Coronavirus. România a ajuns la 38 de persoane infectate cu COVID-19. O femeie din Bucureşti, contact al poliţistului internat la „Dimitrie Gerota”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Bucureşti sunt 17 persoane infectate cu coronavirus FOTO Inquam Photos
În Bucureşti sunt 17 persoane infectate cu coronavirus FOTO Inquam Photos

O femeie de 54 de ani din Capitală, contact al pacientului internat la Spitalul „Dimitrie Gerota”, este cel de-al 38 pacient infectat cu coronavirus din România. Fostul poliţist, care a ascuns faptul că a călătorit în afara ţării, a infectat până acum 8 persoane din Bucureşti

Pacientul 38 din România este o femeie, 54 ani, contact direct al pacientului care a fost internat la Spitalul „Dimitrie Gerota”, au anunţat autorităţile miercuri seară.

Un bărbat de 47 de ani din Bucureşti care a călătorit la Stuttgart între 26 februarie şi 2 martie a devenit, oficial, cazul cu numărul 37 de infectare cu noul coronavirus. Bărbatul prezenta simptome de pe 06 martie şi este internat la Spitalul Victor Babeş. Cazul cu numărul 36 de infectare cu noul tip de coronavirus este un bărbat din Bucureşti, de 56 ani, care a călătorit în Israel în perioada 22-29 februarie 2020. Starea acestuia s-a agavat marţi noapte, când a prezentat simptome specific şi a fost internat în ATI la Spitalul „Victor Babeş”.

Alte trei persoane infectate cu noul tip de coronavirus au fost confirmate, miercuri după-amiază, numărul cazurilor ajungând astfel la nivel naţional la 35. Este vorba despre: un bărbat de 55 ani, din Bucureşti, care a fost în contact cu pacientul din Gerota, asimptomatic, de un bărbat de 31 ani tot din Bucureşti, aflat în autoizolare şi de o femeie, de 53 ani din Covasna, sosită pe data de 08 martie din Italia.

Cazul numărul 31 de infectare cu coronavirus a fost confirmat, miercuri dimineaţă, fiind vorba de un bărbat, 42 ani, confirmat în Iaşi, internat încă de pe 10 martie. El ar fi revenit din Veneţia pe 2 martie. Astfel, bilanţul a ajuns la 31 de români infectaţi, iar din aceştia şase au fost declaraţi vindecaţi.

Dosar penal pentru poliţistul internat la Gerota

Pacientul 17, cel care a îmbolnăvit cel puţin 6 oameni cu COVID - 19 după ce s-a îmbolnăvit şi a mers la Spitalul MAI unde a ascuns că a fost plecat din ţară, are dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Din cauza minciunii fostului poliţist, comisarul şef Lupu Nelu, au fost închise trei instituţii: Spitalul MAI, cu toţi pacienţii şi cadrele medicale în el, dar şi Primăria Capitalei şi ADP Sector 4.

„Referitor la bărbatul de 60 de ani, diagnosticat cu Covid-19, facem precizarea că, pe numele lui a fost deschis un dosar penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunii Prev de art 352 CP.”, anunţă autorităţile.

„Codul penal prevede sancţiuni distincte pentru transmiterea altor boli grave, cum este virusul HIV. Singura sancţiune ce i se poate aplica, este cea prevăzută de art. 352 privind zădărnicirea combaterii bolilor. Pe de altă parte însă, dincolo de pedeapsa pentru fapta penală există partea civilă, iar în cazul acestei persoane, statul român, Spitalul Dimitrie Gerota, pacienţii care au fost plasaţi în carantină din cauza lui pot să-i ceară despăgubiri. Dacă doar el a infectat alte 5, sau 6 persoane, ne putem imagina ce cheltuieli imense înseamnă asta. Iar în contextul în care s-a confirmat deja că el a transmis infecţia cu acest virus, lucrurile vor deveni foarte serioase pentru acesta”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

Reamintim că un angajat ADP sector 4, fostul poliţist Lupu Nelu - infectat cu COVID-19, a fost internat aproape o săptămână la Spitalul „Dimitrie Gerota“ din Capitală fără să se ştie că este infectat cu noul virus. Pe 2 martie, înainte cu o zi de internare, a împărţit mărţişoare la peste 100 de colege, apoi a intrat în contact cu alte zeci de persoane, rude, personal medical şi pacienţi ai spitalului. El a ascuns medicilor că a fost plecat în Israel spunând când a fost întrebat dacă a călătorit că nu a ieşit din ţară în ultimele două luni.

„Bărbatul a fost internat în data de 5 martie a.c. având o simptomatologie total diferită faţă de definiţia de caz pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La câteva zile după internare, pacientul a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observaţie să solicite, astăzi (luni noaptea - n.r.), efectuarea testului pentru COVID – 19. Bărbatul este ofiţer în rezervă al MAI, în vârstă de 60 de ani şi prezintă o stare generală stabilă. Pacientul a afirmat că nu a călătorit în afara ţării în ultimele două luni”, au explicat ieri oficialii din Grupul pentru Comunicare Strategică. 

Abia după confirmarea infecţiei cu coronavirus, bărbatul a recunoscut că a călătorit în Israel în jurul datei de 26 februarie. El a fost transferat la „Matei Balş”.

Dar medicii şi întreg personalul medical de la Spitalul MAI îşi vor petrece următoarele 14 zile în carantină în instituţie, spitalul fiind păzit de jandarmi, iar medicii care se aflau acasă vor sta în autoizolare. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite