USR, atac la CCR, după poziţionarea privind ultima decizie CJUE: Rămâne o instituţie retrogradă. Dorneanu poartă încă hainele comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Dorneanu, preşedintele CCR. FOTO Octav Ganea / Inquam Photos
Valer Dorneanu, preşedintele CCR. FOTO Octav Ganea / Inquam Photos

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion susţine că nu vor întârzia să apară efecte precum infringement după ce Curtea Constituţională a afirmat că, pentru a pune în aplicare decizia recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene referitoare la supremaţia dreptului european, este nevoie de modificarea Constituţiei. Alesul USR a catalogat CCR drept o „instituţie retrogradă”.

„Efectele declaraţiei Curţii Constituţionale privind decizia recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în chestiunea supremaţiei dreptului european nu vor întârzia să apară. Declaraţia CCR este nu doar o sfidare faţă de instanţa europeană, ci un dispreţ total faţă de soarta ţării. Chiar şi în prezent, Constituţia României stabileşte că «prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne»”, a scris, luni seară, pe Facebook, Stelian Ion.  

Potrivit acestuia, CCR, prin interpretarea că ar fi nevoie de modificarea Constituţiei pentru a aplica decizia CJUE, potrivit căreia judecătorii pot să nu aplice o decizie a Curţii Constituţionale contrară dreptului european, „rămâne o instituţie retrogradă, iar preşedintele Valer Dorneanu ne arată că poartă încă hainele comuniste şi năravurile căpătate în PDSR/PSD”.  „Preşedintele Curţii Constituţionale îşi apără astfel deciziile controversate pe care le-a girat, cu încărcătură politică, şi care acum vor putea fi ignorate de judecătorii români cu respect faţă de lege şi Constituţie. Drumul pe care fostul politician PSD a aşezat Curtea Constituţională este periculos pentru poziţia României în interiorul Uniunii Europene”, mai susţine Stelian Ion.  

Fostul ministru consideră că decizia CJUE trebuie respectată, fără întârziere.  Dacă nu sunt făcute rapid corecturile legislative, declanşarea procedurii de infringement va deveni realitate în scurt timp”, a fost avertismul lui fostului membru al Cabinetului Cîţu.

Curtea Constituţională a României a transmis că decizia CJUE referitoare la faptul că judecătorii pot ignora decizii ale CCR, care sunt contrare deptului UE, fără a fi cercetaţi disciplinar, nu produce efecte în mod practic decât după revizuirea Constituţiei în vigoare, „care, însă, nu se poate face de drept”.

Şi PNL a criticat CCR prin vocea deputatului Cristian Băcanu, fost secretar al Ministerului Justiţiei. „„Dreptul UE este superior ca putere juridică deciziilor Curţii Constituţionale (o afirmaţie axiomatică pe care numai domnii de la CCR nu o înţeleg deşi ea este scrisă foarte clar în art. 148 din Constituţie) (...)  Hotărârile CCR care au condus la concluzia că o serie de procese de corupţie la Înalta Curte trebuiau reluate (pentru o inventată nelegală compunere a completurilor) au încălcat dreptul UE. Ne mai amintim cu toţii acele interminabile dezbateri privind aşa zisa lipsă de specializare a unor judecători de la secţia penală a ÎCCJ”, a scris pe pagina sa de Facebook Cristian Băcanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite