În România sunt disponibile doar jumătate dintre medicamentele care se găsesc în alte ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii sunt nevoiţi să îşi aducă medicamente cu sacoşa din alte ţări, cu costuri mai mari şi fără compensare.  FOTO Pixabay
Românii sunt nevoiţi să îşi aducă medicamente cu sacoşa din alte ţări, cu costuri mai mari şi fără compensare.  FOTO Pixabay

În ultima perioadă, din motive diferite, din farmacii lipsesc şi medicamentele banale, dar şi cele inovative, care ar putea salva vieţile unor pacienţi. Aceştia sunt obligaţi să plece în străinătate să-şi achiziţioneze medicamente. Mulţi, dacă nu fac asta mor

România pare să se adâncească în criza medicamentelor. Asociaţiile pentru protecţia pacienţilor au semnalat că în farmacii sunt disponibile doar jumătate dintre tratamentele care se regăsesc în alte ţări europene. Alianţa Pacienţilor Cronici susţine că românii sunt nevoiţi să îşi aducă medicamente cu sacoşa din alte ţări, cu costuri mai mari şi fără compensare.

„Contrar tuturor declaraţiilor făcute de către miniştrii Sănătăţii în ultimii ani, se retrag în continuare medicamente din ţara noastră. Acest lucru se întâmplă pentru că avem cea mai mică alocare bugetară pentru sănătate, pentru că aplicăm politica preţului cel mai mic din Uniunea Europeană, pentru că aplicăm o taxă suplimentară pentru medicamente (taxa clawback) care este de peste 20% din preţul de vânzare al medicamentelor şi mai ales pentru că nu facem o reformă reală a sistemului medical”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Cezar Irimia şi Rozalina Lăpădatu, preşedintele şi vicepreşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Conform ONG-ului, lista medicamentelor care lipsesc din farmacii este destul de consistentă. Ea cumprinde, între altele, Vesanoid, Cecenu, Budenofalk, Climen, Cosentyx injecţii, Cyclo-Progynova, Disulone, Ercefuril, Euthyrox, Femoston, Methotrexat 2,5 mg comprimate, Micofenolat 500 mg, Neotigason 10 mg, Nitrofurantoina, Novothyral, Remicade, Salofalk supozitoare şi microclisme, Verapamil 40 mg, Anakinra, Dexamethazonă – 1mg, Eritromicină 250 mg flacon injectabil, Prednison 20 mg, Propanolol LP sau Madopar HBS. 

60 de procese câştigate de pacienţi

Cezar Irimia a explicat pentru „Adevărul” că din farmacii lipsesc şi medicamentele clasice, dar şi cele de ultimă generaţie. „Medicamentele banale nu se mai găsesc pentru că s-a adoptat politica preţului cel mai mic, iar producătorii şi importatorii au preferat să nu mai livreze. Cele inovatoare nu se găsesc deoarece sunt foarte scumpe. Atenţie! Există afecţiuni cum ar fi leucemia în care o întrerupere a tratamentului pentru două săptămâni poate fi fatală. Oamenii suferă, iar actualul ministru spune că a aflat de la pacienţi că ne aflăm în plină criză a medicamentelor”, susţine Cezar Irimia. 

Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici mai susţine că Ministerul Sănătăţii nu face prea mare lucru pentru a îmbunătăţi situaţia bolnavilor din România şi că pacienţii sunt astfel obligaţi să se lupte efectiv pentru drepturile lor. „În ultima perioadă, România a adoptat şi introdus în lista medicamentelor compensate şi gratuite 39 molecule noi, moderne, pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni grave. Ce au făcut alte ţări în acelaşi interval? 

Ne luptăm de ani de zile cu lipsa medicamentelor inovatoare. A trebuit să dăm statul în judecată şi am câştigat în instanţă 60 de procese în acest sens Cezar Irimia preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România

Şi nu vorbim de Germania, de exemplu. Bulgaria a adoptat 60 de noi astfel de molecule inovatoare, iar Ungaria a aprobat o astfel de listă cu 75 de poziţii. Noi ne luptăm de ani de zile cu lipsa medicamentelor inovatoare. A trebuit să dăm statul în judecată şi am câştigat în instanţă 60 de procese în acest sens, dar tot nu se întâmplă prea mari minuni”, a precizat Cezar Irimia.

Procedurile păguboase 

„Aşteptăm, de mai mulţi ani deja, ca decidenţii din sănătate să aibă curajul să abordeze tema medicamentelor lipsă şi să vină cu soluţii reale de rezolvare a acestei crize de medicamente. Soluţii care să nu includă: lista medicamentelor esenţiale, media celor mai mici 3 preţuri din UE, importul prin procedura de nevoi speciale. Este clar că aceste măsuri nu au produs efectele scontate şi nu au rezolvat criza medicamentelor lipsă, ba dimpotrivă au adâncit mai tare această criză care lasă mulţi dintre pacienţii români fără acces la tratamentele necesare, vitale. (…) Alianţa Pacienţilor Cronici din România, APCR, îşi exprimă încă odată deschiderea de a participa la orice initiativa de genul: dezbatere, grup de lucru care ar putea să producă soluţii pentru rezolvarea crizei medicamentelor lipsă”, mai arată Alianţa Pacienţilor Cronici din România în scrisoarea deschisă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite