Criteriile în baza cărora se decide carantina zonală şi ce riscă cei care nu o respectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile închid, rând pe rând, zonele în care sunt raportate focare de infecţie cu noul coronavirus. Joi, cel mai mare număr de infectări în 24 de ore era înregistrat în judeţul Braşov, acesta fiind urmat de Argeş şi de Capitală. Localnicii care nu respectă măsurile impuse riscă amenzi usturătoare.

Două localităţi din judeţele Giurgiu şi Prahova erau deja joi în carantină zonală în contextul în care zilnic înregistrăm un nou record de cazuri de COVID-19. Alte 12 localităţi din judeţul Argeş erau monitorizate, iar acestea ar putea fi plasate în carantină, în funcţie de evoluţia cazurilor. În aceeaşi situaţie ar putea ajunge şi mai multe oraşe din judeţul Braşov, primul la numărul de infectări în 24 de ore. Carantina zonală se aplică atunci când rata de infectare este peste nivelul de alertă, adică într-o anumită localitate se înregistrează 3 cazuri la 1.000 de locuitori, dar şi acolo unde gradul de ocupare a paturilor, atât pe secţiile COVID, cât şi pe secţiile ATI va fi peste 90% cu pacienţi din zona respectivă. Aşa prevede un ordin al ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru. 

Nerespectarea măsurii de carantinare reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 500 şi 15.000 de lei. Cele mai dure sancţiuni sunt aplicate pentru organizarea de mitinguri, demonstraţii, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spaţii deschise, ori întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise. De asemenea, nerespectarea de către localnici a interdicţiei de a ieşi din localităţile în care a fost instituită carantina se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei.

Prima localitate în care a fost instaurată carantina zonală este din judeţul Giurgiu. Este vorba de localitatea Cartojani. „Măsura a fost instituită luându-se în considerare situaţia epidemiologică din judeţul Giurgiu, comuna Roata de Jos, localitatea Cartojani, generată de coronavirusul SARS-CoV-2, care a dus la înregistrarea unui număr de 32 de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2 prin transmitere comunitară, la o populaţie de 3.600 de locuitori, riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”, au precizat reprezentanţii Prefecturii Giurgiu.

În zona de carantină din localitatea Cartojani este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi aprovizionării populaţiei pe baza documentelor justificative care să indice scopul şi destinaţia transportului. De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieşirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, sanitar veterinar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilităţi publice, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor. În schimb, purtarea măştii de protecţie este obligatorie în toate spaţiile publice. 

Câteva ore mai târziu, localitatea Gornet din judeţul Prahova a fost şi ea plasată în carantină. Carantina zonală a fost instituită la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritorială, cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi în baza Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. „În comuna Gornet există un trend crescător al cazurilor în ultimele 14 zile – au fost înregistrate 15 cazuri noi în perioada 8-20.07.2020; rata de infectare depăşeşte nivelul de 3 cazuri/1.000 de locuitori; cazurile sunt înregistrate în comunitate (nu există comunităţi închise); ponderea populaţiei cu vârsta de 65 de ani şi peste este similară în comună cu cea din restul judeţului; personalul de specialitate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, care efectuează anchetele epidemiologice, este depăşit de numărul de cazuri noi zilnice”, au transmis autorităţile. Şi aici purtarea măştilor de protecţie este obligatorie în toate spaţiile publice.

Însă, Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, susţine că nu este de acord cu măsura carantinării localităţii Gornet. „Măi, oameni buni, putem să-i izolăm, putem să-i ţinem în carantină, să stea acasă, dar cum să închizi localitatea?”, a afirmat Bogdan Toader. Bogdan Dumitru, un avocat care locuieşte în Gornet, ameninţă că va contesta în instanţă ordinul semnat de Raed Arafat privind carantinarea localităţii. Alte 12 localităţi din judeţul Argeş ar putea intra în carantină de luni, 27 iulie, dacă numărul de cazuri de COVID-19 va creşte în următoarele zile. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş monitorizează cele 12 localităţi şi a hotărât aplicarea unor măsuri de prevenire suplimentare, cu aplicabilitate imediată, pe fondul creşterii numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus. Localităţile aflate în prezent în evaluare sunt: Piteşti, Mioveni, Ştefăneşti, Costeşti, Bălileşti, Bascov, Brăduleţ, Buzoeşti, Davideşti, Miceşti, Stâlpeni şi Vultureşti. 

Argeşul era joi pe locul patru în ţară ca număr de persoane infectate (după Bucureşti, Suceava şi Braşov), cu 2.371 de cazuri înregistrate, şi pe locul doi la numărul de noi infectări în 24 de ore. Mai exact, judeţul Braşov era pe primul loc la numărul de infectări cu noul coronavirus în 24 de ore (113). Acesta era urmat de judeţul Argeş (106) şi de municipiul Bucureşti (101). Miercuri, Capitala era oraşul în care erau înregistrate cele mai multe cazuri (152) în ultimele 24 de ore, potrivit autorităţilor.  

Ziua şi recordul 

În acelaşi timp, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, joi, la 41.275 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 1.112 noi îmbolnăviri, nou record de cazuri zilnice. În acelaşi timp, în ultimele 24 de ore au fost raportate 25 de decese, numărul total al victimelor ajungând la 2.126. În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.586. Dintre aceştia, la ATI sunt internaţi 285 de pacienţi. 

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 1.030.692 de teste. Dintre acestea, 20.085 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.978 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical, iar 8.107 la cerere. Reluarea infectărilor preocupă mult ţări precum Italia, Germania şi Franţa, care au relaţii economice, de producţie şi comerciale importante cu România şi care găzduiesc mulţi lucrători din ţară.

În pat cu duşmanul

Epidemiologii au descoperit că oamenii au mai multe şanse să contracteze noul coronavirus de la membrii propriilor familii decât din afara gospodăriei. Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din Statele Unite a publicat un studiu realizat de epidemiologi sud-coreeni pe 5.706 pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 şi pe aproximativ 59.000 de persoane care au intrat în contact cu aceştia. Rezultatele sunt mai degrabă surprinzătoare: doar două persoane infectate din 100 au luat virusul din afara gospodăriei, în timp ce unul din zece pacienţi a fost infectat de unul dintre membrii propriei familii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite