E oficial. Şcolile se închid până pe 22 martie, începând de miercuri. Se suspendă transporturile rutiere şi feroviare înspre şi dinspre Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolile din toată ţara vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie. Perioada va fi prelungită dacă va fi nevoie. Decizia premierului Ludovic Orban vine la propunerea reprezentanţilor Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. În acelaşi timp autorităţile au anunţat că la intrarea în ţară vor fi verificate toate cursele auto şi feroviare.

UPDATE Premierul interimar Ludovic Orban a anunţat că a avut loc o nouă întâlnire a Comitetului de Urgenţă în care s-a luat decizia de suspendare a cursurilor în unităţile de învăţământ pentru 11 zile, până pe 22 martie. 

„Am lăsat un timp de adaptare (măsura de închidere a şcolilor se ia pe 11 martie-n.red.) pentru că părinţii să aibă  vreme să găsească soluţii pentru supravegherea copiilor. În acelaşi timp, în acelaşi scop, am mai luat o măsură de înlesnire a muncii de acasă atât în mediul privat cât şi în cel de stat”, a anunţat premierul.

"Este vorba de o măsură preventivă. Se ştie că foarte mulţi cetăţeni români au plecat dinspre Lombardia spre România. Vom lua măsuri şi la graniţă pentru a împiedica o mişcare în locuri publice a unor persoane cu risc de contaminare”, a completat el. 

Concret, vor fi închise toate grădiniţele, şcolile, liceele din ţară timp de 11 zile. O eventuală decizie a suspendării cursurilor pentru studenţi va fi luată de fiecare universitate în parte.

Măsuri pentru transportatori

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, luni, că se vor suspenda, începând din data de 10 martie, transporturile rutiere şi feroviare către Italia şi din această ţară către România.

"Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia, începând cu data de 10 martie, ora 12,00 până în data de 31 martie, ora 12,00, ora României", a declarat Vela, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

"Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia şi dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12,00, până la data de 31 martie 2020, ora 12,00. Operatorii feroviari au obligaţia de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care vor veni din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma această printr-o declaraţie pe proprie răspundere la urcarea în tren", a spus Vela. El a mai precizat că operatorii feroviari au obligaţia de a înştiinţa cetăţenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia. 

Mai mult, conform celor precizate de premierul Ludovic Orban a fost întărit personalul la frontieră de vest pentru a identifica toate persoanele care vin din Îtalia.

Propunerea lui Raed Arafat

Raed Arafat, preşedinte al Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, a înaintat Guvernului mai multe propuneri pentru gestionarea situaţiei în ceea ce priveşte coronavirul în România.

Potrivit reprezentanţilor Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, cele 10 persoane purtătoare ale virusului COVID-19 (coronavirus) şi internate în spitale de boli infecţioase din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa şi Craiova au o starea generală de sănătate bună, iar pacienţii în vârstă şi care au boli cronice sunt monitorizaţi cu atenţie.

Până astăzi, 9 martie, la nivel naţional au fost confirmate 15 cazuri de cetăţeni infectaţi cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 15 cetăţeni care au contactat virusul, 5 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi. 

În cursul zilei de astăzi, până la această oră, nu au fost confirmate alte persoane diagnosticate pozitiv cu acest virus, au mai transmis oficialii.

Măsuri sunt propuse şi în ceea ce priveşte magazile din România. „Se propune, spre aprobarea CNSSU, instituirea obligaţiei pentru unităţile de alimentaţie publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privinţa: dezinfecţia frecventă a suprafeţelor expuse (ex. cărucioare, coşuri de cumpărături, clanţe de la uşi, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat; - instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spaţiile comerciale.”   Una dintre recomandări e aceea ca organizatorii de evenimente cultural-artistice să asigure condiţii optime. Mai exact, să fie asigurată o distanţă mai mare între 2 spectatori, prin vânzarea unui număr mai mic de bilete, dezinfecţia freventă a suprafeţelor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite