Un deputat USR PLUS a depus un proiect de lege care prevede gratuitate pentru studenţi în bibliotecile central universitare

Un deputat USR PLUS a depus un proiect de lege care prevede gratuitate pentru studenţi în bibliotecile central universitare

Plenul Camerei Deputaţilor FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Deputatul USR PLUS Filip Havarneanu a depus la Cameră o propunere legislativă de modificare a Legii Educaţiei Naţionale astfel încât toţi studenţii să aibă acces gratuit la Bibliotecile Central Universitare (BCU). Concret, parlamentarul propune eliminarea taxelor pe care studenţii sunt obligaţi să le plătească în schimbul obţinerii documentelor şi materialelor de studiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sunt de partea studenţilor din România şi mă opun piedicilor birocratice inutile ori instituirii de taxe care să-i dezavantajeze în dezvoltarea lor profesională. Voi fi atent ca blibliotecilor să le fie asigurată în continuare finanţarea de către stat, aşa cum este firesc. BCU nu trebuie să mai perceapă însă taxe privind eliberarea şi vizarea anuală a permiselor pentru studenţii care nu dispun de o bibliotecă proprie în universitate. Progresul studenţilor nu trebuie tratat discriminatoriu de nimeni şi nici condiţionat financiar. Mă voi asigura că legea nu va mai avea vreo breşă”, a afirmat Filip Havarneanu, membru în comisia pentru învăţământ, potrivit unui comunicat de presă al USR PLUS.

Deputatul Filip Havarneanu subliniază că, în prezent, legea este interpretată în mod eronat şi se face o distincţie între bibliotecile universitare şi celelalte, deşi nu ar trebuie să existe această distincţie.
„Datoria statului este să sprijine accesul la fondul de carte, iar misiunea bibliotecilor este să ofere tuturor utilizatorilor acces gratuit la informaţie, încurajând lectura. În definitiv, bibliotecile universitare sunt biblioteci de drept public şi trebuie să rămână o componentă esenţială a oricărei strategii pe termen lung care se referă la cultură, la informare şi educaţie. Tinerii care învaţă în facultăţi au dreptul să beneficieze fără plată de principalele cărţi de specialitate şi publicaţiile ştiinţifice, iar pentru asta să fie suficient carnetul de student”, a conchis  Havarneanu.

În expunerea de motive, deputatul USR PLUS arată că, în prezent, Bibliotecile Central-Universitare din ţară (Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi şi Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timişoara), percep o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecă pentru studenţi, după cum urmează:  Bucureşti: eliberare permis 25 lei, vizare anuală 10 lei; Cluj: eliberare permis 40 lei, vizare anuală 10 lei;  Timişoara: eliberare permis 35 lei, vizare anuală 35 lei; Iaşi: eliberare permis 30 lei, vizare anuală 20 lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările