Când ar putea fi gata un vaccin românesc pentru COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ărima fază, specialiştii vor testa vaccinul pe animale FOTO Shutterstock
În ărima fază, specialiştii vor testa vaccinul pe animale FOTO Shutterstock

România alocă prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării 3,5 milioane de lei pentru descoperirea vaccinului împotriva noului coronavirus, dar suma va creşte dacă cercetările iniţiale dovedesc că produsul dezvoltat de OncoGen şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” dau rezultate.

Cel puţin asta susţine expertul în microbiologie Mircea Ioan Popa, reprezentantul instituţiei de cercetare din subordinea MApN, care a mai precizat că perioada de testare va fi de 18 luni. Mircea Ioan Popa a explicat că Centrul OncoGen din Timişoara este cel care conduce proiectul, ajutorul oferit de Institut fiind testarea pe animale de laborator, „nişte şoareci speciali care vor fi importaţi”. Totuşi, medicul a declarat că nu ştie când va putea fi folosit vaccinul. „Verificăm dacă produsul lor duce la răspuns imunologic. (...) Produsul realizat de colegii din Timişoara este aproape gata pentru a fi pus la dispoziţie pentru începerea acestui proiect, e un proiect de cercetare şi întotdeauna o cercetare ştii că o începi şi încerci să o duci la bun sfârşit, dar pot apărea lucruri pe care nu le poţi gândi de la început”, a subliniat expertul. 

Acesta a precizat că urmează semnarea contractului între cele două instituţii şi „foarte rapid” va începe derularea proiectului. „Avem la dispoziţie 18 luni şi speranţa noastră este ca, într-un număr de luni, să putem să vă anunţăm că avem ceva nou de spus faţă de momentul de astăzi”, arată oficialul care a subliniat că, în cazul în care vaccinul se dovedeşte a fi imunogen, adică a dat rezultate în testele pe animale, vor exista şi studiile clinice pe oameni.

Mai uşor de tolerat

Modul de administrare a vaccinului românesc nu va fi intravenos, ci nazal. „Ceva mai uşor de tolerat, inclusiv de cei care nu sunt foarte de acord cu vaccinurile. Sperăm că produsul nostru va fi de foarte bună calitate şi că populaţia României îl va primi aşa cum ne dorim”, susţine Popa. Acesta a refuzat să vorbească despre investiţia de 3,5 milioane de lei primită de la statul român, în condiţiile în care în alte ţări se discută despre miliarde de euro în cercetare. „Nu vom discuta despre banii utilizaţi de alte ţări, dar suma de bani necesară pentru a duce la capăt un produs e mai mare de 3,5 milioane. Ministerul Educaţiei nu a ţintit tot ce ar trebui să fie ţintit, este un produs de cercetare, ca atare vor fi necesare fonduri suplimentare”, a spus el.

Producţia în masă se va face la „Cantacuzino”

Întrebat dacă Institutul „Cantacuzino” are acreditările necesare să scoată pe piaţă un vaccin, Mircea Ioan Popa a spus că partea administrativă va fi rezolvată până se va ajunge în acel stadiu. „Centrul OncoGen poate produce un număr de doze, dar producţia lui în masă se va face la Institutul «Cantacuzino»”, a explicat expertul în microbiologie, care a evitat să facă o estimare privind perioada în care va fi gata vaccinul. „Va trebui să fie şi domnul profesor Păunescu (Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen - n.r.) prezent, dânsul este cel care a pus la cale produsul pentru studiu şi este cel în măsură să discute”.

Ancheta de la Timişoara

Declaraţiile lui Mircea Ioan Popa vin la puţin timp după ce Centrul OncoGen din Timişoara a anunţat că Institutul „Cantacuzino” a fost cooptat în lucrările de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 şi că cele două instituţii au câştigat competiţia organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-Cov-2, prin care se oferă o finanţare de 3,5 milioane lei.

Cătălin Bazac, liderul sindicatului „Cantacuzino”, a declarat că, din punct de vedere oficial, cercetătorii instituţiei nu au fost anunţaţi despre acest proiect. „Cercetătorii instituţiei noastre nu au fost informaţi. Au aflat din media. Eu cred că acest proiect nu va avea succes, iar cea mai bună dovadă în acest sens este faptul că cercetătorii de calibru ai institutului nu sunt implicaţi. Poate (proiectul - n.r.) este făcut numai pentru cheltuirea banilor care vin de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vom vedea”, a precizat liderul sindicatului „Cantacuzino”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite