Alte două decese în România după infectarea cu tulpina indiană. Numărul pacienţilor care au murit a ajuns la 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Numărul deceselor în urma infectării cu tulpina indiană (Delta) din România a ajuns la 3, după ce alte două persoane au murit, miercuri, anunţă Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea, citând date INSP.

 „Alte două decese au fost înregistrate ca urmare a infectării cu tulpina Delta. Persoanele, cu vârste de 62, respectiv 35 de ani, sunt din judeţul Bacău şi erau nevaccinate, deşi aveau condiţii medicale preexistente”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Primul deces provocat de infectarea cu această tulpină a fost înregistrat în România în 24 iunie. Este vorba despre o femeie de 72 de ani din Argeş, care nu făcuse vaccinul anti-COVID.

57 de infectări confirmate cu tulpina indiană

„În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecţie cu tulpina Delta, în 9 judeţe din ţară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeş şi municipiul Bucureşti. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din municipiul Piteşti, nevaccinată. La o parte dintre infecţiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul naţional, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare”, potrivit CNCAV.

Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante, spun autorităţile sanitare.

„Atât într-o ţară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât şi într-o ţară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă. Vaccinurile îşi menţin o eficienţă crescută în prevenirea bolii simptomatice şi a spitalizării, dacă se administrează schema completă. Este absolut necesară creşterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii şi reducerea efectelor variantei Delta”, arată CNCAV.

Caracteristicile tulpinii Delta

Varianta B.1.617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru  variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare faţă de tulpina iniţială şi cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potenţialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite ţări, fiind responsabilă de un număr mare de infecţii, predominant la persoanele nevaccinate.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă îşi menţin eficienţa faţă de infecţia cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecţie de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecţie de 92%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite