CNCAV va fi desfiinţat. Andrei Baciu: În momentul de faţă, în România lucrurile arată favorabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook A Baciu
FOTO Facebook A Baciu

Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) va fi desfiinţat în următoarele săptămâni a anunţat preşedintele instituţiei, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu. Totodată, potrivit lui, „în momentul de faţă în România lucrurile arată favorabil”.

„E un moment important pentru că până la urmă rolul acestui comitet era de a organiza o reacţie la o criză de sănătate publică, o reacţie medicală, de a organiza o campanie de vaccinare. Vaccinarea va continua pentru cei care vor dori să se vaccineze, însp se face de fapt transferul de la o acţiune de tip campanie, organizată, în care motoarele sunt turate la maxim de către toţi actorii importanţi,  către o activitate clasică de vaccinare, care se face în general la Ministerul Sănătăţii, sub un program numit „Programul naţional de Imunizare”. Activitatea în sine va continua, procesul în sine va continua. Coordonarea acestui proces o vom adapta de fapt situaţiei acruale”, a declarat Andrei Baciu, într-un interviu la Digi.24.

Întrebat dacă asta înseamnă că şi pandemia s-a încheiat el a răspuns:

„Acuma vedem fiecare dintre noi cum funcţionează transmiterea virală. Virusul va rămâne între noi şi va persista o bună perioadă de timp. O să fie cel mai probabil, p să mai fie probabil momente, (..) şi acum avem un mic trend ascendent de câteva zile. Însă sunt chesiuni care au o directă relaţie de cauzalitate cu evenimente pe care le cunoaştem, nu mai e nici un secret pentru nimeni cum se transmite virusul şi cum cresc cazurile. Accum o să vedem cât de mult şi cum vor arăta lucrurile în perioada următoare. Cert este că în momentul de faţă în România lucrurile arată favorabil, după o perioadă atât de lungă în care oamenii chiar au pus umărul şi au tras foarte mult pentru toate aceste lucruri...”, a explicat Andrei Baciu.

În ce priveşte situaţia în seţiile ATI, cele mai recente cifre arată că avem în jur de 4000 de cazuri pe zi, iar potrivit preşedintelui CNCAV, totul ţine de „dinamica şi de ceea ce se întâmplă şi ceea ce facem” şi pe de altă parte de ce putem să învăţăm din experienţele noastre, de „lecţiile învăţate care ne fac să ajungem în situaţii mai bune”.

„Să ne gândim la experienţa funcţională, la procesul în sine, când am fost într-un centru de vaccinare, dacă am avut acces la un vaccin în acelaşi timp în care au avut şi cei din Franţa şi cei din Germania şi cei din Spania, dacă s-a întâmplat ceva neobişnuit sau vre-o tragedie sau vreun  moment nefericit cu tot procesul acesta. Cred că în general putem spune că actinitatea, organizarea, tot procesul logistic s-a desfăşurat fărămari probleme, fără mari situaţii, lucru care trebuie scos în evidenţă”, a precizat Andrei Baciu.

România este în continuare la coada clasamentului în UE în ceea ce priveşte rata de vaccinare, el a fost întrebat cine a decis desfiinţarea CNCAV.

„Evoluţia naturală a lucrurilor a făcut să meargă către această situaţie, pentru că acesta a fost şi rolul în momentul în care a fost înfiinţat acest comitet, acela de a organiza o campanie din care oamenii care îşi doresc să se vaccineze să o poată face rapid, uşor şi să fie toto procesul organizat cu responsabilitate, să fie tot procesul organizat cu seriozitate. (...) Cifrele de zi cu zi, dacă ne uităm la câţi oameni se vaccinează în momentul de faţă, poate să observe oricine şi cred că oricine poate să die de acord cu mine, cu faptul că nu mai este nevoie de o acţiune de tip campanie (...) La o anumită discuţie s-a decis acest lucru”, a afirmat Andrei Baciu.

Şeful CNCAV a estimat că „în următoarele săptămâni vom finaliza şi partea juridică” pentru desfiinţarea instituţiei.

Întrebat ce se va întâmpla cu procesul de vaccinare şi unde se vor putea vaccina omanenii anti-COVID, preşedintele CNCAV a răspuns:

„În momentul de faţă avem 227 de centre active, suplimentar avem şi posibilitatea de a ne vaccina la medicul de familie. Transferăm această activitate de vaccinare către una clasică, la medicii de familie. Noi o să pregătim o hartă unde să fie toate adresele şi toate locaţiile, aşa cum avem şi harta centrelor de vaccinare deja existente. Acest proces se va face gradual. Ne vom putea vaccina la medicii de familie fară să fie nevoie să te vaccinezi la propriul rău medic de familie, dacă medicul tău de familie nu administrază vavccinul împotriva COVID-19, vei putea merge la un alt medic de familie”, a explicat Andrei Baciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite