Tudose: Şantajul celor două guverne iliberale la adresa restului UE îi lasă pe liberalii români în fundul gol. PNL au comandat artificii pentru colivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose a lansat miercuri un nou atac la adresa Guvernului Orban, pe care-l acuză că se foloseşte de banii europeni drept temă de campanie electorală, fără să anunţe proiecte concrete. Fostul premier a mai subliniat că rămânerea PNL la guvernare reprezintă „un pericol mortal pentru ţară”, explicând că Executivul „continuă criminalul proces de îndatorare a ţării”.

„Există un român fericit în urma veto-ului Ungariei şi Poloniei la adoptarea bugetului UE şi a fondurilor de redresare post-pandemie: Florin Cîţu. Ministrul Finanţelor va putea împrumuta cu aceeaşi seninătate inconştientă a celui care ştie că nu el va fi răspunzător să dea banii înapoi. Cu dobânda usturătoare aferentă. În rest, şantajul celor două guverne iliberale la adresa restului UE îi lasă pe liberalii români în fundul gol. Pentru că PNL nu a avut alt argument electoral decât cele 80 de miliarde care vor curge peste România de la Bruxelles.

Din vară, de la lansarea cu surle şi trâmbiţe, la o cârciumă, a planului de relansare post-pandemie, preşedintele Iohannis şi PNL bat monedă pe cele 80 de miliarde. Nu e săptămână fără să li se fluture românilor orizontul însorit al banilor europeni. Acum câteva zile, unele publicaţii titrau halucinant: «Românii primesc cea mai bună veste chiar azi. Vin banii de la UE». Campania electorală - pe banii publici daţi pentru îndemnul la spălarea pe mâini - a atins proporţiile dezinformării grave a cetăţenilor”, a afirmat Mihai Tudose pe Facebook.

Vicepreşedintele PSD acuză Guvernul PNL că „vinde plana ursului din pădure”, precizând că acordul cu UE nu este definitiv.

„Nu se pomeneşte, în schimb, nimic concret despre stadiul programelor naţionale pentru accesarea banilor. Şi, mai ales, nu se vorbeşte despre chinuita moşire a adoptării deciziilor europene pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi Planul de relansare a economiei UE.

Am avertizat, în repetate rânduri, în ultimele luni, că Guvernul PNL vinde blana ursului din pădure. Şi că ploaia de bani ce stătea să cadă peste noi există numai în propaganda neîndemânatică a PNL. Am mai spus că nu e definitiv acordul cu forcepsul din iulie din Consiliul European, când egoismul nordic a cedat în faţa realismului german şi aşa-zisele state frugale au acceptat ca UE să se împrumute în nume propriu, în premieră.

La capătul lunilor de negocieri dificile din această toamnă, dintre Parlamentul European şi Preşedinţia germană a Consiliului UE, a venit veto-ul maghiaro-polonez cauzat de mecanismul de condiţionalitate care leagă fondurile europene de respectarea statului de drept. Dacă Polonia se arată mai flexibilă, cerând garanţii juridice că nu se vor aplica criterii subiective în aprecierea respectării statului de drept, poziţia Ungariei este categorică. Pentru că Budapesta e cu musca pe căciulă. FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, este suspendat, de anul trecut, din Partidul Popularilor Europeni, tocmai pe motiv de încălcare a statului de drept. Luni, Donald Tusk, liderul PPE, a cerut excluderea FIDESZ. Senzaţia de telenovelă e irepresibilă: precedentele două tentative de excludere au eşuat.

Cum se poziţionează PNL faţă de excluderea FIDESZ din PPE? Nu cumva socotelile postelectorale ale guvernării împreună cu UDMR au inhibat orice spirit critic la PNL şi au determinat Guvernul să lase garda jos în faţa pretenţiilor Budapestei, inclusiv în relaţia bilaterală româno-maghiară? Jó napot kívánok, PNL!”, a mai transmis fostul premier.

Mihai Tudose a afirmat apoi că rămânerea în funcţie a Guvernului Orban reprezintă „un pericol mortal pentru ţară”.

„Între timp, continuă criminalul proces de îndatorare a ţării. Din noiembrie 2019 până în septembrie 2020, în numai 11 luni, PNL a împrumutat 18 miliarde de euro - mai mult decât toată datoria publică acumulată de România în primii 19 ani de la revoluţie, până la criza economică. Rămânerea la Palatul Victoria a Guvernului Orban, în condiţiile blocajului privind banii europeni, reprezintă un pericol mortal pentru ţară! Sunt estimări că, sub presiunea alegerilor organizate peste cadavrele victimelor pandemiei, împrumutul pe ultimele trei luni ale anului se va ridica la alte 8 miliarde de euro. Deja ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi din UE. Cu îndatorarea scăpată de sub control, ne îndreptăm spre retrogradarea ca rating de ţară în categoria «junk», nerecomandată investitorilor, şi spre incapacitatea de plată. 

Aşadar, cu Orban-Cîţu-PNL, cu inconştienţa lor, suntem pe cale să avem GARANTAT falimentul declanşat de criza datoriei publice.  Dar inconştienţii de la PNL au comandat deja artificii pentru colivă....”, a conchis Tudose.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite