Zilele Avocatului Poporului sunt numărate. Pe cine pregăteşte coaliţia pentru înlocuirea Renatei Weber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit negocierilor purtate în ultimele luni, formaţiunea care ar trebui să aibă principalul cuvânt de spus privind Avocatul Poporului ar trebui să fie UDMR. FOTO Mediafax
Potrivit negocierilor purtate în ultimele luni, formaţiunea care ar trebui să aibă principalul cuvânt de spus privind Avocatul Poporului ar trebui să fie UDMR. FOTO Mediafax

Coaliţia vrea să o schimbe pe Renate Weber, actual Avocat al Poporului, până la finalul sesiunii, pe lista Puterii fiind doi specialişti cu experienţă, unul susţinut de UDMR, celălalt de PNL.

Liderii coaliţiei au redeschis subiectul unui înlocuitor al Renatei Weber la şefia Avocatului Poporului la două luni de când au bătut palma că acesta trebuie să fie un specialist, fără prea mari legături cu un partid sau altul. Iar coaliţia a identificat două variante.

Potrivit negocierilor purtate în ultimele luni, formaţiunea care ar trebui să aibă principalul cuvânt de spus privind Avocatul Poporului ar trebui să fie UDMR, dat fiind faptul că formaţiunea condusă de Kelemen Hunor nu a venit cu propuneri pentru şefiile TVR, Radio România, CNA sau Agerpres, iar de Comisia pentru reformă electorală, unde ar fi dorit preşedinţia, nu se mai aude nimic.

Prin urmare, în şedinţa de luni, UDMR a avansat numele lui Fábián Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, pentru funcţia de Avocat al Poporului. După şedinţă, liderii coaliţiei au evitat subiectul numelor propuse. Ludovic Orban a declarat marţi că e optimist că până la finalul sesiunii, adică la sfârşit de iunie, o să fie un alt Avocat al Poporului. 

Pe de altă parte, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a confirmat, pentru publicaţia de limbă maghiară Maszol.ro, că formaţiunea sa îl susţine pe Fábián Gyula pentru funcţia de Avocat al Poporului. Csoma Botond l-a descris pe Fábián Gyula ca fiind un lider echilibrat, cu un „CV impecabil”, în condiţiile în care, în perioada 1994-2005, a fost procuror la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Târgu-Secuiesc, Turda, Cluj-Napoca şi Tribunalul Cluj, iar din 1999 este cadru didactic.

Şansele ratate la CCR

Nici liberalii nu s-au lăsat mai prejos. Numele pe care l-a anunţat Ludovic Orban în şedinţa coaliţiei, tot ca o variantă pentru Avocatul Poporului, este Flavius Baias, profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, specialist în Drept civil şi Dreptul familiei. Din 1985 este membru în Baroul Bucureşti, iar în perioada 2008-2012 a fost şi decan al Facultăţii de Drept, funcţie din care şi-a dat demisia în perioada scandalului generat de plagiatul tezei de doctorat a lui Victor Ponta, la acea vreme premier. Decizia de atunci a fost la o zi după ce Consiliul Facultăţii de Drept hotărâse să nu analizeze acuzaţiile de plagiat aduse tezei de doctorat a lui Ponta. 

Legăturile lui Flavius Baias cu zona politică au început în 1998, când timp de doi ani a fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei, condus de Valeriu Stoica, coleg al acestuia de la Facultatea de Drept şi unul dintre politicienii care mereu l-au susţinut. Flavius Baias a fost propus în 2004, de către PNL, pentru o funcţie de judecător al Curţii Constituţionale. Însă până la urmă la vot a ieşit propunerea PSD, Aspazia Cojocaru. În cărţi pentru funcţia de judecător CCR a mai fost şi în 2010, însă în urma negocierilor din Parlament, PDL a decis noul magistrat constituţional în persoana lui Mircea Minea.

Surse politice din conducerea UDMR au precizat pentru „Adevărul” că formaţiunea condusă de Kelemen Hunor va insista ca numele pentru Avocatul Poporului să fie cel propus de ei, în caz contrar coaliţia s-ar putea confrunta cu noi blocaje: „De bun-simţ ar fi ca noi să avem principalul cuvânt de spus privind noul Avocat al Poporului. PNL şi USR-PLUS şi-au stabilit oameni la TVR şi SRR (n.r. – Societatea Română de Radiodifuziune), au stabilit şi noii membri ai CNA, iar liberalii sunt reticenţi în ceea ce priveşte preluarea de către noi a conducerii Agerpres. Într-o coaliţie nu pot unii să aibă aproape totul, iar ceilalţi nimic. Să nu uităm că venim cu un om profesionist, fără carnet de partid, care răspunde cerinţelor”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite