Cum ne-a lăsat criza politică fără arme în faţa COVID-19. Gelu Duminică: „Pentru această situaţie se face vinovat Guvernul şi numai Guvernul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca redevine obligatorie în spaţiul public în localităţile cu o incidenţă mai mare de 6 la mie
Masca redevine obligatorie în spaţiul public în localităţile cu o incidenţă mai mare de 6 la mie

Actualul Guvern va prelungi starea de alertă, însă nu va putea introduce noi restricţii, chiar dacă numărul de cazuri va ajunge foarte curând la 20.000 pe zi, a anunţat ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, care a adăugat că se ia în calcul transferul bolnavilor în străinătate. Ieri România a înregistrat un record negativ de decese ca urmare a îmbolnăvirii cu COVID: 331 de persoane au pierdut lupta cu boala.

„Noi în acest moment suntem Guvern interimar. Noi putem prelungi starea de alertă şi suntem obligaţi să prelungim starea de alertă ţinând cont de numărul de infectaţi şi de incidenţa din România, din această perioadă, putem să prelungim starea de alertă, dar atenţie, nu putem introduce măsuri noi. Dacă, Doamne fereşte, vom avea nevoie să introducem măsuri noi, nu putem, pentru că este clar un guvern căzut prin moţiune. Un guvern interimar nu poate introduce politici noi, nici măcar prin hotărâri de guvern”, a declarat Lucian Bode. Ulterior, ministrul a subliniat că, la nevoie, noi restricţii pot fi impuse printr-o lege votată de urgenţă în Parlament. 

Bode a explicat care sunt riscurile, în această situaţie. „Riscurile sunt următoarele: Avem 15.000 de infectaţi şi ne ducem spre 20.000 de persoane infectate la 24 de ore. Avem ATI pline, aproape 1.500 de persoane la ATI, aproape 1.600 de persoane sunt în aşteptare, în acest moment în UPU. Dimineaţă erau 51 care aşteptau un loc la ATI. Acum seara (marţi seară - n.red.) am trimis şase pacienţi din Bucureşti, cu o aeronavă, la Târgu-Mureş. Căutăm soluţii în Bucureşti, Mureş, Iaşi, Cluj. Luăm în calcul transferul bolnavilor în străinătate, dar trebuie să fie o excepţie şi am discutat cu domnul Cseke să facem acest lucru pentru judeţele din zona de nord, limitrofe cu Ungaria”, a completat ministrul.

„Au spus că au învins pandemia“ 

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a declarat că blocajul este unul real, dar că ar exista unele soluţii. „În primul rând (cei din Guvern - n. red.) au la dispoziţie ordinele de ministru care funcţionează şi acum şi pot fi utilizate, dar cel mai important ar fi să facă apel la preşedinte pentru ca acesta să nominalizeze de urgenţă un premier pentru ca situaţia să se deblocheze”, a precizat expertul în Drept. 

La rândul lui, sociologul Gelu Duminică consideră că de această situaţie se fac vinovaţi doar guvernanţii. „Da, acum nu mai pot face nimic. Dar puteau face ceva în vară când au zis că au învins pandemia şi au ridicat toate restricţiile. Atunci Guvernul avea puteri depline. Toţi specialiştii au spus să nu scoată masca, dar ei au scos inclusiv această obligativitate. În acel moment, această campanie de vaccinare a murit efectiv. Domnul Cîţu a zis, probabil, că intră în istorie cu aceste decizii. Şi a intrat, dar nu cum spera el, ci cu aceste cifre, cu sute de morţi pe zi. Repet, pentru această situaţie se face vinovat Guvernul şi numai Guvernul”, a subliniat Gelu Duminică. 

PSD şi USR contrazic Guvernul pe tema gestionării pandemiei 

Reprezentanţii partidelor care au pus umărul la demiterea Guvernului Cîţu sunt de părere că şi în perioada de interimat Executivul poate să gestioneze pandemia de coronavirus prin emiterea de acte, nefiind lipsit total de mijloace de acţiune. 

„Strict din punct de vedere constituţional, ei nu vor mai putea emite Ordonanţe de Urgenţă. Aici e singura problemă, să spunem constituţională. Mai sunt şi ordonanţele simple pe care le pot emite doar dacă sunt abilitaţi de către Parlament să facă asta”, a declarat deputatul Andrei Lupu, unul dintre juriştii USR. Pe de altă parte, şi acesta a menţionat că pandemia poate fi gestionată în continuare prin ordine de ministru. Însă problema apare când Guvernul ar vrea să restrângă drepturi şi libertăţi, ceea ce poate avea loc doar prin lege, însă aminteşte de faptul că există în vigoare Legea 55/2020 care precizează cum pot acţiona autorităţile în funcţie de situaţie. „Există de anul trecut Legea 55 din 2020 care reglementează expres ce se întâmplă în diferite situaţii, şi practic acum Guvernul ar trebui să aplice acea lege”, a subliniat Andrei Lupu. La rândul său, senatorul PSD Robert Cazanciuc a subliniat că Guvernul nu este lăsat fără puteri. „Guvernul poate să dea doar decizii de administrare.

Dacă ţara are nevoie de o situaţie specială, poate să vină la Parlament să ceară procedură de urgenţă, şi Parlamentul, dacă într-adevăr arde cu adevărat ţara, nu este nimeni iresponsabil, ne putem întruni în 24 de ore. Robert Cazanciuc senator PSD

Guvernul poate să administreze ceea ce se stabileşte prin lege, poate să pună în executare legile, poate să emită acte normative de executare a unor legi. (…) Dacă ţara are nevoie de o situaţie special, poate să vină la Parlament să ceară procedură de urgenţă, şi când Parlamentul, dacă într-adevăr arde cu adevărat ţara, nu este nimeni iresponsabil, ne putem întruni în 24 de ore, exact ca şi Ordonanţa de Urgenţă, putem să trecem în câteva zile de ambele Camere ale Parlamentului şi dacă pe preşedintele României îl găseşte în ţară, actul normativ, îl şi semnează, dacă nu îl găseşte în ţară, ghinion”, a precizat fostul ministru al Justiţiei din Guvernul Ponta.  

Preşedintele este îngrijorat

Între timp, preşedintele Klaus Iohannis, care, marţi, după ce Guvernul a fost demis prin moţiune a spus că va chema partidele la consultări săptămâna viitoare, şi-a exprimat, ieri, îngrijorarea faţă de faptul că sunt aproape 15.000 de cazuri de infectări cu COVID şi peste 330 de decese raportate, precizând că avem de-a face cu „o catastrofă” şi a subliniat că România are nevoie de un Guvern. „Sunt foarte îngrijorat. Recunosc. Am primit datele de astăzi despre pandemie. Avem aproape 15.000 de cazuri. Din păcate, avem peste 330 de decese astăzi. Este o catastrofă. (...) Avem nevoie de un Guvern, nu avem nevoie de acuzaţii reciproce, de abordări orgolioase, cinice. Avem nevoie de abordări mature şi trebuie să găsim o ecuaţie prin care se formează un Guvern”, a arătat Klaus Iohannis. 

Şeful statului a mai spus că este posibil ca această criză să se prelungească. „Eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluţie. Este posibil să fie nevoie ca partidele să se aşeze la discuţii în diverse combinaţii, pentru că politica coaliţiei nu se face doar prin consultări la Cotroceni. Dacă partidele nu se înţeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcţie până se găseşte o soluţie”, a declarat Iohannis.

Masca redevine obligatorie 

Masca de protecţie devine obligatorie pe stradă în localităţile unde rata de infectare este mai mare de 6 la mie. Măsura se aplică după ce ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne va fi publicat în Monitorul Oficial. Persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc sunt exceptate.

„Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, şi Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. Alte excepţii se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, se arată într-un comunicat de presă. Autorităţile au dat şi câteva exemple despre situaţiile în care masca nu este obligatorie: „Într-o localitate unde rata incidenţei este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuieşte împreună, într-un spaţiu deschis unde nu este aglomerat ( activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască. Atunci când interacţionează cu altcineva decât cu persoane cu care locuieşte împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual şi trebuie să poarte mască”, arată autorităţile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite