Crăciun la 13 grade. Vreme de primăvară în toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii au anunţat că maximele vor urca şi până la 13 grade Celsius FOTO AP
Specialiştii au anunţat că maximele vor urca şi până la 13 grade Celsius FOTO AP

Vremea caldă a stricat bucuria celor care abia aşteptau să meargă să se dea cu sania pe pârtie. Iar meteorologii anunţă temperaturi blânde şi de Crăciun. Până şi la Moscova oamenii duc dorul unei ierni adevărate. Din cauza vremii neobişnuit de calde, patinoarele în aer liber, atât de îndrăgite de moscoviţi, au rămas închise.

Anul 2015 a fost decretat cel mai călduros an din istoria modernă, iar acest lucru se observă inclusiv la temperaturile anunţate pentru Crăciun. Mai exact, maximele vor urca în unele zone chiar şi până la 13 grade Celsius.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că de Crăciun vremea va fi neobişnuit de caldă, maximele situându-se în aproape toată ţară peste mediile normale specifice ale perioadei. Specialiştii au precizat că până pe 28 decembrie, în special pe 24 şi pe 25 decembrie, în Banat se vor înregistra maxime de 8...13 grade şi minime de 2...5 grade.

Pentru Crişana, de Crăciun au fost anunţate temperaturi maxime de până la 6...12 grade, în timp ce minimele nu vor coborî sub 1...4 grade.

Şi în Transilvania va fi cald de sărbători, temperaturile anunţate urmând să urce până la 9 grade ziua şi până la 2 grade noaptea. Cei care vor petrece Crăciunul în Maramureş vor avea parte de temperaturi maxime cuprinse între 1 şi 4 grade, în timp ce noaptea acestea se vor încadra între -4 şi -2 grade.

Maxime de până la 12 grade în sudul ţării

Pentru Moldova, ANM a anunţat temperaturile se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei din an, cu medii ale maximelor de 6...10 grade şi ale minimelor de 1...4 grade. Şi în Dobrogea vremea va fi frumoasă de Crăciun, astfel că valorile se vor situa cu mult peste cele climatologic specifice, cu maxime de 7...12 grade şi minime de 1...4 grade, în medie.

Locuitorii din sudul ţării se vor bucura de o vreme caldă pentru această perioadă, asta după ce specialiştii au anunţat că în Muntenia maximele vor urca până la 7...12 grade, în timp ce minimele se vor situa în jurul valorilor de 1...4 grade.

Şi în Oltenia valorile se vor situa cu mult peste cele climatologic specifice, cu maxime de 7...12 grade şi minime de 1...4 grade, în medie.

Pentru zona de munte a ţării sunt prognozate valorile ce se vor situa peste cele specifice perioadei din an, cu medii ale maximelor de 2...6 grade şi ale minimelor de -3...0 grade.

Cu toate acestea, Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că sunt şanse ca în unele zone ale ţării să apară precipitaţii în Ajunul şi în ziua Crăciunului, însă acestea vor fi în mare parte sub formă de ploaie.

Cel mai cald an din istorie

Anul 2015 a fost decretat cel mai cald an din istoria modernă (din 1880 – n.r.), asta după ce temperaturile înregistrate la nivel mondial din ianuarie şi până în noiembrie au bătut toate recordurile, au anunţat experţii agenţiei americane National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Concret, în perioada ianuarie - noiembrie, temperatura medie de la suprafaţa apelor şi a oceanelor a depăşit cu 0,87 grade Celsius media secolului al XX-lea, ajungând cea mai mare înregistrată vreodată din 1880 şi depăşind recordul anterior stabilit în anul 2014.

De asemenea, specialiştii au precizat că luna noiembrie a fost cea de-a şaptea lună consecutivă în care recordul de temperatură este depăşit. În luna noiembrie, temperatura medie globală a depăşit în mod semnificativ cu 0,97 grade Celsius media secolului al XX-lea, se mai arată în raportul NOAA.

Cu toate acestea, titlul de cel mai călduros an va fi purtat de 2015 doar un an. 2016 va fi mai cald, cu o temperatură medie cu 1,14 grade peste media erei pre-industriale.

Au înflorit cireşii

România nu este singura ţară în care Crăciunul din 2015 va avea aspect de primăvară. În Finlanda, o ţară în care în mod normal maximele din această perioadă sunt negative, în Helsinki s-au înregistrat 10 grade Celsius. Şi în Suedia şi Estonia s-au înregistrat maxime de 10 de grade, în timp ce în Londra, pe 20 decembrie, s-au înregistrat 17 grade.

Potrivit agenţiei de presă AFP, din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă, nu a fost deschis niciunul dintre cele 1.200 de patinoare din Moscova, nici măcar patinoarul artificial din Piaţa Roşie.

Mai mult, din cauza temperaturilor ridicate, în Alpii italieni s-a folosit zăpadă artificială pentru pârtiile de schi, iar în Dresda, Germania, au înflorit cireşii, în timp ce în Londra au înflorit narcisele.

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, meteorologii au înregistrat temperaturi de 11,2 grade la Kokemaki, în FInlanda, de 12,6 grade la Stockholm, de 11,3 grade la Tallinn, de 16,9 grade la Londra, de 11 grade la Sankt Petersburg şi de 5 grade la 2.500 kilometri est de Moscova.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite