Sănătate a explicat şi care va fi traseul banilor: „Fondurile vor veni de la Ministerul Sănătăţii prin unităţile sanitare care vor organiza centre de vaccinare, respectiv de la autorităţile publice locale pentru centrele din afara unităţilor sanitare, şi fondurile vor fi recuperate, sigur, cu măsură de la Ministerul Sănătăţii, şi da, avem în vedere folosirea fondurilor europene pentru asta şi da, avem discuţii în fiecare zi despre cum trebuie să procedăm aşa încât aceste cheltuieli să fie eligibile pentru rambursarea lor din fonduri europene”. 

Însă, a adăugat Voiculescu, centrele de vaccinare înseamnă doar nişte scaune, nişte mese, un spaţiu cu temperatură controlată şi dotat cu un frigider. „Centrele de vaccinare nu sunt aceste investiţii pentru care trebuie să accesăm fonduri europene sau să aştepte cineva o cantitate mare de fonduri de la Guvern. Vom avea standarde de cost tocmai pentru că din estimările iniţiale am văzut că sunt primari sau consilii judeţene care probabil, judecând după sume, pare că ar fi vrut să construiască un stadion pentru 2020, profitând de rambursarea cheltuielilor de la Guvern pentru vaccinare”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite